dc.contributor.advisor | Vacková, Ludmila | |
dc.contributor.author | Pulkrab, Zdeněk | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T08:53:19Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T08:53:19Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.date.submitted | 2009-05-07 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/18451 | |
dc.description.abstract | Tato práce je zaměřena na analýzu nebezpečí a kritické kontrolní body v potravinách. Účelem je přiblížit a seznámit se jak vzniká analýza nebezpečí a kritické kontrolní body v potravinách neboli Hazard Analysis and Critical Control Points (dále jen ''HACCP''). Práce se prolíná teoretickou částí zahrnující poznatky vzniku
a fungování HACCP, s praktickou částí názorného uvedení v praxi u firmy PT servis konzervárna spol. s.r.o.
Bakalářská práce pojednává o historii, vysvětlení pojmů a celkové problematice HACCP. Práce obsahuje předběžné náležitosti před vývojem plánu HACCP, sedm principů HACCP, identifikaci nebezpečí a zhodnocení rizik identifikovaného nebezpečí. Náplní práce je popis systému HACCP a poukázání na skutečnosti jak je zakotven v legislativě České republiky a Evropské unie, s porovnáním se skutečností v USA. HACCP se objevuje jak v normách řádu ISO 9000, tak i v potravním kodexu Codex Alimentarius. Dále na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady byl v České republice přijat systém rychlého varování pro potraviny a krmiva neboli Rapid Alert System for Food and Feed, dále jen RASFF.
V bakalářské práci jsou stanoveny tři hypotézy za účelem zjištění, zda jsou potraviny dostatečně tímto systémem kontrolovány.
Smyslem bakalářské práce je vypracování uceleného pohledu na systém HACCP a jeho využití v podniku PT servis konzervárna spol. s r.o. V závěru práce je provedeno vyhodnocení systému, využití v praxi s přihlédnutím na možné zlepšení systému HACCP. I přesto byly dvě stanovené hypotézy potvrzeny a cíl práce byl tímto splněn. | cze |
dc.format | 66 s. | |
dc.format | 66 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | HACCP - analýza nebezpečí a kritické kontrolní body | cze |
dc.subject | Potravní kodex | cze |
dc.subject | HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points | eng |
dc.subject | Codex Alimentarius | eng |
dc.title | Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body v potravinách | cze |
dc.title.alternative | Hazard Analysis and Critical Control Points | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 13178 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis is aimed at hazard analysis and critical check points in foodstuffs.The
purpose is to approach and be familiarized with the emergence of hazard analysis and
critical check points in foodstuffs otherwise Hazard Analysis and Critical Control Points
(thereinafter only ''HACCP''). There are two parts of this work - a theoretical one
including knowledge of HACCP emergence and function and a practical one with
demonstration of implementation in the firm PT servis konzervárna s.r.o.
This bachelor thesis deals with history, term explanation and the whole problem
of HACCP. The work includes preliminary requirements before HACCP project
development, seven HACCP principles, hazard identification and evaluation of risks of
the identified danger. The work includes description of the HACCP system and pointing
out its embodiment in legislation of the Czech Republic and the European Union, with
comparison of the reality in the U.S.A. HACCP can be found both in standards of ISO
9000 and in food codex Codex Alimentarius. Further pursuant to the Regulation of the
European Parliament and the Council has been admitted in the Czech Republic a system
of rapid warning for food and feed otherwise Rapid Alert System for Food and Feed,
thereinafter only RASFF.
Three hypotheses are set in the bachelor thesis in order to find out whether
foodstuffs have been controlled enough by this system.
The sense of the bachelor thesis is elaboration of a comprehensive view of the
HACCP system and its utilization in the company PT servis konzervárna spol. s.r.o.
Conclusion of the work includes system evaluation, utilization with consideration to
possible HACCP system improvement. Nevertheless three given hypotheses have been
confirmed and the aim of the work has been herewith fulfilled. | eng |
dc.date.accepted | 2009-06-16 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Aplikovaná radiobiologie a toxikologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Biofyzika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Kudlák, Aleš | |
dc.description.defence | Student prezentoval v power pointu svou bakalářskou práci. Byly přečteny posudky vedoucího bakalářské práce a oponenta. Student zodpověděl otázky vedoucího práce a oponenta a dotazy členů komise.
Klasifikace: výborně | cze |