Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMeindlová, Leona
dc.contributor.authorPeštová, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T06:56:49Z
dc.date.available2021-12-03T06:56:49Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17395
dc.description.abstractVýživa je pouze jedním z mnoha determinantů zdravého životního stylu. Dalšími jsou společensko-ekonomické podmínky, vzdělání, nezaměstnanost, věk, fyzická aktivita, životní styl a negativní návyky jako je kouření, subjektivní vnímání zdraví a ekonomická situace, která může ovlivnit prevenci civilizačních chorob jak pozitivně, tak negativně. Současný životní a výživový stav populace nezaručuje dostatečnou prevenci v rámci civilizačních chorob. V rámci životního stylu stále převažují osobní návyky a dispozice, rodinné a kulturní tradice a tlak ceny. Z mého výzkumu vyplývá několik varovných skutečností. Nadpoloviční většina mužů i žen má nedostatečný příjem tekutin, nedostatečnou pohybovou aktivitu, která by je chránila před vznikem civilizačních chorob, nadměrnou konzumaci uzenin a nepravidelnou konzumaci kysaných mléčných výrobků. Stejně jako u jiných autorů byla zjištěna skutečnost lepšího stravování žen všech věkových skupin. Ekonomická situace domácností je v polovině případů podprůměrná a jejich výdělky neodpovídají udávané průměrné měsíční mzdě, při výběru potravin je v 76% určující jejich cena. Pozitivním zjištěním je velmi dobré povědomí občanů o civilizačních chorobách, preferování rostlinných tuků při teplé i studené kuchyni a racionálně pozitivní přístup respondentů k vlastnímu zdraví. Kuřáctví bylo spojeno s horšími stravovacími návyky, ale pozitivní je, že téměř 2/3 respondentů nekouří. Domnívám se, že v rámci životního stylu nelze individuální výživové zvyklosti zobecňovat ale převažují osobní návyky a dispozice, které zapříčiní, že člověk žije zdravě.cze
dc.format92 s.
dc.format92 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectcivilizační chorobacze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectprevencecze
dc.subjectživotní stylcze
dc.subjectrizikocze
dc.subjectaterosklerózacze
dc.subjectosteoporózacze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectnádorcze
dc.subjectdiabetes mellituscze
dc.subjectdisease of civilizationeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectpreventioneng
dc.subjectlifestyleeng
dc.subjectriskeng
dc.subjectatherosclerosiseng
dc.subjectosteoporosiseng
dc.subjectobesityeng
dc.subjecttumoureng
dc.subjectdiabeteseng
dc.titleVýživa v prevenci civilizačních chorobcze
dc.title.alternativeNutrition in prevention of civilization diseaseseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag7142
dc.description.abstract-translatedDiet represents only one of many determinants of a healthy lifestyle. To other determinants belong social and economic conditions, education, unemployment, age, physical activity, style of life and negative habits such as smoking, subjective perception of one’s own health and a financial situation. All these determinants may influence prevention of diseases of civilization both in a positive and negative way. The current lifestyle and diet of population cannot guarantee a satisfactory prevention of diseases of civilization. Individual habits and dispositions, family and cultural traditions as well as financial pressure still predominate in a style of life. The survey which I conducted has revealed several worrying facts. Clear majority of men and women suffer from an insufficient fluid intake and they also lack physical activity, which might help them avoid diseases of civilization. Moreover, most men and women consume an excessive amount of smoked meats whereas their consumption of acid dairy products is irregular. My survey, which is in accordance with similar surveys conducted by other authors, has shown that women of all age groups have better dietary habits that the male population. The financial situation in families is in more than half of the cases substandard and their incomes do not correspond with the officially stated average monthly earnings. The choice of food is by 76% determined by its price. One of the positive findings of this survey was wide knowledge that the respondents have of diseases of civilization. They prefer using vegetable fats both for cold and cooked dishes and they also have a rational and positive attitude to their health. Smoking was usually attended by bad dietary habits, however, the positive fact was that almost 2/3 of the respondents do not smoke. I assume that individual dietary habits cannot be generalized, nevertheless, there may prevail individual habits and dispositions hat make people live in a healthy way.eng
dc.date.accepted2007-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRehabilitační - psychosociální péče o postižené děti, dospělé a staré osobycze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programRehabilitacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeAdámková, Věra
dc.description.defenceObhajoba bakalářské práce: Prezentace studentky. Mgr. Kvítek: "Uvádíte, že respondenti mají podprůměrný příjem, a dle toho nakupují potraviny, jak se chová ostatní populace?" Doc. MUdr. Adámková, CSc.: "Myslíte si, že respondenti odpovídali pravdivě?" Mgr. Doubková: "Vzešlo z výzkumu, že vzdělání má nějaký vliv na stravování?" - odpověď studentky: spíše sportovní aktivity. Připomínky komise k formální stránce práce, chybí odkazy na citovanou literaturu v diskuzi, připomínky ke zpracování cíle.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam