Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNosková, Marie
dc.contributor.authorDolénková, Petra
dc.date.accessioned2021-12-03T06:56:05Z
dc.date.available2021-12-03T06:56:05Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-05-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17295
dc.description.abstractAbstrakt: Výživa dospívajících a mladistvých, možná rizika. Má bakalářská práce by měla upozornit na možná rizika při nevhodné výživě dospívajících. Zejména riziko vzniku obezity, mentální anorexie a mentální bulimie. Teoretická část je zaměřena na základní informace o racionální výživě, alternativní výživě a problematice výskytu obezity, mentální anorexie a mentální bulimie. Racionální výživu charakterizuje vhodný a přiměřený příjem potravy, ideálně rozložený kvalitativně i kvantitativně. Normou pro racionální výživu je takzvaná pyramida výživy. Zdravotní rizika u alternativní výživy se zvyšují se stupněm přísnosti a množstvím potravy, které jsou ze stravy vyloučeny. Mezi nejčastější patří vegetariánské diety, makrobiotická strava, organická výživa a dělená strava. Obezita je způsobena nadměrným příjmem energie a nedostatečným výdejem energie. Na vzniku obezity se často podílejí pokrmy typu Fast Food, které nenaplňují z hlediska racionální výživy doporučovanou výživovou hodnotu pokrmů standardního oběda a lze je proto akceptovat jen příležitostně. Mentální anorexie a mentální bulimie je psychická porucha charakterizovaná zejména úmyslným snižováním tělesné hmotnosti. U mentální anorexie docílí nemocný snížení hmotnosti tím, že se vyhýbá pokrmům, jež jsou zařazeny do skupiny potravin, po kterých dotyčný přibírá na váze. U mentální bulimie se nemocný opakovaně přejídá a následně vyvolává zvracení. V praktické části jsou pak prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce je realizována formou dotazníků, které se zaměřují na zhodnocení způsobu stravování u dospívajících. Tyto dotazníky jsou vyhotoveny pro dvě skupiny dospívajících. Do jedné skupiny jsou zahrnuti studenti středních škol a do druhé studenti středních učilišť.cze
dc.format70 s.,5 s.obr. příloh.
dc.format70 s.,5 s.obr. příloh.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVýživa Výživová pyramida Dospívající Obezita Racionální výživacze
dc.subjectNutrition Nutrition pyramid adolescents obesity Rational nutritioneng
dc.titleVÝŽIVA DOSPÍVAJÍCÍCH A MLADISTVÝCH, MOŽNÁ RIZIKAcze
dc.title.alternativeNOURISHMENT OF TEENAGE AND YOUTHFUL, POSSIBLE RISKSeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag6890
dc.description.abstract-translatedAbstract: Nutrition of adolescents, possibly hazards My bachelor work draws attention to possible hazards on inappropriate nutrition of adolescents especially on obesity risk, mental anorexia and mental bulimia. The theoretical section is focused on fundamental information about rational nutrition, alternative nutrition and problems with occurence of obesity, mental anorexia and mental bulimia. Rational nutrition is characterized by suitable and adequate food input, ideally qualitatively and quantitatively composed. Standard for rational nutrition is so-called Nutrition pyramid. Alternative nutrition hazards are escalated by stage of strictness and quantity of food excluded. Among most frequent diet methods belongs to vegetarian and macrobiotic diet, organic nutrition and separated diet. Obesity is caused by excessive energy input and insufficient energy output. Mostly Fast Food dishes take part on obesity beginning. Regarding rational nutrition these dishes do not fulfil recomeded nutrition value of standard lunch, therefore it is possible to accept them only occasionally. Mental anorexia and mental bulimia is mental defect which is characterized namely by intentional reducing of physical weight. Patient suffered by mental anorexia can achieve of weight decrease by avoiding of dishes classifiable into foodstuff group, after which patient puts on weight. Patient suffered by mental bulimia repeatedly overeats and subsequently evokes vomit. In the practical part there are presented research results focused on issue mentioned above. Investigative section of the work is realized in a form of questionnaire, which specializes in valuation of way of adolescent catering. These questionnaire are performed for two adolescent groups. The first group consists of high school student and the second one consists of educational establishment students.eng
dc.date.accepted2007-06-20
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKastnerová, Markéta
dc.description.defencePrůběh obhajoby bakalářské práce: Studentka obhájila teoretickou a praktickou část bakalářské práce. Otázka vedoucí práce: 1.Definujte pojem "syndrom rizikového chování mladistvých". 2.Jak si vysvětlujete, že nebyla potvrzena hypotéza č. 2.? Otázka oponenta: 1.Pro hodnocení stupně obezity studentka v teoretické části uvedla pouze možnost hodnocení pomocí BMI. Jaké jsou další možné způsoby měření a hodnocení obezity? 2.V čem spočívá riziko pití coca-colových nápojů? Otázka komise: 1.Zmiňovala jste dobrou účinnost v odstraňování organického znečištění. Jak je to s odstraňováním dusíku a fosforu? 2.Jaké jsou výhody a nevýhody kořenové čistírny? Studentka zodpověděla všechny otázky.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam