Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKotrbová, Kvetoslava
dc.contributor.authorPospíšilová, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T09:28:44Z
dc.date.available2021-12-03T09:28:44Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-08-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/19425
dc.description.abstractDiplomová práce je zaměřena na výživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíči. Stravovací návyky i správná výživa je u dětí velice důležitá a lze ji ovlivnit. Dítě ovlivňuje rodina, škola, kamarádi, prostředí, ve kterém žije, reklama především v televizi i na internetu. Správná výživa je taková výživa, která zajišťuje lidskému organismu pravidelný a dostatečný přívod energie a živin. Ty jsou významné pro zdravý růst a vývoj organizmu. Slouží tedy k udržení kondice po celý život. Strava by měla být pestrá a pravidelná. Teoretická část je zaměřena na vymezení charakteristiky školního věku, popis jednotlivých složek potravy, důležitost pitného režimu a riziko dehydratace. Dále popisuje vhodné a nevhodné nápoje pro děti, výživu u dětí i mladistvých a s tím spojené dodržování pravidelného stravovacího režimu a vhodnost určitých potravin, zásady správné výživy a potravinovou pyramidu. V teoretické části je také věnována pozornost pohybové aktivitě, nadváze a obezitě dětí. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Práce byla zpracována metodou kvantitativního výzkumu- formou dotazníků. Dotazníky byly rozdány ve čtyřech základních školách v Třebíči. Kvótou pro výběr byli žáci osmých tříd. Sledovaný soubor tvořilo 208 respondentů. Z toho bylo 101 dívek a 107 chlapců. Byly stanoveny 2 cíle a 3 hypotézy. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit stravovací návyky žáků II. stupně vybraných základních škol v Třebíči. Druhým cílem bylo zmapovat Body Mass Index vybrané skupiny žáků. Hypotéza č. 1: Žáci osmých tříd konzumují nedostatek ovoce a zeleniny. Hypotéza č. 2: Žáci osmých tříd nedodržují pitný režim. Hypotéza č. 3: Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Oba cíle byly splněny. První hypotéza se nepotvrdila u konzumace ovoce. Převážná většina žáků osmých tříd jí ovoce každý den v celkovém počtu 130 žáků. Druhá část hypotézy se potvrdila. Žáci do svého jídelníčku zařazují zeleninu minimálně. Zeleninu konzumuje každý den pouze 79 žáků. Druhá hypotéza se nepotvrdila. Většina dotazovaných vypije dva litry a více tekutin. Pitný režim dodržuje 135 dotazovaných žáků. Třetí hypotéza byla potvrzena. Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Pravidelně snídá jen 93 dětí. Závěry práce poskytnu školám, které jsem oslovila, a rodičům dotazovaných žáků.cze
dc.format104 s., 6 s. příloh
dc.format104 s., 6 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkvantitativní výzkumcze
dc.subjectnevhodná stravacze
dc.subjectpitný režimcze
dc.subjectškolní věkcze
dc.subjectzdravá výživacze
dc.subjectQuantitative researcheng
dc.subjectUnsuitable foodeng
dc.subjectDrinking routineeng
dc.subjectSchool ageeng
dc.subjectHealthy dieteng
dc.titleVýživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíčicze
dc.title.alternativeNutritional Habits of the Pupils of the Selected Primary Schools in Třebíčeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag16327
dc.description.abstract-translatedThe Diploma Thesis is focused on the nutritional habits of the pupils of the selected primary schools in Třebíč. The nutritional habits and correct diet in children is very important and can be influenced easily. The children are influenced by the family, school, friends and environment they live in, also by the advertisements, especially on TV and the Internet. Correct diet is the one which provides the human organism with the regular and sufficient supply of energy and food. They play a significant role in the healthy growth and development of the organism. Therefore, they are instrumental to keep the condition in the whole life. The diet should be varied and regular. The theoretical part is aimed at delimitation of the characteristics of the school age, description of particular components of the food, importance of drinking routine and the risk of dehydration. Consequently, it describes suitable and unsuitable drinks for children, diet in children and teenagers and related keeping to the regular eating routine and suitability of certain food, principles of the correct diets and food pyramid. The theoretical part pays attention to the kinetic activities, overweight and obesity in children. The practical part brings the results of the research focused on the above issue. The Thesis was elaborated in a quantitative method - in the form of questionnaires. The questionnaires were handed round in four primary schools in Třebíč, namely to the eight-class pupils. The monitored set was made up of 208 respondents; 101 girls and 107 boys. In this part, 2 goals and 3 hypotheses were set. The first goal of the Diploma Thesis was to ascertain the diet habits in the second stage of the selected primary schools in Třebíč. The second goal was to record the Body Mass Index of the chosen group of pupils. Hypothesis 1: Eight-class pupils eat insufficient quantity of fruit and vegetables. Hypothesis 1: Eight-class pupils do not keep the drinking routine. Hypothesis 3: Pupils do not have breakfast. Both goals were fulfilled. Hypothesis 1 was rebutted as for fruit consuming. The bulk of the pupils eat fruit every day, in total number of 130 pupils. The second part of the hypothesis was vindicated. The pupils’ board includes vegetables in minimum cases. Only 79 pupils eat vegetables every day. Hypothesis 2 was rebutted. The majority of the informants drink 2 litres of liquids or more. The drinking routine is kept by 135 interviewed pupils. Hypothesis 3 was vindicated. The pupils do not include breakfast in their meals. There are only 93 children who have breakfast regularly. The findings of the Thesis will be offered to schools in question and the interviewed pupils’ parents.eng
dc.date.accepted2010-09-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOdborný pracovník v ochraně veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeWeiner, Pavel
dc.description.defenceStudentka představila diplomovou práci prostřednictvím prezentace v Power Pointu. Členové komise byli seznámeni s posudky vedoucího práce i oponenta.Studentka zodpověděla dotazy oponenta práce. Členové komise se přiklonili k hodnocení oponenta práce - celková klasifikace "výborně." Studentka přesvědčivě prezentovala práci, výzkum, včetně závěru. Cíl práce byl naplněn.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam