Malovýrobní technologie využití a zpracování ovoce z extenzivních biosadů
Abstrakt
Cílem práce bylo zjistit rychlost rozvoje extenzivních ekologických sadů v Jihomoravském kraji, vyhodnotit potenciál jejich produkce, legislativní, ekonomické
a environmentální aspekty.
Výzkum probíhal za pomocí dotazníkového šetření a návštěvou ekologických sadařů hospodařících v Jihomoravském kraji.
Ostatní data byla získána ve spolupráci s kontrolní organizací
BIOKONT CZ, s.r.o., a za pomocí webových stránek Ministerstva zemědělství
i svazu Pro-bio.
Z výsledků je patrné, že současné době je na Ministerstvu zemědělství registrováno 4402 ekologických subjektů z tohoto počtu tvoří 3894 ekologičtí zemědělci. K datu 31. 3. 2014 bylo v ČR 689 bio sadařů, z nichž je registrováno 17% v Jihomoravském kraji.
Produkci ze svých sadů sklízí 14 z 16 dotazovaných sadařů. Jeden sadař, založil svůj sad nikoliv pro produkci plodů nýbrž pro zisk enzymu z černého rybízu.
Pouze u jednoho z dotazovaných sadařů, lze vznést obavu, že sad převedl do systému ekologie jen za vidinou dotace, jelikož produkci ze sadu nesklízí. Jako důvod uvádí, staří stromů v sadě a nedostatek opylovačů.
Ostatní farmáři, založili sady z přesvědčení, že ovoce vypěstované podle pravidel ekologického zemědělství je lepší než konvenční.