Sledování, vyhodnocení a porovnání obsahu nitrátů v zelenině distribuované v obchodní síti vybrané oblasti ČR a přilehlé příhraniční oblasti Rakouska
Abstrakt
Cílem práce bylo sledovat a vyhodnotit obsahy nitrátů z hlediska antinutričního významu, v zelenině nabízené v obchodní síti. Obsah dusičnanů byl sledován v běžných druzích zeleniny v průběhu celého roku. Zdrojem vzorků byly vybrané supermarkety.
Stanovení obsahu bylo provedeno metodou měření iontově selektivní elektrodou.
Analyzované vzorky byly pořízeny v obchodní síti Billa v Jindřichově Hradci a v sousedním Rakousku v městě Heidenreichstein. Celkem bylo provedeno měření u 149 vzorků, z čehož 71 pocházelo z tuzemské obchodní sítě a zbylých 78 z Rakouska. Odebírána byla listová a kořenová zelenina: hlávkový salát, ledový salát, mrkev, petržel a ředkvička.
Nejnižší naměřená hodnota 21 mg NO3-.kg-1 byla zaznamenána u petržele původem z České republiky. Nejvyšší množství dusičnanů bylo naměřeno u hlávkového salátu, který také pocházel z české produkce a dosáhlo 5200 mg . kg-1.
V celkovém a konečném porovnání se sousedním Rakouskem vykazovaly vzorky z tuzemska, až na mrkev, vyšší obsahy dusičnanů.