dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Mužíková, Monika | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:56:27Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:56:27Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12283 | |
dc.description.abstract | Hlavním cílem bakalářské práce bylo porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa. V literární rešerši jsou popsány základní charakteristiky vepřového masa a vývoj posmrtných změn, při kterých dochází ke zrání nebo k případným odchylkám. V praktické části byly naměřeny hodnoty pH a bioimpedance u dvou různých plemen prasat, čistokrevné linie Českého bílého ušlechtilého a hybridní linie křížence Large White a Landrase. Prasata pocházela z odlišných chovů. Hodnoty pH a pH ve všech případech odpovídaly jakosti normálního masa. Při porovnání kvalitativních ukazatelů mezi plemeny nebyl prokázán statisticky významný rozdíl (p > 0,05). Na základě vyhodnocení korelační závislosti bylo shledáno, že nejvíce závislé hodnoty jsou hodnota pH na teplotě, kdy r = -0,50 a r? = 25,1 %. | cze |
dc.format | 40 s. | |
dc.format | 40 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | vepřové maso | cze |
dc.subject | hodnota pH | cze |
dc.subject | PSE | cze |
dc.subject | postmortální změny | cze |
dc.subject | bioimpedance | cze |
dc.subject | pork meat | eng |
dc.subject | pH value | eng |
dc.subject | PSE | eng |
dc.subject | postmortal changes | eng |
dc.subject | bioimpedance | eng |
dc.title | Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa | cze |
dc.title.alternative | The comparison of selected quality indicators of pork meat | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37131 | |
dc.description.abstract-translated | The main aim of the thesis is comparison of qualitative indicators of pork meat. The literature review focuses on basic characteristics of pork and development of post mortem changes in which is detected process curing meat and potential quality deviations.
In the practical part, there were measured pH values and bioimpedance of two different pig's breeds, including purebred České bílé ušlechtilé and crossbreed of hybrid lines Large White and Landrase. Pigs came from different farms. In all cases values ph and pH corresponded to the normal quality of meat. When the quality indicators were compared between breeds there wasn't statistically significiant difference ( p > 0,05). In the evaulation of correlation dependence, there has been found that the most dependence were pH values and temperatures, then r=-0,5 and r?=25,1%. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-15 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |