dc.contributor.advisor | Voříšková, Jarmila | |
dc.contributor.author | Kubalová, Markéta | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:57:03Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:57:03Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12294 | |
dc.description.abstract | Chov skotu v České republice má v zemědělství dlouholetou tradici.
Nyní chov dojeného skotu ustupuje chovu krav bez tržní produkce mléka,
jehož stavy se zvyšují. K 1. dubnu 2014 je dle evidence Českého statistického úřadu v České republice celkem 191 tis. kusů krav bez tržní produkce mléka.
Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat masnou užitkovost výkrmu masných plemen skotu, konkrétně kříženců plemen charolais a piemontese, přičemž výkrm obou plemen probíhal ve shodných podmínkách chovu.
Do vyhodnocení vybraných ukazatelů bylo zařazeno celkem 44 kříženců z farmy
ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Byly vytvořeny skupiny býků dle plemenné příslušnosti a roku porážky. Byl zjišťován věk při porážce, živá hmotnost, hmotnost jatečně upraveného těla, netto přírůstek, průměrný denní přírůstek a zařazení do systému SEUROP do tříd zmasilosti a protučnělosti. Data byla zpracována pomocí programů Microsoft Excel a StatsoftStatistica. Významnost rozdílů byla vypočtena pomocí t-testu.
Porážková hmotnost kříženců charolais byla 636,97 kg (porážkový věk 728,91 dne), u kříženců piemontese 639,17 kg (porážkový věk 736,52 dne). Minimální rozdíl byl zjištěný i u jatečně upraveného těla býků (357,85 kg v případě charolais resp. 359,08 kg u piemontese). Průměrné denní přírůstky byly také vyrovnané 818,61 g (charolais) a 814,86 g (piemontese). Diference mezi netto přírůstky byla taktéž malá, netto přírůstek kříženců charolais byl 490,74 g/den resp. 488,31 g/den kříženců piemontese. Rozdíly mezi plemeny nebyly statisticky průkazné. V rámci jednotlivých plemen byl zkoumán i rozdíl mezi rokem porážky (2013 a 2014), diference ani v tomto případě nebyla statisticky průkazná.
Zatřídění jatečných těl v systému SEUROP bylo v případě kříženců charolaisv roce 2013 nejčastější ve třídě R (75 %), zatímco u kříženců piemontese ve třídě R 54,55 % a ve třídě U 45,45 %. V roce 2014 byla jatečná těla kříženců charolais nejčastěji zařazena do tříd U (45,45 %) a E (36,36 %), jatečná těla kříženců piemontese ve třídách E (30 %), U (40 %) a R (30 %). Zařazení za protučnělost bylo v obou letech, ve všech případech, do třídy 1.
Zjištěné výsledky neprokázaly v daných podmínkách rozdíly mezi kříženci plemen charolais a piemontese. Rozdíl ve sledovaných ukazatelích mezi roky 2013 a 2014 v rámci těchto plemen také nebyl potvrzený, což nasvědčuje stálosti podmínek v chovu. Pro chovatele je mimo jiné důležité i zatřídění jatečných těl
do systému SEUROP a výsledky naznačují na příznivější zatřídění jatečný těl kříženců piemontese. | cze |
dc.format | 48 s. (88 094 znaků) | |
dc.format | 48 s. (88 094 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | masná užitkovost | cze |
dc.subject | kříženci | cze |
dc.subject | SEUROP | cze |
dc.subject | jatečná hodnota | cze |
dc.subject | beef performance | eng |
dc.subject | crossbreeds | eng |
dc.subject | SEUROP | eng |
dc.subject | carcass value | eng |
dc.title | Porovnání výsledků výkrmu býků různých plemen ve stejných podmínkách | cze |
dc.title.alternative | The comparison of the results of fattening bulls of different breeds under the same conditions | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37314 | |
dc.description.abstract-translated | Cattle husbandryhas a long tradition in the Czech Republic agriculture.Husbandry of dairy cattle is being replaced by husbandry of beef breeds andits count has been increasing in recent years. Approximately 191 thousand of suckler cow was kept on 1st April 2014 according toCzech Statistical Office.
The aim of this bachelor thesis was to analyse beef performance of fattening beef breeds, specifically crossbreds of charolais and piemontese breed, where asconditions under which fattening happened were same. The evaluation of chosen performance traits was carried out on 44 crossbreds from Old Town farm located near city of Frýdek-Místek. Groups of bulls were created according to the breed and year of slaughter. The slaughter age, live weight, carcass weight, net gain, average daily gain, and SEUROP system classification into meatiness and fat cover classes. Data were analysed using Microsoft Excel and StatsoftStatistica. T-test was used to assess significance of differences.
The slaughter weight of charolais crossbreds was 636.97 (slaughter age 728.91 days), with piemontese crossbreds 639.17 kg (slaughter age 736.52 days). Minimal difference was found at carcass weight (357.85 kg in charolais, 359.08 kg in piemontese respectively). Average daily gains were also balanced 818.61 g (charolais) and 814.86 g (piemontese). Net gain difference was also low, net gain of charolais crossbreds was 490.74 g per day respectively 488.31 g per day within group of piemontese crossbreds. Differences between breeds were not statistically significant. The difference between slaughter year (2013 and 2014) was also assessed but it was not significant too.
Carcass classification according to SEUROP system was in case of charolais crossbreds most often in class R (75 %), while piemontese crossbreds were mostly classified into class R (54.55 %) and U (45.45 %) in 2013. In 2014, carcass of charolais crossbreds was most often in class U (45.45 %) and E
(36.36 %), carcass of piemontese in class E (30 %), U (40 %) and R (30 %). Fatness classification within two years of observation was, in all cases, into class 1.
Findings did not show that under the certain conditions there were no differences between charolais and piemontese crossbreds. The difference in evaluated traits between years 2013 and 2014 within those breeds was also not confirmed which points out constancy of husbandry condition. The important thing for farmer is carcass classification according to SEUROP system and results show that piemontese crossbred carcasses are favourably classified. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |