Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHamplová, Lidmila
dc.contributor.authorMariánková, Alena
dc.date.accessioned2021-12-03T08:56:55Z
dc.date.available2021-12-03T08:56:55Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009-05-05
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/18633
dc.description.abstractV bakalářské práci se zabývám výživou a stravováním dětí. V teoretické části se snažím s pomocí literatury shrnout základní informace o zásadách zdravé výživy a o hlavních živinách potřebných pro zdravý vývoj organismu, přičemž se snažím zaměřit přímo na zkoumanou věkovou skupinu, tedy na děti mladšího školního věku od 7 do 10 let. Dále nastiňuji historický vývoj výživy od dob našich předků až po současnost, zabývám se aktuálními trendy ve výživě, které provází dnešní moderní dobu, a popisuji patofyziologii výživy, především obezitu. Cílem praktické části bylo zmapovat stravování dětí mladšího školního věku v okrese Třebíč. Použita byla metoda kvantitativního výzkumu formou dotazníkového šetření, které bylo realizováno u dětí na 6 základních školách, a to jak ve městě, tak na vesnicích. Kromě prozkoumání problematiky stravování dětí a zjištění informací o jejich znalostech z oblasti zdravé výživy bylo cílem také potvrzení či vyvrácení 4 stanovených hypotéz. Na základě vyhodnocení dat byly dvě hypotézy potvrzeny a dvě vyvráceny. Výsledky výzkumu prokázaly, že se děti mladšího školního věku nestravují podle zásad zdravé výživy. Potvrdilo se také, že děti během dne konzumují prázdné kalorie, které nemají žádnou výživovou hodnotu. Nečekaně však byla vyvrácena hypotéza, že s rostoucím nevhodným stravováním roste hodnota BMI. Stejně tak byla vyvrácena hypotéza, že se liší stravování dětí ve městě a na vesnicích. Bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací o zdravé výživě a správném stravování dětí obecně a o vlastních stravovacích zvyklostech výzkumného vzorku sledované dětské populace. Využít by ji mohli především rodiče a učitelé, kteří mají na děti velký vliv a kteří by sami měli být dětem v tomto směru pozitivním vzorem.cze
dc.format89 s., 6 s. obr. příloh
dc.format89 s., 6 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectpotravinová pyramidacze
dc.subjectděti mladšího školního věkucze
dc.subjecttrendy ve výživěcze
dc.subjectbody mass indexcze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectfood pyramideng
dc.subjectschool childreneng
dc.subjecttrends in nutritioneng
dc.subjectbody mass indexeng
dc.subjectobesityeng
dc.titleVýživa dětí mladšího školního věku od 7 - 10 let v okrese Třebíč - vývoj, trendy, aktuální situacecze
dc.title.alternativeNutrition of younger school children of age 7- 10 in district Třebíč - progress, trends, present situationeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag13469
dc.description.abstract-translatedIn my bachelor thesis I deal with nutrition and eating habits. In the theoretical part I have tried to sum up by means of secondary literature the basic information on principles of healthy nutrition and principal nutrients necessary for healthy development of the organism. Meanwhile I focus on the researched group, that is school children in the age of 7-10. I further describe the historical development of nutrition from our ancestors to present day, I deal with actual trends in nutrition coming along our modern time and I describe pathophysiology of nutrition, especially obesity. The paper aimed at describing eating habits of school children in the district of Třebíč. The quantitative research method applying questionnaire survey was applied. The research was carried out among children at 6 primary schools, both in the town as well as in the villages. Besides researching the issue of eating habits of children and finding out information on their awareness and knowledge, the paper aimed at confirming or overcoming 4 set hypotheses. Based on the assessment of data two hypotheses have been confirmed and two overcome. The results of the research have shown that school children do not follow healthy nutrition principles. It has been further confirmed that children consume throughout the day empty calories that have no nutritional value. Unexpectedly the hypothesis was overcome which stated that along with the increase of inappropriate eating habits the BMI value is increasing. The hypothesis that eating habits differ in town and village was also overcome. The bachelor thesis can be used as a source of information on healthy nutrition and the right eating habits of children in general and the eating habits of the researched file of child population. It could be of benefit for parents and teachers as they have a great influence on children and ought to exercise a positive impact on children.eng
dc.date.accepted2009-06-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeTýmalová, Dana
dc.description.defenceStudentka s přehledem prezentovala svoji práci. Bohužel bez použití audiovizuální techniky, jelikož měla prezentaci na nosiči, který nešel spustit ani pomoci technika. Zkušební komise se shodla, že daná práce je velmi zajímavá a shoduje se na známce výborně.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam