Odrůdová kvalita sladovnického ječmene
Abstrakt
Při nákupu sladovnického ječmene je hodnocena kvalita podle kritérií, postupů, laboratorních metod a jakostních ukazatelů, které stanovuje norma. Hodnocení kvality zrna sladovnického ječmene, jako suroviny pro výrobu sladu, se využívá pro stanovení ceny, sledování změn kvality v průběhu skladování apod. Byly hodnoceny jakostní ukazatele 13 odrůd sladovnického ječmene, který byl nakoupen společností ZZN Pelhřimov v období 2010-2014 od farmářů, zemědělských družstev a společností i samostatně hospodařících rolníků z kraje Vysočina. Tyto odrůdy byly reprezentovány různým počtem vzorků v závislosti na vykupovaném množstvím a počtu dodávek každé odrůdy. Z výsledků byly vypočítány vážené průměry. Průměrné hodnoty výsledků rozborů byly porovnány s celostátním průměrem. Monitoringem kvality sladovnického ječmene v ČR se zabývá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Sladařský ústav Brno, který každoročně vyhodnocuje cca 500 sklizňových vzorků získaných od pěstitelů ze všech regionů České republiky. Kvalita sladovnického ječmene vykázala velkou variabilitu ve všech parametrech napříč odrůdami i jednotlivými ročníky. Sladovnická kvalita je ovlivněna řadou faktorů, zejména průběhem počasí v jednotlivých ročnících. Limitujícím parametrem kvality při nákupu sladovnického ječmene byl obsah N látek v zrně. Jako nejstabilnější ze všech parametrů se projevila klíčivost. Nižší hodnoty klíčivosti byly vysledovány pouze u ozimých odrůd v souvislosti s delším obdobím posklizňového dozrávání.