dc.contributor.advisor | Meindlová, Leona | |
dc.contributor.author | Svoboda, Jiří | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T06:56:08Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T06:56:08Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.date.submitted | 2007-05-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17307 | |
dc.description.abstract | Poruchy příjmu potravy se nejčastěji vyskytují u mladých žen a dívek. Často mají chronický průběh se závažnými psychickými, fyzickými a sociálními důsledky. Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10) rozlišuje dvě základní poruchy příjmu potravy, mentální anorexii a mentální bulimii. Pro obě je společný strach z tloušťky a narušení tělového schématu. Počátek těchto poruch příjmu potravy je nejčastěji mezi 13. - 25. rokem, 10x častější je jejich přítomnost u žen, oproti mužům.
Cílem studie bylo nalézt symptomy PPP mezi 288 dívkami ve věku 13-15 let studujících v Českých Budějovicích a získat tak prevalenci poruch příjmu potravy v souboru.
Autor ověřoval hypotézu předpokládající prevalenci PPP 1-6% z dotazovaných dívek. Získaná data byla shromážděna pomocí anonymního dotazníku EAT-26.
V této studii bylo nalezeno 19 dívek (6,6%), které dosáhly v dotazníku EAT-26 dvaceti či více bodů. | cze |
dc.format | 79 | |
dc.format | 79 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Poruchy příjmu potravy | cze |
dc.subject | mentální anorexie | cze |
dc.subject | mentální bulimie | cze |
dc.subject | BMI | cze |
dc.subject | dospívání | cze |
dc.subject | rizikové faktory | cze |
dc.subject | prevalence | cze |
dc.subject | EAT-26 | cze |
dc.subject | Eating disorders | eng |
dc.subject | anorexia nervosa | eng |
dc.subject | bulimia nervosa | eng |
dc.subject | BMI | eng |
dc.subject | puberty | eng |
dc.subject | risk factors | eng |
dc.subject | prevalence | eng |
dc.subject | EAT-26 | eng |
dc.title | DOSPÍVÁNÍ JAKO RIZIKOVÉ OBDOBÍ PRO ROZVOJ PORUCH PŘÍJMU POTRAVY | cze |
dc.title.alternative | PUBERTY AS RISK PERIOD FOR DEVELOPMENT OF EATING DISORDERS | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 6908 | |
dc.description.abstract-translated | Eating disorders mostly appears in adolescent girls and young women. They usually have a chronic course, serious mental, somatic and social consequences. The two most defined disorders, as done by MKN-10 and DSM-IV, among eating disorders are Anorexia nervosa and Bulimia nervosa, in both of which sufferers are excessively concerned about their self-body image. These disorders start to develop mostly between the age of 13-25 and there are ten times more women than men. Anorexia nervosa remains a highly morbid condition with the highest mortality of any other psychiatric disorder.
The aim of the survey is to find the symptoms of eating disorders among 288 young girls age 13-15 from the Ceske Budejovice and to obtain prevalence rate of eating disorders.
The author wants to verify hypothesis which presumes that the prevalence rate of eating disorders is 1-6%. Obtained information were acquired by anonymous questionnaires EAT-26.
In our research the author found 19 girls with 20 or more points in EAT-26 questionnaire. | eng |
dc.date.accepted | 2007-06-18 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Ochrana veřejného zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Kastnerová, Markéta | |
dc.description.defence | Průběh obhajoby bakalářské práce:
Student obhájil teoretickou a praktickou část bakalářské práce.
Otázka vedoucího práce:
1.Jaká je prevence PP podle vašeho názoru?
Otázka oponenta:
1.Jaké jsou další možné způsoby hodnocení hmotnosti?
2.Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů měření, který způsob měření se jeví jako nejvhodnější a nejpřesnější?
3.Jaké jsou hodnoty ideální hmotnosti při použití jednotlivých typů měření, kdy mluvíme o nadváze, obezitě a kdy můžeme uvažovat o poruše příjmu potravy? | cze |