Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan, st.
dc.contributor.authorPrekopová, Dagmar
dc.date.accessioned2021-11-30T11:10:28Z
dc.date.available2021-11-30T11:10:28Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12657
dc.description.abstractCílem práce bylo zjistit rychlost rozvoje extenzivních ekologických sadů v Jihomoravském kraji, vyhodnotit potenciál jejich produkce, legislativní, ekonomické a environmentální aspekty. Výzkum probíhal za pomocí dotazníkového šetření a návštěvou ekologických sadařů hospodařících v Jihomoravském kraji. Ostatní data byla získána ve spolupráci s kontrolní organizací BIOKONT CZ, s.r.o., a za pomocí webových stránek Ministerstva zemědělství i svazu Pro-bio. Z výsledků je patrné, že současné době je na Ministerstvu zemědělství registrováno 4402 ekologických subjektů z tohoto počtu tvoří 3894 ekologičtí zemědělci. K datu 31. 3. 2014 bylo v ČR 689 bio sadařů, z nichž je registrováno 17% v Jihomoravském kraji. Produkci ze svých sadů sklízí 14 z 16 dotazovaných sadařů. Jeden sadař, založil svůj sad nikoliv pro produkci plodů nýbrž pro zisk enzymu z černého rybízu. Pouze u jednoho z dotazovaných sadařů, lze vznést obavu, že sad převedl do systému ekologie jen za vidinou dotace, jelikož produkci ze sadu nesklízí. Jako důvod uvádí, staří stromů v sadě a nedostatek opylovačů. Ostatní farmáři, založili sady z přesvědčení, že ovoce vypěstované podle pravidel ekologického zemědělství je lepší než konvenční.cze
dc.format90
dc.format90
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectJihomoravský krajcze
dc.subjectekologické zemědělstvícze
dc.subjectekologický sadcze
dc.subjectdotacecze
dc.subjectpřechodné období.cze
dc.subjectSouth Moravian regioneng
dc.subjectorganic farmingeng
dc.subjectorganic orchardeng
dc.subjectsubsidieseng
dc.subjecttransitional period.eng
dc.titleMalovýrobní technologie využití a zpracování ovoce z extenzivních biosadůcze
dc.title.alternativeSmall scale technology utilization and processing of fruit orchards extensive bioeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag32383
dc.description.abstract-translatedThe objective of the thesis was to ascertain the development speed of extensive organic orchards in the South-Moravian region, evaluate their production's potential, legislative, economic, and environmental aspects. Research was conducted via public surveys and visits of organic orchard owners in the South-Moravian region. Other data was obtained in co-operation with BIOKONT CZ, s.r.o., a regulatory organization, and using the Ministry of Agriculture and Pro-bio association web sites. The results show there are currently 4402 environmental entities registered at the Ministry of Agriculture, including 3894 organic farmers. As of 31st March. 2014 there have been 689 organic orchard owners in the Czech Republic, of which 17% is registered in the South-Moravian region alone. 14 of the 16 interviewees do harvest their orchards' production. One orchard owner established his orchard focusing on blackcurrant enzyme extraction instead of conventional fruit production. There is a concern that one of the respondents converted their orchard to an organic system only due to potential subsidies, since they do not harvest any produce. The reason allegedly is the age of the trees and a lack of pollinators. Other farmers established their orchards convinced that fruits produced in accordance with organic farming rules is better than its conventional counterpart.eng
dc.date.accepted2014-06-05
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam