Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDohnalová, Lenka
dc.contributor.authorNožičková, Lenka
dc.date.accessioned2021-12-03T06:56:08Z
dc.date.available2021-12-03T06:56:08Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-05-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17305
dc.description.abstractVýskyt cukrovky ve světě kolísá. V České republice je asi 5% diabetiků a pravděpodobně přes 90% z nich jsou diabetiky druhého typu. Ve většině evropských zemí je výskyt diabetu 3 až 5%. Pětiprocentní výskyt diabetu přesahují populace ve Švédsku a Rakousku. Výskyt do 2% je v Indii, Belgii a Dánsku. Genetická zátěž v populaci představuje u nás asi 20%, při prevalenci (počet případů určité nemoci, jež existuje (prevaluje) v určité populaci v určitém čase) 5%. To znamená, že 5% (každý dvacátý člověk)v naší populaci včetně dětí a nejstarších osob má již cukrovku. Přitom asi 20% z nás (každý pátý člověk) si nese genetický předpoklad a tyto osoby diabetes ve středním nebo vyšším věku dostanou. Výskyt cukrovky s rostoucím věkem stoupá.cze
dc.format139 s., 42 s. obr. příloh
dc.format139 s., 42 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdiabetes mellitus I. a II. typucze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectpohybová aktivitacze
dc.subjectglykemický indexcze
dc.subjectdiapotravinycze
dc.subjectvýměnné jednotkycze
dc.subjectedukacecze
dc.subjectselfmonitoringcze
dc.subjectdiabetes mellituseng
dc.subjectglucoseeng
dc.subjectInsulineng
dc.titleVÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ LIDÍ S DIABETEMcze
dc.title.alternativeNUTRITION AND DIET IN PEOPLE WITH DIABETESeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag6906
dc.description.abstract-translatedDiabetes is a set of related diseases in which the body cannot regulate the amount of sugar glucose in the blood. In a healthy person, the blood glucose level is regulated by several hormones, one of which is insulin. Insulin is produced by the pancreas, a small organ near the stomach that also secretes important enzymes that help in the digestion food. Insulin allows glucose to move from the blood into liver, muscles, and fat cells, where it is used as fuel. People with diabetes either do not produce enough insulin (type 1 diabetes) or cannot use insulin properly (type 2 diabetes), or both. In diabetes, glucose in the blood cannot move into cells, and it stays in the blood. This not only harms the cells that need glucose as fuel, but also harms certain organs and tissues exposed to the high glucose levels.eng
dc.date.accepted2007-09-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNováková, Kamila
dc.description.defenceStudentka prezentovala a obhájila teoretickou a praktickou část bakalářské práce.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam