Hygienická problematika prašnosti ve slévárně
Abstrakt
V pracovním prostředí slévárny se setkáváme s mnoha rizikovými faktory, které ohrožují zdravotní stav zaměstnanců. Díky nadměrnému vystavování těmto rizikům může u pracovníků docházet k celé řadě zdravotních potíží. Při vzniku těchto potíží hraje roli celá řada aspektů, mezi které patří např. celková zdatnost a výkonnost jedince, schopnost adaptace, věk, pohlaví atd. Jeden z nejvýznamnějších faktorů působících na organismus každého pracovníka při práci ve slévárně je prach.
Bakalářská práce ve své teoretické části shrnuje pomocí dostupné literatury základní informace o problematice prachu. Je zaměřena především na charakteristiku tohoto rizika, na základní poznatky z anatomie dýchacích cest, popisuje působení prachu na organismus a uvádí s tím spojená onemocnění. Cílem praktické části bylo vytvoření hypotézy v oblasti zdravotního rizika týkajícího se prašnosti ve slévárně, zhodnocení zdravotního rizika tohoto faktoru pracovních podmínek a zařazení prací do kategorií. K dosažení cíle výzkumu byly stanoveny 3 hypotézy. Byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu - především sekundární analýza dat.
Měřeno bylo celkem 9 zaměstnanců na různých pracovištích vybrané slévárny a na základě vyhodnocených dat z měření a šetření byly všechny 3 hypotézy potvrzeny. Výsledky výzkumu prokázaly, že koncentrace prachu s fibrogenními účinky v pracovním ovzduší slévárny jsou nadlimitní, práce ve slévárně jsou pracemi rizikovými a že provedená opatření na ochranu zdraví při práci maximálně eliminují poškození zdraví zaměstnanců vlivem prašnosti. Bakalářská práce může sloužit ke zvýšení informovanosti v oblasti zdravotního rizika prachu ve slévárně.