Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchusterová, Marie
dc.contributor.authorLenková, Klára
dc.date.accessioned2021-12-03T09:29:28Z
dc.date.available2021-12-03T09:29:28Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-05-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/19511
dc.description.abstractSprávná výživa je nezbytná pro každého člověka, ať už zdravého, či nemocného. Výživa je ale podle docenta Kohouta ve zdravotnických i sociálních zařízeních v České Republice jednou z oblastí, která bývá nejvíce zanedbávána. Ve všech nemocnicích by měla být zavedena standardizovaná nutriční péče, která představuje komplexní a kvalifikované řešení výživy klientů/pacientů. Standardizovaná nutriční péče zahrnuje systematické posuzování výživového stavu klienta/pacienta a vyhledávání klientů/pacientů v nutričním riziku. Dále zahrnuje odpovídající úpravu stravy podle potřeb a schopností klienta/pacienta a včasné zajištění odpovídající nutriční podpory pro klienty/pacienty, kteří byli identifikováni jako nutričně rizikoví. V neposlední řadě standardizovaná nutriční péče zahrnuje také sledování a dokumentování efektu nutriční léčby, protože bez řádně vedené dokumentace nelze sledovat efekt jednotlivých opatření Cílem práce je zmapovat proces identifikace, vyhodnocení a provádění činností k zajištění nutriční péče ve vybraných zdravotnických zařízeních z pohledu vrcholového managamentu ošetřovatelství. Dalším cílem je zmapovat, jak významný je to indikátor kvality a jaké vidí problémy k vytvoření a udržení standardní situace. Sběr dat byl realizován metodou dotazování technikou dotazníků. Výzkumný soubor tvořili nemocnice v České republice, kde jsme se obraceli na představitele vrcholového managementu ošetřovatelství. H1 ''Nemocnice používají vypracované kontrolní mechanismy na zjišťování stavu výživy pro dodržování vytvořených standardů nutriční péče'' byla potvrzena. H2 ''Nutriční screening provádí sestra všem klientům/pacientům při příjmu'' byla potvrzena. H3 ''Nutriční screening se v průběhu hospitalizace opakuje pouze u rizikových klientů/pacientů'' byla potvrzena. H4 ''V rámci spolupráce sester s nutričním terapeutem v poskytování standardizované nutriční péče sestry vypracovávají nutriční screening'' byla potvrzena a H5 ''Výsledky nutričního screeningu používají sestry jako podklad pro saturaci potřeb výživy'' byla rovněž potvrzena. Druhým cílem bylo zmapovat jak významný je to indikátor kvality a jaké vidí problémy k vytvoření a udržení standardní situace. Provádění nutriční screeningu se stalo dle výzkumného šetření druhým, nejvýznamnějším indikátorem kvality. Co se týče problémů, které vidí respondenti ve vztahu k vytvoření a udržení standardní situace, lze z výsledků výzkumného šetření říci, že největším problémem k vytvoření a udržení standardní situace je nedostatek personálu, ekonomická náročnost a přístup personálu, jejich neochota a nezájem. Naší snahou bylo zmapovat proces identifikace, vyhodnocení a provádění činností k zajištění nutriční péče ve vybraných zdravotnických zařízeních z pohledu vrcholového managamentu ošetřovatelství a na základě výsledků pak navrhnout řešení, jak by bylo možné stávající situaci v oblasti výživy klientů/pacientů vylepšit.cze
dc.format99 s., 20 s. příloh
dc.format99 s., 20 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVýživacze
dc.subjectmalnutricecze
dc.subjectošetřovatelská péčecze
dc.subjectnutriční screeningcze
dc.subjectkvalitacze
dc.subjectindikátor kvality.cze
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectmalnutritioneng
dc.subjectnursing careeng
dc.subjectnutritional screeningeng
dc.subjectqualityeng
dc.subjectquality indicator.eng
dc.titleNutriční screening jako indikátor kvality ošetřovatelské péčecze
dc.title.alternativeNutritional screening as an indicator of nursing care qualityeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag16961
dc.description.abstract-translatedProper nutrition is essential for every human being, whether healthy or sick. Nutrition is, according to associate docent Kohout, one of the areas that is most neglected in health and social facilities in the Czech Republic. Standardized nutritional care should be established in all hospitals, representing a comprehensive nutritional and qualified solution for clients/patients. The standardized nutritional care involves systematic assessment of nutritional status of a client/patient and a search for clients/patients at nutritional risk. It further includes an appropriate diet according to the needs and capabilities of a client/patient and timely provision of adequate nutritional support to clients/patients who were identified as nutritionally at risk. Finally, standardized nutritional care also includes monitoring and documenting the effects of nutritional therapy, because the effect of individual measures cannot be monitored without proper documentation. The objective is to monitor the process of identification, evaluation and implementation of actions to ensure nutritional care in selected medical facilities from the perspective of the senior nursing management. Another objective is to map how significant quality indicator this is and what problems are seen in creating and maintaining a standard situation. Data collection was carried out by an interviewing technique using questionnaires. Respondents were from hospitals in the Czech Republic where we addressed the members of their senior nursing management. H1 ''The hospitals use established control mechanisms to find out about the nutritional status of compliance with established standards of nutritional care“ has been confirmed. H2 ''Nutritional screening is performed by nurses on all clients/patients at reception“ has been confirmed. H3 ''Nutritional screening during hospitalization is repeated only in clients/patients at risk“ has been confirmed. H4 ''Nurses develop nutritional screening within the cooperation of nurses with a nutritional therapist in the provision of standardized nutrition care“ has been confirmed, and H5 ''The results of nutritional screening are used by nurses as the basis for the saturation of clients’/patients’ nutritional requirements“ has also been confirmed. The second objective was to map how significant quality indicator this is and what problems are seen in creating and maintaining a standard situation. The performance of nutritional screening has become the second most important quality indicator according to the research. As for the problems seen by respondents in relation to creating and maintaining a standard situation, it can be said, on the basis of the research results, that the biggest problems in creating and maintaining a standard situation is the lack of personnel, economic demands and approach of the personnel, their reluctance and disinterest. We attempted to explore the process of identification, evaluation and implementation of actions to ensure nutritional care in selected medical facilities from the perspective of the senior nursing management and then, based the results, to suggest ways of potential improvement of the current situation in the field of clients’/patients’ nutrition.eng
dc.date.accepted2010-06-16
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOšetřovatelství ve vybraných klinických oborech - modul chirurgiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePochylá, Karla
dc.description.defenceOtázka: bez otázek Studentka obhájila práci výborně. Klasifikace: výborněcze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam