Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMachová, Alena
dc.contributor.authorŠímová, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T07:52:51Z
dc.date.available2021-12-03T07:52:51Z
dc.date.issued2008
dc.date.submitted2008-08-18
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/17962
dc.description.abstractV současné době žije v České republice 10 - 11 tisíc kolostomiků, a jelikož počet těchto nemocných narůstá, je potřeba vytvoření systému komplexní ošetřovatelské péče o tyto pacienty stále aktuálnější. Založení stomie znamená pro pacienta hluboký zásah do osobního, pracovního i společenského života. Překonat nové problémy a úskalí pomáhá nemocným stomická sestra. Ta zároveň vede kompletní edukaci jak v péči o vývod samotný, tak o zvláštnostech výživy, na kterou je u kolostomiků kladen zvláštní důraz, jelikož dodržování jejích zásad vede ke zkvalitnění života těchto lidí. Cílem práce je zjistit míru informovanosti kolostomiků a sester o výživě a pitném režimu před propuštěním do domácí péče a zda sestry edukují kolostomiky, v nemocnicích Jihočeského kraje. Byly stanoveny 2 hypotézy: H1: Kolostomici mají dostatek informací o výživě a pitném režimu před propuštěním z nemocnice do domácí péče, H2: Sestry edukují kolostomiky o výživě a pitném režimu. Ke sběru dat ke splnění stanoveného cíle byla použita metoda dotazování, technikou dotazníků, které byly rozdány 40 pacientům s kolostomií a 60 sestrám chirurgických oddělení v Nemocnici Písek, a.s., v Nemocnici České Budějovice,a.s. a v Nemocnici Tábor,a.s., přičemž jejich návratnost byla překvapivě 100%. Dotazník pro pacienty se skládal z 20 otázek a dotazník pro sestry z 18 otázek. Cíl práce byl splněn, obě hypotézy byly potvrzeny. Výsledky naší práce budou poskytnuty vrchním sestrám chirurgických oddělení nemocnic, ve kterých šetření probíhalo a mohly by být použity jako příspěvek k odborným seminářům nejen pro stomické, ale i pro všechny chirurgické sestry, které s kolostomiky pracují.cze
dc.format79 s., 17 s. obr. příloh.
dc.format79 s., 17 s. obr. příloh.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectKlíčová slova: pacientcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectpitný režimcze
dc.subjectedukacecze
dc.subjectsestracze
dc.subjectKey words: patienteng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectdieteng
dc.subjectdrinking regimeeng
dc.subjectguidanceeng
dc.subjectnurseeng
dc.titleEdukace pacienta o výživě se stomií tlustého střeva před propuštěním do domácí péče v nemocnicích Jihočeského kraje Písek, České Budějovice, Táborcze
dc.title.alternativeNutrition Guidance for Colostomy Patients in South Bohemian Hospitals of Písek, České Budějovice and Tábor Before They Are Discharged Home.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag11052
dc.description.abstract-translatedThere are about 10 -11 thousand colostomy patients in the Czech Republic nowadays. As the number of these patients goes up a system of complex nurse treatment should be prepared. Applying a colostomy bag means a deep inroad into patients´ personal, working and social lives. A stoma nurse help the patients to overcome new problems and difficulties. She also guides them in the care of stoma itself as well as of the diet. A specific nutrition is necessary to be followed as it can improve patients´ lives a lot. The aim of this work is to find out how much colostomy patients and nurses know about nutrition and drinking regime before patients are discharged home and if nurses in South Bohemian hospitals inform the patients. There were two hypotheses stated at the beginning. H1: Colostomy patients have enough information about nutrition and drinking regime before they are discharged. H2: Nurses inform patients about nutrition and drinking regime. To collect all necessary data, the method of questioning was used. Forty patients and sixty nurses in surgical wards were asked to fill in the questionnaires. The rate of return in all hospitals mentioned above was 100%. The patient questionnaires consisted of twenty questions and the nurse questionnaires of eighteen. Both hypotheses were proved, colostomy patients are informed about nutrition principles and nurses give them further information. The findings of the work will be offered to surgical ward sisters of the hospitals where the survey was done. They could be used for presenting at professional seminars for stoma and other surgical nurses who work with colostomy patients.eng
dc.date.accepted2008-09-16
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠulistová, Radka
dc.description.defenceTéma bakalářské práce: Edukace pacienta o výživě se stomií střeva před propuštěním do domácí péče v nemocnici Jihočeského kraje Písek, České Budějovice, Tábor Průběh obhajoby: otázky k obhajobě: 1.Ved.práce: Jaké znáte zásady individuální edukace pacienta ( apl. Na edukaci pacienta s kolonoskopií o výživě)? 2. Oponent: Jaký je rozdíl mezi edukací klienta a informovaností klienta? 3. Jak bylo dosaženo plné návratnosti dotazníků od respondentů? odpovědi: 1. Získat ke spolupráci, zpětná vazba. 2. Adekvátně odpovídá, vysvětluje. 3. Dobrá spolupráce se sestrami zaručilo 100% návratnost. Klasifikace: dobřecze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam