Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorAdámková, Věra
dc.contributor.authorMikátová, Martina
dc.date.accessioned2021-12-02T12:35:08Z
dc.date.available2021-12-02T12:35:08Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-04-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17044
dc.description.abstractNaše výživa významnou měrou ovlivňuje náš zdravý vývoj, kvalitu našeho života a hlavně naše zdraví. Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že nedostatky ve výživě se závažným až rozhodujícím způsobem, podílejí na vzniku a rozvoji v podstatě všech onemocnění. Na druhé straně je dostatek důkazů o velmi kladném vlivu pozitivních změn ve výživě na zdraví jedinců, populačních skupin i celé populace. Cílem diplomové práce bylo zjištění kvality výživy dětí školního věku. Ke zpracování diplomové práce byl použit kvantitativní výzkum. Sběr dat probíhal formou dotazníků, aby bylo možno oslovit co nejvíce respondentů. Dotazníky byly určeny pro žáky základních škol. Byly položeny tři hypotézy. Hypotéza 1: České děti školního věku přijímají nadměrně kalorickou stravu bohatou na sacharidy. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza 2: České děti školního věku přijímají méně než 30g vlákniny na den. Tato hypotéza byla také potvrzena. Hypotéza 3: Ve stravě českých dětí je příjem cholesterolu vyšší než 300mg na den. Tato hypotéza potvrzena nebyla. Z výsledků je patrné, že české děti školního věku se nestravují podle doporučení zdravé výživy. Výsledky práce by bylo možné použít jako podklad pro zlepšení výživy dětí školního věku. Pochybení rodičů ve výživě svých potomků je jedním z důležitých faktorů, přispívajících k nárůstu obezity a různých onemocnění .Rodiče by měli být informováni o špatných stravovacích návycích dětí a zároveň o tom, z čeho by se měl zdravý jídelníček skládat. Mohlo by to být formou letáčků ve škole, možností by bylo také přednášky ve škole pro rodiče dětí. Jelikož jsme jedním ze států, kde je obezita zastoupena ve velké míře, a to i v dětské populaci, jistě by tyto aktivity byly přínosem pro to, aby postupně docházelo ke změnám stravovacích návyků v populaci dětí školního věku a tím i zlepšení jejich zdravotního stavu a omezení obezity.cze
dc.format93
dc.format93
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectdítěcze
dc.subjectonemocněnícze
dc.subjectcholesterolcze
dc.subjectvlákninacze
dc.subjectsacharidycze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectchildeng
dc.subjectdiseaseeng
dc.subjectcholesteroleng
dc.subjectfibreeng
dc.subjectcarbohydrateseng
dc.titleKvalita výživy dětí školního věkucze
dc.title.alternativeThe quality of nutrition during pupilageeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag7036
dc.description.abstract-translatedOur nutrition significantly influences our healthy development, quality of our life and mainly our health condition in general. No one discredits today the fact that faults in our nutrition result in emergence and further development of illnesses. On the contrary there is enough evidence on a very positive effect of changes in nutrition on a single person, group of people or the whole generation. The objective of my diploma thesis was to find out the quality of food consumed by school-age pupils. I used quantitative research for my diploma work. Data aquisition was carried out in the form of question-forms in order to address as many respondents as possible. Questions -forms were alloted for pupils at primary schools. There were three hypotheses. Hypothesis 1: Czech pupils consume fuel food overly rich in sugars. This hypothesis was proved.. Hypothesis 2: Czech children consume less than 30g of fibre a day. The hypothesis was also proved. Hypothesis 3: In pupils´ ingestion of food there is more than 300 mg of cholesterol a day. This hypothesis was not proved at all. It is obvious from the results that Czech pupils do not consume recommended healthy food.The results of my diploma thesis could be used as a basis for improvement in eating habits of school-age children. Bad parental approach to healthy nutrition is one of the key factors that contribute to the growth of obesity and other serious deseases. Parents should be informed about bad and wrong eating habits of their children and at the same time they should be advised how to make a healthy and suitable daily menu for their children. Parents could be kept informed by various informative leaflets distributed at schools or there might be held special lectures aimed at this broad issue. Because we are one of the states where obesity is a big problem even for a younger population. I am sure that all these activities could be useful for gradual improvement in changes concerning bad unhealthy eating habits of pupils, their better health condition and even restricition of obesity.eng
dc.date.accepted2007-05-28
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRehabilitační péče o postižené děti, dospělé a staré osobycze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programRehabilitacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeJanda, Jan
dc.description.defenceObhajoba diplomové práce: práce i její prezentace byla členy komise hodnocena velmi pozitivně, diskuse vedena k problematice pitného režimu, studentka prokázala velmi dobrou orientaci v problematice.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam