Analýza produkce kuřecích brojlerů v zemědělském podniku Agro Čejetice a.s.
Abstrakt
Produkce drůbežího masa má v ČR a ve světě stále stoupající trend.
Je to dáno především vysokou výkrmovou schopností, krátkým reprodukčním
intervalem, dietetickými vlastnostmi masa a účinností přeměny živin. Ročně
je v Evropské unii na jídlo vyprodukováno okolo 9,6 miliardy kuřat. Brojlerová
kuřata jsou specializovaným typem kuřete chovaným a konzumovaným pro maso.
V celosvětovém srovnání největší podíl produkce drůbežího masa zajišťují USA
a země Evropské unie. Česká republika patří objemem produkce k méně dynamicky
se vyvíjejícím zemím. Kuřecí maso je levnější než ostatní druhy masa a tento fakt
výrazně navýšil jeho podíl na trhu. Je to dáno tím, že kuřecí maso obsahuje mnoho
hodnotných bílkovin a jeho kuchyňská úprava je velice jednoduchá.
Předmětem zadané diplomové práce bylo vyhodnocení vybraných vlivů
na přírůstek brojlerových kuřat v zemědělském podniku Agro Čejetice s.r.o.
v časovém sledu pěti let (2008?2012). Práce byla zaměřena na výpočet a sledování
Indexu efektivnosti výkrmu během jednotlivých turnusů a na detailní sledování
přírůstků a ztrát v jednotlivých lokalitách. Dále také na spotřebu KKS a vazbu
na průměrnou prodejní hmotnost kuřat.