Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKváč, Martin
dc.contributor.authorTomanová, Vendula
dc.date.accessioned2021-11-30T10:56:43Z
dc.date.available2021-11-30T10:56:43Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12288
dc.description.abstractCílem této práce bylo zjistit výskyt a prevalenci mikrosporidiových infekcí v syrovém kravském mléce. Bylo vyšetřeno 147 dojnic ze vzorku mléka, trusu či moči, z nichž jedna byla pozitivní na Encephalitozoon cuniculi a to opakovaně ve vzorku mléka i trusu. Teoretická část práce zahrnuje informace o mikrosporidiích, jako je například jejich vývojový cyklus, přenos a průběh onemocnění nebo terapie a prevence. V této části je popsáno i tepelné ošetření mléka. V praktické části je popsán metodický postup detekce mikrosporidiové DNA ze vzorků mléka, trusu či moči. Tato práce byla zaměřena na experimentální ověření devitalizační schopnosti různých pasterizačních metod. Mléko bylo inokulované spórami Encephalitozoon cuniculi a následně tepelně ošetřeno podle metod používaných v praxi. Toto mléko bylo perorálně vpraveno laboratorním SCID myším. Pro zjištění zda bylo tepelné ošetření účinné nebo zda propukla infekce, byly myši po třech týdnech usmrceny a jejich orgány vyšetřeny na přítomnost mikrosporidiové DNA v orgánech pomocí molekulárních metod.cze
dc.format34 s. (47 212 znaků)
dc.format34 s. (47 212 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectMikrosporidiecze
dc.subjectEncephalitozoon cuniculicze
dc.subjectinfekcecze
dc.subjectprevalencecze
dc.subjectmlékocze
dc.subjecttepelné ošetření mlékacze
dc.subjectMicrosporidiaeng
dc.subjectEncephalitozoon cuniculieng
dc.subjectinfectioneng
dc.subjectprevalenceeng
dc.subjectmilkeng
dc.subjectheat treatment of milkeng
dc.titleMléko jako potenciální zdroj Encephalitozoon cuniculicze
dc.title.alternativeMilk as potencial source Encephalitozoon cuniculieng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag37197
dc.description.abstract-translatedThe object of this thesis is to find out an incidence and prevalence of Microsporidia infection in uncooked cow´s milk. Samples of milk, faeces and urine from 147 milk cows were screened. One of them was positive for presence of Encephalitozoon cuniculi in sample of milk and stool repeatedly. Theoretic part includes information about Microsporidia, e.g. developmental cycle, transfer and course of disease, treatment and prevention. There is a description of heat treatment of milk as well. A methodical procedure of microsporidia DNA detection from samples of milk, feaces or urine is described in the practical part. The thesis is focused on experimental verification of sterilizing capabilities of various pasteurization methods. Milk was contaminated by Encephalitozoon cuniculi and then heat treatment according to the methods used in practice followed. Contaminated milk was offered to laboratory immunodeficient SCID mice. After three weeks mice were put to death and their organs were examined for the presence of Microsporidia DNA using molecular methods. Finding out of Microsporidia in examined organs was the evidence of insuffient heat treatement.eng
dc.date.accepted2015-06-08
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam