Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorPihlík, Pavel
dc.date.accessioned2021-11-30T10:56:23Z
dc.date.available2021-11-30T10:56:23Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12282
dc.description.abstractCílem této práce je seznámení se sladidly používanými v potravinářském průmyslu v České republice, ale i ve světě. Za základní sladidlo, které je měřítkem pro ostatní sladidla, je považován cukr (sacharosa). V této práci jsem popsal historii výroby řepného cukru v ČR, výrobky z něho a jeho použití v potravinářství. Dále zde uvádím základní rozdělení sladidel, kterými se snažíme cukr nahradit. Popisuji historii, výrobu, vlastnosti a jejich použití. Jedná se především o přírodní sladidla, která se dělí na sacharidická (sacharosa, fruktosa, glukosa, med, laktosa a alkoholické cukry), nesacharidická (steviosid, thaumatin) a umělá sladila (aspartam, sacharin, cyklamáty, acesulfam-k, sukralosa).cze
dc.format36 s.
dc.format36 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpřírodní sladidlacze
dc.subjectsacharidická sladidlacze
dc.subjectsacharosacze
dc.subjectfruktosacze
dc.subjectglukosacze
dc.subjectmedcze
dc.subjectlaktosacze
dc.subjectalkoholické cukry - sorbitolcze
dc.subjectxylitolcze
dc.subjectmannitolcze
dc.subjectnesacharidická sladidlacze
dc.subjectthaumatincze
dc.subjectsteviosidcze
dc.subjectumělá (syntetická) sladidlacze
dc.subjectaspartamcze
dc.subjectsacharincze
dc.subjectcyklamátycze
dc.subjectacesulfam-kcze
dc.subjectsukralosa.cze
dc.subjectnatural sweetenerseng
dc.subjectthe carbohydrate sweetenerseng
dc.subjectsucroseeng
dc.subjectfructoseeng
dc.subjectglucoseeng
dc.subjecthoneyeng
dc.subjectlactoseeng
dc.subjectsugar alcohols - sorbitoleng
dc.subjectxylitoleng
dc.subjectmannitoleng
dc.subjectnon-carbohydrate sweetenerseng
dc.subjectthaumatineng
dc.subjectsteviosideeng
dc.subjectartificial (synthetic) sweetenerseng
dc.subjectaspartameeng
dc.subjectsaccharineng
dc.subjectcyclamateseng
dc.subjectacesulfame-keng
dc.subjectsucraloseeng
dc.titleSladidla (přírodní i umělá) používaná v potravinářském průmyslucze
dc.title.alternativeSweeteners (natural and artificial) used in the food industryeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag37130
dc.description.abstract-translatedThe aim of this work is to introduce the sweeteners which are used in the food industry in the Czech Republic but also in the world. The basic sweetener which is a measure of the other sweeteners is regarded as sugar (sucrose). In this bachelor´s work, I described the history of the production of beet sugar in the Czech Republic, the products which are made of it and also its usage in food industry. Furthermore, I introduce the basic types of sweeteners by which we try to replace the beet sugar. I describe the history, production, characteristics and their usage. These are mainly the natural sweeteners which are divided into the carbohydrate (sucrose, fructose, glucose, honey, lactose and sugar alcohols), non-carbohydrate (stevioside, thaumatin) and artificial align (aspartame, saccharin, cyclamates, acesulfame-K, sucralose).eng
dc.date.accepted2015-06-05
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam