Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan
dc.contributor.authorChlumská, Jana
dc.date.accessioned2021-11-30T11:01:02Z
dc.date.available2021-11-30T11:01:02Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12361
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá zhodnocením struktury produkce v ekologickém zemědělství ve středních Čechách. V teoretické části je popsána definice ekologického zemědělství, historie a význam. V následující kapitole je zmíněn vývoj ekologického zemědělství v České republice. Dále jsou zmíněny specifika rostlinné i živočišné produkce a v neposlední řadě i mimoprodukční funkce ekologického zemědělství. Praktická část práce se zabývá vyhodnocením dat, která byla získána z databází ÚZEÍ a MZe, dotazníkových šetření a dat ZF JU. Vyhodnocena je výměra jednotlivých plodin, struktura a objem produkce, druhy a počty chovaných zvířat aj. Data jsou shromážděna pro region střední Čechy a porovnána s celou Českou republikou. Z výsledků vyplývá, že nejvíce je ekologické zemědělství zastoupeno v Jihočeském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V kraji Středočeském je podíl pouze 4,5 % z veškeré půdy, která se je v ekologickém režimu hospodaření. Největší podíl ploch v ekologickém zemědělství zaujímají trvalé travní porosty. Jejich výměra je největší především v horských a podhorských oblastech. Jednoznačně nejpěstovanější skupinou plodin jsou obiloviny. Ve Středočeském kraji byly pěstovány na 2176,8 ha. Z chovu hospodářských zvířat v této oblasti dominuje chov ovcí.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectekologické zemědělstvícze
dc.subjectekologická produkcecze
dc.subjectStředočeský krajcze
dc.subjectorganic farmingeng
dc.subjectorganic productioneng
dc.subjectCentral Bohemiaeng
dc.titleStruktura produkce v ekologickém zemědělství ve středních Čecháchcze
dc.title.alternativeStructure Of Organic Farming In Central Bohemiaeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag37835
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis is focused on review structure of production in organic farming of central Bohemia. In teoretic part is described definitiv of organic farming, history and his importance. In the following chapter is mentioned the developement of organic farming in the Czech republic. Further are mentioned the specifics of plant production, animal production and nonproductive functions of organic farming. The practical part of thesis is focused on evaluation of data, which was obtained from database Institute of Agricultural Economics and Informations, Ministry ofAgriculture, survey and from Faculty of Agriculture in University of South Bohemia. In this practical part of thesis is evaluated acreage of individual crops, species and numbers of breedin ganimals and others. Data are collected for central Bohemia and compared whit the whole Czech Republic. From the results ensues that organic farming is the most represented in the Southern Bohemian and Moravian-Silesian Region and in the Carlsbad Region. In the Central Bohemian Region organic farming is represented by only 3, 2 % of the total amount of agricultural soil which is in organic farming mode. The biggest portion of areas in organic farming is occupied by permanent grassland. Their acreage is the largest mainly in mountain and submontane areas. Cereals are definitely the most grown crops. They were grown on 2176, 8 ha in the Central Bohemian Region. As to animal production sheep breeding is prevailing in this area.eng
dc.date.accepted2015-06-15
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam