Hodnocení výživy u seniorů
Abstrakt
Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení výživy seniorů, zda je potrava seniorů
dostatečně pestrá, zda senioři konzumují dostatečné množství ovoce, zeleniny a další důležité
potraviny bohaté na vitamíny, vlákninu a další složky stravy. Také pitný režim seniorů je v této
práci hodnocen, jelikož příjem tekutin v dostatečném množství je stejně důležitý pro člověka
jako jídlo. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy jako, výživa, složky stravy a pitný
režim, jejichž význam je velmi důležitý. Ke zjištění informací byla použita metoda
kvantitativního sběru dat, kdy technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Cílem práce bylo
zjistit ve vybraném vzorku seniorů úroveň stravování s hlediska kvality a kvantity a zjistit, zda
senioři dostatečně dodržují pravidelný pitný režim. Formou anonymního dotazníku bylo
osloveno 100 seniorů domova pro seniory Hvízdal a domova pro seniory Dobrá Voda, z nichž
pouze 86 se výzkumu zúčastnilo. Stanovila jsem si dva cíle. Cíl1: Zjistit úroveň stravování
seniorů s hlediska kvality a kvantity a cíl 2: Zjistit, zda senioři dostatečně dodržují pravidelný
pitný režim. Všechny cíle, které jsem si na začátku stanovila, se mi podařilo splnit. Poté jsem si
stanovila dvě hypotézy. Hypotéza číslo 1: Senioři nekonzumují zeleninu a ovoce v dostatečném
množství se mi potvrdila a hypotéza číslo 2: Senioři nedodržují přiměřený a pravidelný pitný
režim se mi také podařila potvrdit. Výsledky práce mohou posloužit k informování široké
i odborné veřejnosti o výživě seniorů a jejich stavu pitného režimu.