Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠedová, Lenka
dc.contributor.authorMatoušková, Eva
dc.date.accessioned2021-12-03T09:25:44Z
dc.date.available2021-12-03T09:25:44Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/19320
dc.description.abstractHypertenzi nebo-li vysoký krevní tlak řadíme mezi nejčastější civilizační onemocnění srdce a cév. Postihuje zhruba 25 % dospělé populace a komplikace mohou způsobovat smrt. K prvním krokům léčby patří změna životního stylu. Přestat kouřit, přiměřená fyzická aktivita, omezení stresu, a v neposlední řadě, i správná výživa. K vyhodnocení výživy lze použít program NutriDan, který obsahuje databázi stovek potravin s ověřenou nutriční hodnotou. Pomocí tohoto programu zdravotnický pracovník snadno vypočítá průměrný denní příjem jednotlivých složek potravy pacienta. Program zohledňuje věk, míru fyzické aktivity a aktuální stav výživy. Náplní této práce bylo analyzovat jídelníčky hypertoniků pomocí tohoto programu. K naplnění výzkumného cíle byl užit kvalitativní výzkum a metoda dotazování technikou polořízeného rozhovoru následně zpracovaného do kazuistik. Osloveni byli hypertonici v Českých Budějovicích, přičemž polovinu zastupovali respondenti do 63 let a druhou polovinu nad 63 let. Ke zjištění kvality a kvantity stravy byla užita analýza stravovacího záznamu (jídelníčku) po dobu sedmi dnů a jeho zhodnocení programem NutriDan. Výzkumného šetření se zúčastnilo 14 respondentů a analýzou jejich jídelníčků byly zodpovězeny výzkumné otázky, zda denní příjem energie, sodíku, tuku a cholesterolu v potravě hypertoniků, odpovídá doporučeným normám dle programu NutriDan. Analýzy jídelníčků ukázaly, že denní příjem energie, sodíku, tuku a cholesterolu, v potravě hypertoniků neodpovídá doporučeným normám dle programu NutriDan. Výsledky této práce mohou pomoci zmapovat problematiku dodržování dietních opatření u pacientů s hypertenzí a zjištěné nedostatky lze využít ke zefektivnění edukace v oblasti zdravého životního stylu.cze
dc.format67 s.
dc.format67 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectedukacecze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjectNutriDancze
dc.subjectošetřovatelská péčecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectživotosprávacze
dc.subjecteducationeng
dc.subjecthypertensioneng
dc.subjectNutriDaneng
dc.subjectnursing careeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectway of livingeng
dc.titleAnalýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan u hypertoniků.cze
dc.title.alternativeAnalysis of eating habits in people with hypertension with the help of NutriDan programme.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag16948
dc.description.abstract-translatedHypertension, i.e. elevated blood pressure, ranks among the commonest civilization diseases affecting heart and blood vessels. The incidence rate covers about 25% of adults and it may have deadly consequences. The first step in treating the condition is a change in the way of life. The patients are encouraged to stop smoking; to take reasonable exercise; to reduce stress and, last but not least, to eat healthily. A diet can be assessed using NutriDan, a software leaning on a database of hundreds of foodstuffs having well-verified nutritional values. Health-care professionals can use the software tool to easily calculate the average daily intake of individual components present in a patient's diet. The tool considers the patient's age, physical activity, and the current nutrition. In compiling the paper the author used the software to analyze the nutritional habits of hypertonic patients. The research objective was pursued with reliance on the methods of qualitative survey and interrogation, using the technique of semi-controlled interview to be then made into casuistries. Contacted were hypertonic patients in České Budějovice - with a half of the respondents below 63 years of age and the other half over 63. To identify the quality and quantity of food, the author analyzed their nutritional records (their diet) for 7 days and evaluated the findings with the NutriDan tool. The survey covered 14 respondents whose nutritional records were analyzed to answer the researched question asking whether the daily volumes of energy, sodium, fats and cholesterol that the hypertonic patients received through their diet corresponded with standards recommended by the NutriDan software. The analyses showed that it was not the case. Results arrived at in the paper can be instrumental in mapping the issue of observing the diet provisions in hypertension patients, while the deficiencies found could be utilized to streamline the process of education followed to foster healthy life style.eng
dc.date.accepted2010-06-04
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDuková, Ivana
dc.description.defenceTéma bakalářské práce: Analýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan Průběh obhajoby: 1. Jakým způsobem by podle Vás bylo možné zlepšit edukaci právě v oblasti stravování tak, aby byla edukace této oblasti pro hypertoniky prospěšná? Studentka: sestra ve spolupráci s nutričním terapeutem, působící v primární péči vhodnou formou (prezentace) např. ukázkou jídelníčku s omezením sodíku prof. Novotný - práce je hezkou "pilotní studií" Komise poukazuje na gramatické chyby v práci Klasifikace: velmi dobřecze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam