dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Pihlík, Pavel | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:56:23Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:56:23Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12282 | |
dc.description.abstract | Cílem této práce je seznámení se sladidly používanými v potravinářském průmyslu v České republice, ale i ve světě. Za základní sladidlo, které je měřítkem pro ostatní sladidla, je považován cukr (sacharosa). V této práci jsem popsal historii výroby řepného cukru v ČR, výrobky z něho a jeho použití v potravinářství.
Dále zde uvádím základní rozdělení sladidel, kterými se snažíme cukr nahradit. Popisuji historii, výrobu, vlastnosti a jejich použití. Jedná se především o přírodní sladidla, která se dělí na sacharidická (sacharosa, fruktosa, glukosa, med, laktosa
a alkoholické cukry), nesacharidická (steviosid, thaumatin) a umělá sladila (aspartam, sacharin, cyklamáty, acesulfam-k, sukralosa). | cze |
dc.format | 36 s. | |
dc.format | 36 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | přírodní sladidla | cze |
dc.subject | sacharidická sladidla | cze |
dc.subject | sacharosa | cze |
dc.subject | fruktosa | cze |
dc.subject | glukosa | cze |
dc.subject | med | cze |
dc.subject | laktosa | cze |
dc.subject | alkoholické cukry - sorbitol | cze |
dc.subject | xylitol | cze |
dc.subject | mannitol | cze |
dc.subject | nesacharidická sladidla | cze |
dc.subject | thaumatin | cze |
dc.subject | steviosid | cze |
dc.subject | umělá (syntetická) sladidla | cze |
dc.subject | aspartam | cze |
dc.subject | sacharin | cze |
dc.subject | cyklamáty | cze |
dc.subject | acesulfam-k | cze |
dc.subject | sukralosa. | cze |
dc.subject | natural sweeteners | eng |
dc.subject | the carbohydrate sweeteners | eng |
dc.subject | sucrose | eng |
dc.subject | fructose | eng |
dc.subject | glucose | eng |
dc.subject | honey | eng |
dc.subject | lactose | eng |
dc.subject | sugar alcohols - sorbitol | eng |
dc.subject | xylitol | eng |
dc.subject | mannitol | eng |
dc.subject | non-carbohydrate sweeteners | eng |
dc.subject | thaumatin | eng |
dc.subject | stevioside | eng |
dc.subject | artificial (synthetic) sweeteners | eng |
dc.subject | aspartame | eng |
dc.subject | saccharin | eng |
dc.subject | cyclamates | eng |
dc.subject | acesulfame-k | eng |
dc.subject | sucralose | eng |
dc.title | Sladidla (přírodní i umělá) používaná v potravinářském průmyslu | cze |
dc.title.alternative | Sweeteners (natural and artificial) used in the food industry | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37130 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this work is to introduce the sweeteners which are used in the food industry in the Czech Republic but also in the world. The basic sweetener which is
a measure of the other sweeteners is regarded as sugar (sucrose). In this bachelor´s work, I described the history of the production of beet sugar in the Czech Republic, the products which are made of it and also its usage in food industry. Furthermore,
I introduce the basic types of sweeteners by which we try to replace the beet sugar.
I describe the history, production, characteristics and their usage. These are mainly the natural sweeteners which are divided into the carbohydrate (sucrose, fructose, glucose, honey, lactose and sugar alcohols), non-carbohydrate (stevioside, thaumatin) and artificial align (aspartame, saccharin, cyclamates, acesulfame-K, sucralose). | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-05 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |