dc.contributor.advisor | Moudrý, Jan | |
dc.contributor.author | Pečta, Jindřich | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:01:29Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:01:29Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12368 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá zhodnocením struktury produkce v ekologickém zemědělství v Jihočeském kraji. Bakalářská práce je rozdělena na část rešeršní, která zahrnuje rostlinnou i živočišnou složku ekologického zemědělství, a na praktickou část, kde jsou zhodnocena data získaná z databází ÚZEI, MZe a z vnitřní struktury Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, konkrétně z katedry Agroekosystémů. Část rešeršní je rozdělena na pět hlavních kapitol. Úvodní kapitola popisuje historii ekologického zemědělství, poté následuje kapitola Vývoj struktury zemědělství, kde je popsáno i zemědělství konveční a také důležité události pro vývoj zemědělství na území dnešní České republiky. Následující kapitola Specifikace rostlinné a živočišné výroby zahrnuje hlavní principy ekologického zemědělství. Další kapitola se soustřeďuje na mimoprodukční funkce zemědělství jako půdoochranná, protierozní aj. Rešeršní část ukončuje kapitola s názvem Současná struktura, kde je uváděn aktuální stav zemědělství. V rámci praktické části byla zjišťována struktura rostlinné a živočišné výroby v Jihočeském kraji a České republice, která je podrobněji rozebrána v kapitole číslo pět. Sledovalo se zastoupení nejrozšířenějších zvířat, kde v Jihočeském kraji i celé České republice v ekologickém zemědělství převládá chov skotu bez tržní produkce mléka a chov ovcí. V kapitole pět je také popsáno množství vyprodukovaného mléka a vyrobených mléčných výrobků. V rostlinné složce bylo zjištěno zastoupení nejvýznamnějších plodin a jejich jednotlivé výnosy, kde v Jihočeském kraji a České republice převládají obiloviny. Práce se také zaměřila na zastoupení orné půdy a trvale travních porostů v Jihočeském kraji i celé České republice. V praktické části se porovnávají údaje pro Jihočeský kraj s údaji pro celou Českou republiku (např. procenta zastoupení rostlin na celé orné půdě atd.). | cze |
dc.format | 89 s. (91 504 znaků) | |
dc.format | 89 s. (91 504 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | ekologické zemědělství | cze |
dc.subject | konvenční zemědělství | cze |
dc.subject | struktura produkce | cze |
dc.subject | rostlinná produkce | cze |
dc.subject | živočišná produkce | cze |
dc.subject | organic farming | eng |
dc.subject | conventional agriculture | eng |
dc.subject | the structure of production | eng |
dc.subject | crop production | eng |
dc.subject | livestock production | eng |
dc.title | Struktura produkce v ekologickém zemědělství v Jihočeském kraji | cze |
dc.title.alternative | Structure Of Organic Farming In South Bohemia | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37874 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis evaluates the structure of production in organic farming in the South Bohemia Region. It is divided into research, which includes agriculture and livestock components of organic farming and the practical part, where are the evaluated data obtained from databases ÚZEI, MA and the internal structure of the Faculty of Agriculture, specifically the Department of agro-ecosystems. The part of the research is divided into five main chapters. The introductory chapter describes the history of organic farming. The chapter Changes in the structure of agriculture, depictes conventional agriculture and an important evenst for the development of agriculture in the territory of the Czech Republic. The following chapter Specifications crop and livestock production enters up the main principles of organic farming. The next chapter describes the non-productive functions of agriculture, as soil protection, against erosion, etc. The search ends with the chapter titled The current structure, which depictes the current state of agriculture. In the practical part the structure of crop and livestock production in the South Bohemia and in the Czech republic. Region was investigated, which is subject of chapter five. It was being watched with the most common representation of animals, where in South Bohemia and the Czech Republic in organic farming predominates - cattle breeding suckler and sheep. In chapter five, is also disclosed the amount of produced milk and manufactured milk products. There was found representation of major crops and their individual income in the plant component , cereals dominate in South Bohemia and the Czech Republic . The work also focused on the representation of arable land and permanent grassland in South Bohemia and the Czech Republic.The practical part compares the data for South Bohemia with the data for the whole Czech Republic (eg. The percentage of plants on the entire arable land etc.). | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-15 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |