Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchý, Karel
dc.contributor.authorRůžek, Marek
dc.date.accessioned2021-11-30T11:09:03Z
dc.date.available2021-11-30T11:09:03Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12595
dc.description.abstractCílem práce bylo sledovat a vyhodnotit obsahy nitrátů z hlediska antinutričního významu, v zelenině nabízené v obchodní síti. Obsah dusičnanů byl sledován v běžných druzích zeleniny v průběhu celého roku. Zdrojem vzorků byly vybrané supermarkety. Stanovení obsahu bylo provedeno metodou měření iontově selektivní elektrodou. Analyzované vzorky byly pořízeny v obchodní síti Billa v Jindřichově Hradci a v sousedním Rakousku v městě Heidenreichstein. Celkem bylo provedeno měření u 149 vzorků, z čehož 71 pocházelo z tuzemské obchodní sítě a zbylých 78 z Rakouska. Odebírána byla listová a kořenová zelenina: hlávkový salát, ledový salát, mrkev, petržel a ředkvička. Nejnižší naměřená hodnota 21 mg NO3-.kg-1 byla zaznamenána u petržele původem z České republiky. Nejvyšší množství dusičnanů bylo naměřeno u hlávkového salátu, který také pocházel z české produkce a dosáhlo 5200 mg . kg-1. V celkovém a konečném porovnání se sousedním Rakouskem vykazovaly vzorky z tuzemska, až na mrkev, vyšší obsahy dusičnanů.cze
dc.format53 s.
dc.format53 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdusičnanycze
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectlimitní množství nitrátůcze
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectlimit amount of nitrateseng
dc.titleSledování, vyhodnocení a porovnání obsahu nitrátů v zelenině distribuované v obchodní síti vybrané oblasti ČR a přilehlé příhraniční oblasti Rakouskacze
dc.title.alternativeMonitoring, evaluation and comparison of a nitrate content in vegetables distributed in a network of markets in selected area in the Czech Republic and adjacent regions of Austriaeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag29344
dc.description.abstract-translatedThe main aim of this study was to monitor and evaluate nitrate contents in vegetables, offered in the network of markets, from anti-nutritive point of view. The nitrate content was monitored in common vegetable types in the course of a year. The selected supermarkets were used as the source of samples. The ion-selective electrode measurement method was used to set the nitrate content. The analysed samples were provided in Billa markets in Jindřichův Hradec and in Heidenreichstein in Austria. In total 149 samples were analysed, 71 were provided in the Czech markets and 78 in Austria. The leaf and root vegetables were tested, especially lettuce, iceberg lettuce, a carrot, a parsley and a radish. The lowest measured value 21 mg NO3-.kg-1 was taken from the parsley from the Czech Republic. The highest nitrate content was detected in the lettuce also originated from the Czech production and reached 5200 mg NO3-.kg-1. In the final comparison with the neighbouring Austria, the Czech samples have shown, except for the carrot, higher nitrate contents.eng
dc.date.accepted2013-06-17
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam