dc.contributor.advisor | Šedová, Lenka | |
dc.contributor.author | Klepalová, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T09:25:43Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T09:25:43Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.date.submitted | 2010-05-03 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/19319 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce je zpracovaná na téma ,,Analýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan u seniorů''. S postupujícím věkem dochází k fyziologickým změnám v organismu, klesá fyzická aktivita a na základě těchto faktorů je nezbytná změna stravovacích návyků. Jedinec by si měl uvědomovat, že příjem a výdej energie by měl být v rovnováze. Cílem práce je zmapovat stravovací návyky u seniorů pomocí programu NutriDan. Za seniora je považován člověk od 65-ti let věku.
Práce je rozdělena na teoretickou část a výzkumnou část. V teoretické části jsou obsaženy informace o zásadách výživy ve stáří, faktorech ovlivňující stav výživy, onemocněních spojených s příjmem potravy a další informace týkající se stravování a fyzické aktivity u seniorů. Pro výzkumnou část byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Dotazníky byly rozdány seniorům žijícím v domově důchodců, seniorům žijícím ve společných rodinách s dětmi a seniorům žijícím ve vlastní domácnosti. Výzkumná část byla vytvořena na základě odpovědí 112 seniorů, kteří vyplnili dotazníky vztahující se k jejich stravovacím návykům. Na výzkumu se podílelo 64 % žen a 36 % mužů. Součástí dotazníků byly dva 24 hodinové vzpomínané jídelníčky. Jeden byl zaměřen na všední den (pátek) a druhý byl určen na neděli. Do jídelníčku se zapisovalo jak množství přijímané potravy, pitný režim tak i fyzická aktivita. Vyhodnocené jídelníčky poukazují na to, že energetický příjem přesahuje doporučenou normu u 71 % seniorů ve všední den a během víkendového dne se toto číslo zvyšuje na 77 % seniorů. Z dotazovaných seniorů má 42 % nadváhu a 52 % seniorů si myslí, že se zdravě stravuje.
Prvním cílem je zjistit, zda energetická hodnota stravy odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Předpokládaná hypotéza 1 je, že energetická hodnota stravy odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Druhým cílem práce je zjistit, zda senioři dodržují pitný režim. Předpokládaná hypotéza 2 je, že senioři dodržují pitný režim. Třetím cílem práce je zjistit, zda poměr tuků, cukrů a bílkovin odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Předpokládaná hypotéza 3 je, že poměr tuků, cukrů a bílkovin odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Čtvrtým cílem práce je zjistit, zda obsah tuků ve stravě odpovídá doporučené normě (<30g/den). Předpokládaná hypotéza 4 je, že poměr tuků odpovídá denní doporučené normě.
Z bakalářské práce vyplývají zajímavé výsledky. Potvrdila se jen jedna hypotéza a to hypotéza 2 - senioři dodržují pitný režim. Ostatní hypotézy byly vyvráceny.
Tato práce může být nápomocná seniorovi při změně životního stylu. Najde zde základní informace ohledně stravování, pitného režimu, fyzické aktivity. Práce může být využita sestrami při edukaci o správném stravování ve stáří. | cze |
dc.format | 68 s., 25 s. příloh | |
dc.format | 68 s., 25 s. příloh | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | senior | cze |
dc.subject | stáří | cze |
dc.subject | klient | cze |
dc.subject | strava | cze |
dc.subject | sestra | cze |
dc.subject | senior | eng |
dc.subject | old age | eng |
dc.subject | client | eng |
dc.subject | diet | eng |
dc.subject | nurse | eng |
dc.title | Analýza stravovacích návyků pomocí programu Nutridan u seniorů | cze |
dc.title.alternative | Analysis of diet habits in seniors by means of the NutriDan programme | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 16947 | |
dc.description.abstract-translated | The Bachelor thesis deals with the topic of ''Analysis of diet habits in seniors by means of the NutriDan programme“. Older age brings physiological modification in organism, physical activity decreases and modification of diet habits is necessary in the view of these factors. An individual should be aware of the fact that energy intake and output should be in balance. My thesis is aimed at examination of diet habits among seniors by means of the NutriDan programme. A person of 65 plus is considered a senior.
The thesis is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part includes information on diet principles in elderly age, factors affecting the diet condition, diseases related to food income and further information linked to diet and physical activity of seniors. The quantitative research method was used for the research part. Questionnaires were spread among seniors living in a rest home, seniors living in families with their children and seniors having their own households. The research part was compiled upon responses from 112 seniors who had filled in the questionnaires on their diet habits. 65 per cent of the research participants were women, 36 per cent were men. Two 24-hour foot and drink intake charts were included in the questionnaires, one for a weekday (Friday) and the other for a Sunday. The amounts of food taken, the drink intake and physical activity were entered into the charts. The evaluation of the charts has shown that the energy intake exceeds the recommended standard for 71 % of the seniors on a weekday and at a weekend this number increases to 77 %. 42 % of the respondents are overweight and 52 % think they eat right.
The first goal was to find whether the food energy value corresponds to the age and physique of an individual. Hypothesis 1 is that the energy value corresponds to the age and physique of an individual. The second goal was whether seniors adhere to the drink intake. Hypothesis 2 is that seniors adhere to the drink intake. The third goal of the thesis was to find whether the proportion of fat, sugar and proteins corresponds to the age and physique of an individual. Hypothesis 3 is that the proportion of fat, sugar and proteins corresponds to the age and physique of an individual. The fourth goal of the thesis was to find whether the fat content in the food meets the recommended standard (<30 grams per day). Hypothesis 4 is that the fat content in the food meets the recommended daily standard.
There are some interesting results arising from the thesis. Only one hypothesis, namely Hypothesis 2 -seniors adhere to the drink intake was confirmed. All the other hypotheses were refuted.
This work may help seniors change their lifestyle. It provides basic information regarding diet, drink intake and physical activity. The work may be used by nurses in teaching right diet habits to elderly people. | eng |
dc.date.accepted | 2010-06-03 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Všeobecná sestra | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Ošetřovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Duka, Martin | |
dc.description.defence | - prezentace v pořádku
- čas vyhrazený pro prezentaci dodržen
Komise
- byl specifikován soubor - podle věku, onemocnění atd. - v prezentaci to nebylo přesné? - nebyl podrobně specifikován - možné zkreslení výsledků
- pochvala k prezentaci
- výtky k použité literatuře - odpověď - internetové zdroje byly použity pouze ty, s nimiž pracuje firma, který program Nutridan využila
Klasifikace: výborně | cze |