Tvorba biogenních aminů v mase vybraných druhů ryb
Abstrakt
Disertační prace se zabýva užitím a účinností některých méně běžných způsobů
konzervace rybiho masa. V souvislosti s netradičnimi konzervačnimi metodami je sledovana
tvorba biogennich aminů v mase. Tyto latky mohou sloužit jako indikatory rozkladu bilkovin.
Kvalita rybiho masa byla posuzovana v souvislosti s nar.stajicim obsahem vybranych
biogennich amin. (putrescinu, kadaverinu, spermidinu, sperminu, 2-fenylethylaminu,
histaminu, tyraminu a tryptaminu). Pro stanoveni biogennich amin. byla pou.ita metoda
ultrau.inne kapalinove chromatografie (UPLC). Osm biogennich amin. bylo derivatizovano
dansylchloridem p.ed jejich rozd.lenim pomoci metody UPLC.
Rybi maso bylo vakuově zabaleno. Po účinku vybrane konzervačni techniky byly vzorky
uchovavany po n.kolik tydn. v termostatu p.i zvolene skladovaci teplot.. Ke konzervaci
rybiho masa bylo u.ito jednak ?Ŕ-za.eni, dale pak vysoky hydrostaticky tlak. Sou.asn. byly
p.ipraveny kontrolni vzorky, ktere nebyly vystaveny u.inku ?Ŕ-za.eni a vysokemu tlaku.
U v.ech vzork. byly sledovany organolepticke vlastnosti (v.n./zapach, vhled a tvar).
Konzervace u.inkem ?Ŕ-za.eni byla aplikovana na rybi maso kapra obecneho
(Cyprinus carpio) a pstruha duhoveho (Oncorhynchus mykiss). Oba druhy sladkovodnich ryb
jsou hospoda.sky vyznamne. Jsou nej.ast.ji konzumovanymi druhy v .R. Z hlediska vyživy
člověka je rybi maso považovano za zdrave a dietni, to v.ak plati pouze v p.ipad. sou.asne
čerstvosti.
Ke zjištěni vhodne davky ?Ŕ-za.eni byla u kapra obecneho vytvo.ena zku.ebni serie vzork..
V prvnim experimentu byla vystavena nejvy..i p.ipustne davce za.eni pro rybi maso 3 kGy.
V dal.ich experimentech byla davka za.eni sni.ena na zaklad. zku.enosti z uvodniho pokusu.
U pstruha duhoveho byly pou.ity davky 0,25; 0,5; 0,75; 1,0 a 2,0 kGy. Hodnoty ?Ŕ-za.eni
0,75 kGy a vy..i (1,0; 2,0 a 3,0 kGy) prodlou.ily udr.nost rybiho masa, ktere v t.chto
p.ipadech bylo skladovatelne a. t.i m.sice (98 dn.). Prodlou.eni skladovatelnosti masa
na 98 dn. je p.i 3,5 ??C z technickeho hlediska nadbyte.ne. V opakovanem experimentu
s kap.im masem byly proto podrobn.ji zkou.eny ni..i davky za.eni 0,25; 0,5 a 0,75 kGy.
Ni..i davky ?Ŕ-za.eni jsou u obou druh. ryb pova.ovany za p.ijateln.j.i a sou.asn. dostate.n.
u.inne pro oddaleni za.inajicich rozkladnych procesů
Vysoky hydrostaticky tlak byl aplikovan na maso kapra obecneho (Cyprinus carpio),
pstruha duhoveho (Oncorhynchus mykiss) a .tiky obecne (Esox lucius). .tika obecna je
dal.im velmi oblibenym druhem sladkovodni ryby. Maso .tiky je velmi chutne, av.ak tento
druh ryby neni mezi spot.ebiteli tolik roz.i.en ve srovnani s kaprem a pstruhem. D.vodem je
p.edev.im jeho vy..i cena.
Na rozdil od experiment. s ?Ŕ-za.enim byly vzorky po aplikaci vysokeho tlaku skladovany
krom. standardni ni..i teploty 3,5 ??C, take p.i vy..i teplot. 12 ??C. Nizka skladovaci teplota
byla navr.ena tak, aby se prost.edi ulo.enych vzork. podobalo podminkam uchovavani
rybiho masa v pr.myslovych chladirenskych za.izenich a domacnostech. Podle dostupnych
informaci vznikl p.edpoklad, .e vysoky tlak nebude dostate.nou konzerva.ni technikou p.i
vy..ich skladovacich teplotach. Pro ov..eni tohoto p.edpokladu byly vzorky o.et.ene
vysokym tlakem skladovany jak p.i 3,5 ??C tak i p.i vy..i teplot. 12 ??C. Vy..i teplotou bylo
simulovano selhani chladirenskeho za.izeni .i nevhodne teplotni uchovavani masa.
U v.ech druh. vybranych sladkovodnich ryb byly aplikovany dv. urovn. vysokeho tlaku .
300 a 500 MPa. Ob. urovn. m.ly vyznamny vliv na omezeni tvorby biogennich amin.
p.edev.im u vzork., ktere byly skladovany p.i 3,5 ??C. U.inek 300 i 500 MPa oddalil p.i teto
teplot. za.atek rozkladnych proces. v rybim mase o 3.4 tydny. P.i 12 ??C a 500 MPa
prodlu.uje vysoky tlak udr.itelnost masa nejvy.e o 1 tyden. U ni..i skladovaci teploty
p.edstavuje 500 MPa u.inny konzerva.ni zakrok. Oproti tomu p.i vy..i teplot. neni vysoky
tlak tak spolehlivou konzerva.ni technologii.