Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMeindlová, Leona
dc.contributor.authorTesařová, Petra
dc.date.accessioned2021-12-03T07:51:02Z
dc.date.available2021-12-03T07:51:02Z
dc.date.issued2008
dc.date.submitted2008-05-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17776
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá velice aktuálním tématem dnešní doby - výživou. Zatímco v některých částech světa dochází v této oblasti ke strádání a nedostatkům, problémem rozvinutých zemí je spíše přebytek a následná ohrožení spojená se špatnou životosprávou. Díky globalizaci se dnes stále častěji setkáváme s nejrůznějšími exotickými jídly a mnohem snadněji podléháme trendům, souvisejícím s měnícím se stylem života a rostoucím počtem provozoven rychlého občerstvení. Teoretická část práce shrnuje základní informace o výživě a jejím vlivu na zdravotní stav člověka, připomíná hlavní složky výživy, jejich funkci a rozdílné působení na organismus. Přiblížen je následně i vliv stravování na zdraví člověka. Výživu lze totiž označit za jeden z nejrizikovějších faktorů u mnoha onemocnění. Tyto nemoci, známé jako civilizační choroby, ohrožují stále větší část populace, ačkoli s nimi lze úspěšně bojovat, především prevencí. Dalším cílem teoretické části práce je poukázat na odlišnost jednotlivých zahraničních kuchyní, připomenout jejich tradiční pokrmy a nejčastěji používané suroviny. Tímto směrem je zaměřen i následný výzkum, jehož výsledky jsou prezentovány v empirické části práce. Výzkumná část, realizovaná formou dotazníku, se věnuje míře informovanosti respondentů o vlivu konkrétních potravin na zdraví člověka a následnému uplatňování těchto informací v praxi. Výsledky výzkumu dokládají, že ačkoli většina respondentů je o negativních vlivech špatné výživy informována, při svém rozhodování se těmito informacemi příliš neřídí. Dalším cílem práce bylo zmapování situace v oblasti stravování a stravovacích zvyků, zjištění oblíbenosti a preference různých světových kuchyní mezi studenty. Celkové výsledky dokazují, že zahraniční kuchyně již nejsou naprostým tabu, většina studentů se v problematice orientuje a zahraniční restaurace navštěvuje. I přesto nejoblíbenější kuchyní zůstává tradiční česká kuchyň, která je nám bezesporu nejbližší.cze
dc.format92 str.
dc.format92 str.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVýživacze
dc.subjectzahraniční kuchyněcze
dc.subjectcivilizační onemocněnícze
dc.subjectkvantitativní výzkumcze
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectForeign cuisineseng
dc.subjectCivilizational diseaseseng
dc.subjectQuantitative researcheng
dc.titleNEJZNÁMĚJŠÍ SVĚTOVÉ KUCHYNĚ - SPECIFIKA V OBLASTI TZV. RYCHLÉHO OBČERSTVENÍ (FAST-FOOD), VLIV NA ZDRAVÍ A JEJICH OBLÍBENOST U STUDENTŮ JIHOČESKÉ UNIVERZITYcze
dc.title.alternativeTHE MOST WELL - KNOWN WORED CUSINES - SPECIFICS FAST-FOOD, INFLUENCE ON HEALTH AND THEIR POPULARITY AMONG STUDENTS OF SOUTHBOHEMIAN UNIVERSITYeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag10069
dc.description.abstract-translatedThe bachelor’s thesis deals with a very relevant topic in today’s times - nutrition. Whereas in some parts of the world there is deprivation and deficiency in this area, the problem in developed countries tends to be a surplus and the subsequent threats linked to a bad diet. Today, thanks to globalization, we more and more frequently come across the most diverse exotic meals and we are much more susceptible to trends connected to the changing lifestyle and growing number of fast food restaurants. The theoretical part of the thesis summarizes basic information about nutrition and its influence on the health of human beings, and reminds of the main components of nutrition, their function and differing impacts on the organism. Subsequently, also the influence of nutrition on the health of human beings is described in more detail, as nutrition can be labeled as one of the highest risk factors in many illnesses. These illnesses, known as civilizational diseases, threaten a constantly growing part of the population, even though it is possible to fight them successfully, especially with prevention. Another goal of the theoretical part of the thesis is to show the differences among individual foreign cuisines, remind of their traditional dishes and most frequently used ingredients. The subsequent research is also focused in this direction and its results are presented in the empirical part of the thesis. The research part, executed via a questionnaire, is dedicated to the level of informedness of the respondents on the influence of specific foods on human health and the subsequent utilization of this information in practice. The research results document that although the majority of the respondents are informed about the negative influences of bad nutrition, they do not use this information too much in their decision making. Another goal of the thesis was the mapping of the situation in the area of eating and eating habits and the determination of the popularity and preferences of various international cuisines among students. The aggregate results prove that international cuisines are no longer completely taboo, and that the majority of the students orient themselves in this topic and visit foreign restaurants. In spite of that, traditional Czech cuisine, which is without a doubt the closest one to us, remains as the most popular.eng
dc.date.accepted2008-06-23
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHoran, Peter
dc.description.defenceOtázky oponenta: Lze výživou preventivně ovlivnit výskyt onkologických onemocnění? Má výživa ochranný faktor na zdraví člověka? Studentka prezentovala s přehledem bakalářskou práci. V závěru bylo upozorněno na stanovení cílů a hypotéz.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam