Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorFrelich, Jan
dc.contributor.authorNezbedová, Marie
dc.date.accessioned2021-11-30T10:59:18Z
dc.date.available2021-11-30T10:59:18Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12334
dc.description.abstractV současné době je v České republice těžké udržet rentabilitu v chovu skotu, kdy cena za litr mléka není stabilní, a vstupní náklady mají rostoucí tendenci. Pro udržení dobré ekonomiky produkce mléka, je nutné snížit vstupní náklady a je kladen důraz na zvyšování produkce mléka. Také ale dochází k poklesu stavu dojnic, zvyšuje se obměna stáda a zhoršují se reprodukční vlastnosti dojnic. Velmi důležitou složkou podílející se na produkci mléka je dostatečná a kvalitní výživa. Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivů působících na mléčnou užitkovost u českého strakatého skotu a holštýnského skotu. Cílem práce bylo vypracovat literární přehled o českém strakatém a holštýnském skotu dále o významu chovu skotu a užitkových typech skotu. Nedílnou součástí literárního přehledu jsou vlivy, které působí na produkci mléka v kg, a také na obsah mléčných složek, konkrétně na obsah tuku a bílkovin. Další součástí práce je statistická analýza vybraných vlivů působících na produkci mléka a mléčných složek. Mezi vybrané vlivy patří plemeno, věk při prvním otelení, délka laktace, úroveň produkce při první kontrole užitkovosti po 1. otelení. Sledované ukazatele byly hodnoceny v podniku ZOD "Podhradí" Choustník a hodnoty potřebné pro analýzu byly získány ze sestav kontroly užitkovosti. Při sledování mléčné užitkovosti u sledovaného souboru dojnic se vztahem k plemeni bylo zjištěno, že celková průměrná mléčná užitkovost u sledovaného souboru holštýnských dojnic dosahuje úrovně 8743 kg mléka, s průměrným obsahem tuku 3,66 % a 3,43 % bílkovin. České strakaté dojnice nadojily 7005 kg mléka s 3,92 % tuku a 3,53 % bílkovin. Při porovnání T-testem byl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi plemeny v produkci mléka pouze u třetí laktace kdy (P < 0,001). Na druhé laktaci byl významný rozdíl mezi plemeny u obsahu tuku (P< 0,01). Vliv věku při prvním otelení na mléčnou užitkovost v první laktaci nebyl u holštýnských dojnic potvrzen. Největší užitkovosti však dosáhla skupina dojnic otelených ve věku >28 měsíců. Statisticky významné rozdíly byly zjištěny pouze u obsahu bílkovin a to u skupin otelených do 22 až 24 měsíců a u skupiny otelené ve 25-27 měsících (P<0,01). U českého strakatého plemene dosáhla nejvyšší dojivosti skupina dojnic otelených ve věku do 22 až 24 měsíců (6947 kg mléka). U hodnocení vlivu délky laktace na průměrnou denní produkci mléka za normovanou laktaci a celou laktaci byly výsledky významné u skupin dojnic s délkou laktace 401-500 dnů a nad 500 dnů laktace (P< 0,01). U českých strakatých dojnic byl tento rozdíl zjištěn pouze u skupiny 401-500 dní laktace. Korelační analýza u obou plemen prokázala, že lze na základě hodnot zjištěných při 1. kontrole užitkovosti po otelení provádět negativní selekci (Rxy = 0,632, P< 0,001)cze
dc.format66 s. (13 689 znaků)
dc.format66 s. (13 689 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectčeský strakatý skotcze
dc.subjectholštýnský skotcze
dc.subjectmléčná užitkovostcze
dc.subjectvěk při prvním otelenícze
dc.subjectdélka laktacecze
dc.subjectCzech Fleckvieh cowseng
dc.subjectHolstein cattleeng
dc.subjectMilk yieldeng
dc.subjectage at first calvingeng
dc.titlePorovnání mléčné užitkovosti u dojených plemen skotu chovaných ve stejných podmínkáchcze
dc.title.alternativeThe Comparison of Milk Yield of Milked Breed Cradlet in the same Conditionseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag37528
dc.description.abstract-translatedNowadays it is hard to maintain the profitability in cattle farming in the Czech Republic. The price of a liter of milk is not stable and and input costs have an increasing tendency. It is necessary to reduce input costs to maintain a good economy of milk production and the emphasis is on increasing milk production. There is also a decline in dairy cows, the herd replacement increases and the reproductive characteristics of dairy cows worsens. A very important component participating in the milk production is sufficient and quality nutrition This bachelor thesis analyzes the influences on milk production of Czech Fleckvieh cattle and Holstein cattle. The aim of this work was to develop a detailed survey of Czech Fleckvieh and Holstein cattle. Furthermore, the importance of cattle farming, utility types of cattle. An integral part of the literature review are influences that affect milk production in kg and also on the content of milk constituents, in particular the fat content and protein. Another part of the work is the statistical analysis of chosen influences on milk production and milk components. Among the selected factors are breed, age at first calving, lactation length, level of production during the first inspection of first calving performance. The outcomes were evaluated in the company ZOD "Podhradí" Choustník and values needed for analysis were obtained from reports of performance tests. During the watching of milk yield of dairy cows in the monitored file related to the breed, it was found that the total average milk yield in the monitored file Holstein cows reaches the level of 8743 kg of milk, with an average 3.66% fat and 3.43% proteins. Czech Fleckvieh cows gived 7005 kg of milk with 3.92% fat and 3.53% proteins. In comparison with T-test in was found a statistically significant difference between breeds in milk production only in the third lactation (P <0.001). There was a significant difference between breeds in fat content (P <0.01) in the second lactation. The effect of age at first calving on milk yield in first lactation was not confirmed at Holstein cows. The biggest group of the utility was achieved at cows calving aged> 28 months. Statistically significant differences were found only for protein content and for groups calving to 22-24 months and groups of 25-27 months (P <0.01). For the Czech Fleckvieh cows the highest milk yield of dairy cows reached calving group aged 22 to 24 months (6947 kg of milk). In evaluation of the impact lactation length on the average daily milk production per standard lactation and full lactation results were significant for groups of cows with lactation length 401-500 and over 500 days of lactation (P <0.01). For the Czech Fleckvieh cows the difference was only detected in the group of 401 to 500 days of lactation. Correlation analysis of both breeds showed that is possible based on the values found during the first inspection the of the utility after calving perform negative selection (Rxy= 0,632, P <0.001)eng
dc.date.accepted2015-06-02
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam