Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNosková, Marie
dc.contributor.authorKluiberová, Michaela
dc.date.accessioned2021-12-03T12:14:53Z
dc.date.available2021-12-03T12:14:53Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/19712
dc.description.abstractTato bakalářská práce pojednává o tématu poruch příjmu potravy, a také o jejich souvislosti s obezitou a módními redukčními dietami. Teoretická část práce obsahuje základní informace o poruchách příjmu potravy, tedy obecnou charakteristiku mentální anorexie a bulimie a zmíněny jsou i poruchy atypické a nespecifické jako záchvatovité přejídání, ortorexie, bigorexie a drunkorexie. Práce se také zabývá rizikovými faktory, které se podílejí na vzniku těchto poruch, dále jsou zde uvedena zdravotní rizika plynoucí z tohoto onemocnění a způsoby léčby nemocných. V práci je též zmíněn jak vztah poruch příjmu potravy a obezity, tak vztah těchto poruch a módních redukčních diet. Uvedena je i stručná charakteristika BMI. Závěr teoretické části je věnován prevenci poruch příjmu potravy. Praktická část prezentuje výsledky, které vyplynuly z mého průzkumu. Výzkum byl uskutečněn na základě anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentů, a sice Gymnázia Milevsko a Střední integrované školy Milevsko. Dotazníky jsou zaměřeny na zjištění informovanosti studentů o problematice poruch příjmu potravy, na jejich znalosti o optimální hodnotě BMI, a také na jejich zkušenosti s redukčními dietami. Celkové výsledky výzkumu ukazují, že studenti stručný přehled o problematice poruch příjmu potravy mají, nicméně chybějící informace je nutné doplnit a zaměřit se na prevenci již v útlém věku dětí. Stejně tak je důležité nepodceňovat dodržování redukčních diet, které představují pro vznik těchto poruch značné riziko, a neopomíjet nedostatečné znalosti v souvislosti s hodnotami BMI.cze
dc.format71 s., 4 s. příloh
dc.format71 s., 4 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectPoruchy příjmu potravycze
dc.subjectmentální anorexiecze
dc.subjectmentální bulimiecze
dc.subjectdietycze
dc.subjectBMIcze
dc.subjectEating disorderseng
dc.subjectAnorexia nervosaeng
dc.subjectBulimia nervosaeng
dc.subjectDietseng
dc.subjectBody mass indexeng
dc.titleInformovanost studentů vybraných středních škol v Milevsku o poruchách příjmu potravy.cze
dc.title.alternativeHow Knowledgable are Students from Selected Secondary Schools in Milevsko about Eating Disorders?eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag20787
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with the topic of eating disorders and with their link to the obesity and trendy lowering diets. The theoretical part involves fundamental information about eating disorders, which means general characteristics of anorexia nervosa and bulimia nervosa. Also abnormal disorders such as binge eating, orthorexia nervosa, bigorexia and drunkorexia are introduced here. This work further deals with risk factors that participate in developing these disorders, states the health risks resulting from these diseases and their treatment. The thesis also mentions both the links of eating disorders to the obesity and the relationship of these disorders with trendy lowering diets. Also a brief BMI characteristics is introduced. The conclusion of the work is devoted to the prevention of eating disorders. The practical part of the thesis presents the results based on my research. It had the form of blind questionnaires for two groups of students from the Secondary Grammar School of Milevsko and the Vocational School of Milevsko. The questionnaires focussed on the students? awareness of eating disorders issue, of optimum BMI and it also focused on their personal experience with lowering diets. Overall results of the research show that the students are roughly informed about the issue, however, it is essential to supply them with lacking information and focus on prevention at tender age. At the same time it is important not to underestimate dieting, as lowering diets pose a big risk for developing these disorders and not to neglect lack of information regarding the BMI values.eng
dc.date.accepted2011-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeTýmalová, Dana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam