dc.contributor.advisor | Štěrba, Zdeněk | |
dc.contributor.author | Kadlecová, Helena | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:24:21Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:24:21Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/13002 | |
dc.description.abstract | Při nákupu sladovnického ječmene je hodnocena kvalita podle kritérií, postupů, laboratorních metod a jakostních ukazatelů, které stanovuje norma. Hodnocení kvality zrna sladovnického ječmene, jako suroviny pro výrobu sladu, se využívá pro stanovení ceny, sledování změn kvality v průběhu skladování apod. Byly hodnoceny jakostní ukazatele 13 odrůd sladovnického ječmene, který byl nakoupen společností ZZN Pelhřimov v období 2010-2014 od farmářů, zemědělských družstev a společností i samostatně hospodařících rolníků z kraje Vysočina. Tyto odrůdy byly reprezentovány různým počtem vzorků v závislosti na vykupovaném množstvím a počtu dodávek každé odrůdy. Z výsledků byly vypočítány vážené průměry. Průměrné hodnoty výsledků rozborů byly porovnány s celostátním průměrem. Monitoringem kvality sladovnického ječmene v ČR se zabývá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Sladařský ústav Brno, který každoročně vyhodnocuje cca 500 sklizňových vzorků získaných od pěstitelů ze všech regionů České republiky. Kvalita sladovnického ječmene vykázala velkou variabilitu ve všech parametrech napříč odrůdami i jednotlivými ročníky. Sladovnická kvalita je ovlivněna řadou faktorů, zejména průběhem počasí v jednotlivých ročnících. Limitujícím parametrem kvality při nákupu sladovnického ječmene byl obsah N látek v zrně. Jako nejstabilnější ze všech parametrů se projevila klíčivost. Nižší hodnoty klíčivosti byly vysledovány pouze u ozimých odrůd v souvislosti s delším obdobím posklizňového dozrávání. | cze |
dc.format | 84 s. (140 274 znaků) | |
dc.format | 84 s. (140 274 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | sladovnický ječmen | cze |
dc.subject | odrůda | cze |
dc.subject | hodnocení kvality | cze |
dc.subject | jakostní ukazatele | cze |
dc.subject | obsah N-látek | cze |
dc.subject | klíčivost | cze |
dc.subject | malting barley | eng |
dc.subject | sort | eng |
dc.subject | evaluation of quality | eng |
dc.subject | qualitative parameters | eng |
dc.subject | N substances content | eng |
dc.subject | germination capacity | eng |
dc.title | Odrůdová kvalita sladovnického ječmene | cze |
dc.title.alternative | Varietal quality of malting barley | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 42592 | |
dc.description.abstract-translated | By purchasing malting barley the quality is evaluated according to standards, techniques, laboratory methods and qualitative indicators, which are set by norm. Evaluation of quality of barleycorn as a material for producing malt is used for setting the price, observing changes of the quality during storing etc. There were evaluated qualitative indicators of 13 sorts of malting barley, which were bought by company ZZN Pelhřimov between 2010-2014 from farmers, agricaltural cooperatives and companies and also self-employed farmers from the region Vysočina. These sorts were represented by different number of samples in connection with bought-up amount and number of supplies of each sort.
Weighted averages were counted from results. Average figures of results of analysis were compared with the national average. Research institute of brewer´s and orchardist a.s. in Brno deals with monitoring of quality of malting barley in the Czech Republic and it evaluates annually ca. 500 harvest samples which were received by producers from all regions in the Czech Republic. The quality of malting barley showed a big variability in all parameters across all types and also in particular years. Malting quality is influenced by many factors especially by course of weather in each particular year. Limiting parameter of quality by purchasing malting barley was N- substances content in barleycorn. Germination capacity seems to be the most stable from all parameters. Lower figures of germination capacity were found only by winter types in connection with longer period of ripening after harvest. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-08 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |