dc.contributor.advisor | Kužel, Stanislav | |
dc.contributor.author | Kábelová, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:59:50Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:59:50Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12343 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá pěstováním rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Je to rostlina, která je 300x sladší než sacharóza. Využívá se jako náhrada běžného řepného cukru, jako nekalorické sladidlo, které je vhodné pro diabetiky a pro lidi trpící nadváhou.
Je zpracován botanický popis a chemické složení rostliny, představeno sladidlo ze stévie označené jako E960 steviosid. Je nafocen celý fenologický růst stévie v podmínkách domácího pěstování.
Stévie je využívána v mnoha oblastech. Nejčastěji jako sladidlo v sušeném nebo čerstvém stavu a často i ve formě výluhů. Používá se v lékařství při poranění, jelikož má antibakteriální účinky. Má pozitivní vliv při léčení oparů a aftů v ústech, zabraňuje zápachu z úst.
V dnešní době je stále častěji využívána a stává se oblíbeným doplňkem stravy lidí. | cze |
dc.format | 60 s. | |
dc.format | 60 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Stévie sladká | cze |
dc.subject | technologie pěstování | cze |
dc.subject | steviosid | cze |
dc.subject | rebaudiosid | cze |
dc.subject | sladidlo | cze |
dc.subject | Stevia rebaudiana | eng |
dc.subject | growth technologies | eng |
dc.subject | steviosid | eng |
dc.subject | Rebaudioside A | eng |
dc.subject | sweetener | eng |
dc.title | Technologie pěstování a hnojení Stévie sladké (Stevia rebaudiana) a její využití | cze |
dc.title.alternative | The Technology of cultivation and fertilization sweet stevia (Stevia rebaudiana) and its use | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37611 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis is focused on growing Stevia rebaudiana Bertoni. It is a plant that is 300 times sweeter than sucrose. It is used as a compensation for ordinary sugar beet, as a low-calorie sweetener that is suitable for diabetics and people who are overweight.
The botanical description and the chemical composition is compiled, and a sweetener from Stevia labeled as E960 steviosid is introduced. The whole phenological growth of Stevia at home conditions is photo-documented.
Stevia is used in many fields. Mostly it is used as a sweetener in dried or fresh state and often in liquid extract form, too. It is also used in medicine to treat injuries because of its antibacterial effects. It has positive influence on treating herpes and mouth ulcers, and it prevents from bad breath.
Nowadays, it is more and more used and it is becoming a favourite dietary supplement. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-01 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |