Vliv vybraných látek v potravinách živočišného původu na rozvoj civilizačních chorob
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem škodlivých látek, nacházejících se v živočišných potravinách, které působí na rozvoj civilizačních chorob. V rybách se mohou vyskytovat karcinogenní látky, jako jsou polychlorované bifenyly (PCB), polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD), polychlorované dibenzofurany (PCDF), pesticidy, methylrtuť a olovo. Vyšší spotřeba červeného masa a masných výrobků zvyšuje riziko vzniku rakoviny v důsledku obsahu hemu a látek, které se do potraviny dostaly v průběhu tepelné nebo konzervační úpravy masa. Mezi tyto látky se řadí heterocyklické aminy (HCA), polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), N-nitrososloučeniny (NOC), dusičnany a dusitany. Vysoký příjem tuku obsahujícího nasycené mastné kyseliny (SFA) a trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA) zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárních onemocnění, diabetes mellitus a rakoviny.