dc.contributor.advisor | Vejčík, Antonín | |
dc.contributor.author | Krejčíková, Klára | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:02:09Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:02:09Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12378 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá masnou užitkovostí hybridních králíků.
Základním předpokladem dobré produkce masa, srsti, kůže králíků je odpovídající úroveň výživy a krmení, které při plném zdraví zvířat zajistí maximální využití jejich genetického základu. V chovech králíků závisí výživa a krmení na technologií chovu a ustájení zvířat. Používají se různé typy krmení.
Nejdůležitějším požadavkem výkrmu je dosažení jatečné zralosti králíků v co nejkratším čase. V prvé pokusné skupině dosáhlo porážkové hmotnosti 2600 g nejvíce kusů v 70. dnech věku u obou pohlaví, na rozdíl od druhé pokusné skupiny, kde nejvíce kusů s dokončeným výkrmem bylo až v 77. dnech. Přírůstky v jednotlivých týdnech výkrmu byly vyrovnané, rozdíly v prvém pokusu byly neprůkazné, u druhého pokusu byl rozdíl mezi pohlavím 15,5 g přírůstku/týden (což představuje 2,2 g/den). Spotřeba krmiva u jednotlivých pokusných skupin se lišil. V prvém pokusu nebyl zjištěn rozdíl spotřebovaného krmiva mezi pohlavím. Rozdíly byly zjištěny u druhé pokusné skupiny, kde více krmiva spotřebovaly samice (cca o 4,3 g/den) oproti samcům. První pokusné skupině se do KKS přidával Ostropestřec mariánský v koncentraci 1%, druhé skupině pouze v koncentraci 0,2%. | cze |
dc.format | 55 s. (81 493 znaků) | |
dc.format | 55 s. (81 493 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Králík | cze |
dc.subject | masná užitkovost | cze |
dc.subject | přírůstky | cze |
dc.subject | Ostropestřec mariánský | cze |
dc.subject | Hyla | cze |
dc.subject | výkrm | cze |
dc.subject | brojleroví králíci | cze |
dc.subject | Rabbit | eng |
dc.subject | meat yield | eng |
dc.subject | increases | eng |
dc.subject | Silybum marianum | eng |
dc.subject | Hyla | eng |
dc.subject | fattening | eng |
dc.subject | broiler rabbits | eng |
dc.title | Masná užitkovost králíků | cze |
dc.title.alternative | Meat yield of rabbits | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 38121 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis deals with a topic of meat yield of crossbred rabbits.
The basis assumption of quality of meat production, fur and rabbit skin is a sufficient nutrition as well as genetic disposal. The nutrition and feed depend on breeding and housing technology. Nowadays many types of feed exist.
The most important fact in feeding is the time. It is necessary to gain the slaughter weight as soon as possible. In the first experimental group the slaughter weight (2600 g) was gained in 70th day of rabbit's life no matter if it was female or male animal. But in the second one the slaughter weight was gained after 77 days. The increases in weeks of feeding were equal, differences in the first groups were inconclusive, and in the second one there was a difference of 15, 5 g/week (2, 2 g/day) between female and male animals. The consumption of feed was different in those two experimental groups. In the first group there was no evidence of different volume of feed between female and male animals whereas in the second one the female animals consumed more feed than male animals. The difference was 4, 3 g/day. Silybum marianum was added to the feeding mixture in concentration 1, 0 % in the first group and in 0, 2 % in the second one. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |