Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHajduchová, Hana
dc.contributor.authorKrausová, Lada
dc.date.accessioned2021-12-03T07:00:05Z
dc.date.available2021-12-03T07:00:05Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-05-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17598
dc.description.abstractU pacientů s nádorovým onemocněním je problém výživy velmi složitý. Až u poloviny z nich se objevuje nechutenství hraničící přímo s odporem k jídlu, častý je rychlý pocit plnosti po prvých soustech. Některé druhy léčby samy vedou přechodně ke zvracení, průjmům nebo potížím s polykáním. Špatný stav výživy, tzv. malnutrice, znamená pro nemocného se zhoubným nádorem velmi často celkově horší prognózu, sníženou toleranci k protinádorové léčbě a častější výskyt komplikací. Plně vyjádřený klinický obraz malnutrice je znám pod označením kachexie, který je charakterizován nápadnou vyhublostí, ztrátou svalstva i podkožního tuku. Uvádí se, že 30% až 90% onkologických pacientů trpí malnutricí. V neposlední řadě pokračující váhová ztráta snižuje pacientovu kvalitu života. Výživa by neměla vést k pouhému prodloužení přežití bez odpovídající kvality života. Cílem práce bylo zjistit používání nutričních záznamů na onkologických odděleních ve vybraných nemocnicích v ČR; zjistit, zda sestry znají příčiny malnutrice u onkologicky nemocných a zjistit znalost sester o zásadách výživy u onkologicky nemocných. Byly stanoveny hypotézy - na vybraných onkologických odděleních v ČR se používají nutriční záznamy, sestry pracující na onkologických odděleních znají příčiny malnutrice, sestry pracující na jiných odděleních než onkologických neznají příčiny malnutrice a sestry pracující na onkologických odděleních znají zásady výživy u onkologicky nemocných. Byl použit kvantitativní výzkum. Metoda dotazování, technika sběru dat dotazníkem. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že na onkologických odděleních, ale i na neonkologických odděleních se používají nutriční záznamy a již se zavedla funkce nutričního terapeuta a vybudovaly se nutriční týmy. První hypotéza byla potvrzena. Jelikož sestry znají příčiny podvýživy u onkologicky nemocných, druhá hypotéza byla potvrzena. Neznalost příčin podvýživy jsem předpokládala u sester pracujících na jiných odděleních než onkologických. Třetí hypotéza byla výzkumem vyvrácena. Sestry znají zásady správné výživy u onkologicky nemocných. Čtvrtá hypotéza byla potvrzena. Pro praxi bych doporučila nutnost kladení důrazu na dostatečnou znalost problematiky podvýživy u nemocných s malnutricí a kachexií na onkologických i neonkologických odděleních ze strany sestry, zavedení a dodržování standardů ošetřovatelské péče vztahující se k problematice výživy u pacientů s onkologickým onemocněním, provádění edukace nemocných o specifikách výživy vzhledem k onemocnění a druhu léčby a multidisciplinární přístup a spolupráci (nutriční tým).cze
dc.format89 s., 19 s. obr. příloh.
dc.format89 s., 19 s. obr. příloh.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkachexiecze
dc.subjectmalnutricecze
dc.subjectnutriční terapeutcze
dc.subjectnutriční záznamcze
dc.subjectonkologiecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectCachexiaeng
dc.subjectmalnutritioneng
dc.subjectnutritional therapisteng
dc.subjectnutritive registryeng
dc.subjectoncologyeng
dc.subjectnutritioneng
dc.titleSpecifika výživy u onkologicky nemocnýchcze
dc.title.alternativeSpecifical nutritional requirements of oncological patientseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag7447
dc.description.abstract-translatedNourishment in oncological patients is a very complicated problem. Up to half of the patients experience a lack of appetite that borders to food aversion which is often followed by an almost immediate sense of fullness after first few bites. Furthermore, some of the treatments themselves may lead to nausea, diarrhea and problems with swallowing. Malnutrition, consequently, will often worsen the prognosis for patient with a malignant tumor; lower his susceptibility to oncological treatment and increase the probability of further complications. A complete clinical picture of malnutrition, called cachexia, is characterized by noticeable gauntness, loss of both musculature and subcutaneous fat. Studies show that 30% to 90% of oncological patients suffer from malnutrition. Also, a continuous weight loss considerably lowers the quality of life, and this must not be overlooked for nutrition should not only lead to a prolonged survival, but also to an appropriate life-quality. The aim of this study was to find out how nutritive registry is kept at oncological wards in selected hospitals in the Czech Republic. Further, to find out if nurses are familiar with the causes of malnutrition in oncology patients and have sufficient knowledge of the specific nutritional principals. The hypotheses set were - 1) at the selected oncological wards nutritive registry is used, 2) the nurses there do know about causes of malnutrition while 3) nurses in other wards do not have this knowledge. 4) Nurses know about the necessary nutritional principals in oncology patients. Quantitative approach was used for this research. The questioning method was to collect data by distributing questionnaires. The results show that at oncology wards but at other, non-oncological wards as well, nutritive registry is used, and furthermore, a position of nutritional therapist has been appointed and nutritional staff established. The first hypothesis has been proven to be correct. The second and fourth hypotheses are correct as nurses do know the causes of malnutrition in oncology patients and have the knowledge of the necessary nutritional principals. The third hypothesis presumed that nurses from non-oncological wards lack this knowledge and has consequently been proven wrong. These nurses are indeed knowledgeable of the nutritional problems. In practice, a stressed necessity of nurses’ efficient knowledge of the nutritional problem for patients with malnutrition and cachexia at both oncological and non-oncological wards is recommended, together with the introduction and observance of nursing standards concerning the nutritional problems of oncology patients, proper information given to the patients relating their special diet as a consequence of the illness and its subsequent treatment, and finally, a multidisciplinary approach and collaboration (nutritional staff).eng
dc.date.accepted2007-06-20
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDolečková, Miluška
dc.description.defenceTéma práce: Specifika výživy u onkologicky nemocných Vedoucí práce: Mgr. Hana Burgetová, Ph.D. Oponent: MUDr. Miluše Dolečková, Ph.D. vedoucí práce: nepřítomen navrhuje: výborně, zásadní připomínky nemá oponent: nepřítomen navrhuje: výborně, zásadní připomínky nemá Mgr. Trešlová: Postrádá ošetřovatelskou dokumentaci. Studentka se dobře orientuje v dané problematice Klasifikace: výborněcze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam