Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKastnerová, Markéta
dc.contributor.authorVlášková, Alena
dc.date.accessioned2021-12-03T12:14:57Z
dc.date.available2021-12-03T12:14:57Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/19718
dc.description.abstractMá bakalářská práce se zabývá novodobým fenoménem geneticky modifikovaných organismů (GMO). Toto téma jsem si vybrala na základě vysoké aktuálnosti problematiky GMO, která je dle mého názoru v rámci České republiky tak trochu opomíjena. Stále více je akcentována prospěšnost biopotravin, na druhou stranu se i u nás vyskytuje poměrně značné množství potravin, které obsahují geneticky modifikované složky. Na tomto místě je ovšem nutné poznamenat, že mnozí spotřebitelé o tom nemají nejmenší tušení. Dílem je tomu tak kvůli špatné orientaci občanů ve složeních výrobků, která jsou často psána velmi malým a nečitelným písmem. Za hlavní cíl si tato práce klade zvýšení informovanosti o problematice geneticky modifikovaných organismů. Prostřednictvím anonymního dotazníkového šetření jsem se snažila zjistit, jak se liší informovanost obyvatel v rámci Jihočeského a Plzeňského kraje. Celkem bylo rozdáno 100 dotazníků, tj. 50 pro každý kraj. Jejich návratnost činila 100 %. Respondenti byli vybíráni náhodně. V rámci mé výzkumné práce jsem si vytyčila 4 základní hypotézy. Zaprvé, informovanost o GMO je velmi nízká. Tato hypotéza se potvrdila. Zadruhé, mezi respondenty převažuje názor o škodlivosti GMO. Tato hypotéza se potvrdila, jelikož si většina respondentů (respektive 67 %) myslí, že GMO jsou zdraví škodlivé. Třetí hypotéza zněla následovně: většina dotazovaných se při nákupu primárně nezaměřuje na složení a původ potravin. Tato hypotéza se nepotvrdila, jelikož pro stále více lidí hrají tyto informace velmi důležitou roli. Začtvrté, pro respondenty hraje při nákupu cena potravin větší roli než její kvalita. Tato hypotéza byla vyvrácena, jelikož většina respondentů (respektive 74 %) se při nákupu prioritně řídí poměrem ceny a kvality. Výsledky této práce mohou být dále využity pro osvětu obyvatel o problematice GMO v rámci celospolečenské diskuze.cze
dc.format65 s.
dc.format65 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBt kukuřicecze
dc.subjectBrambory Amfloracze
dc.subjectGeneticky modifikované organismy (GMO)cze
dc.subjectHerbicidycze
dc.subjectPravidla koexistencecze
dc.subjectTransgenní rostlinycze
dc.subjectBt corneng
dc.subjectAmflora potatoeseng
dc.subjectGenetically modified organismseng
dc.subjectHerbicideseng
dc.subjectRules of coexistenceeng
dc.subjectTransgenic plantseng
dc.titleGeneticky modifikované organismy - spása či hrozba?cze
dc.title.alternativeGenetic Modified Organisms - Hope or Danger?eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag20793
dc.description.abstract-translatedMy bachelor degree thesis deals with the modern phenomenon of genetically modified organisms (GMO). I have selected this subject as the GMO issue is highly topical and, in my opinion, fairly neglected in the Czech Republic. On one side, the benefits of organic food have been ever more emphasized and, on the other side, there are relatively many foodstuffs containing genetically modified components. However, it should be noted at this point that many consumers do not have the slightest idea about it. This is partly caused by the fact that consumers have little information about product compositions as labels often use very small and illegible fonts. The main objective of the thesis is to improve the awareness of genetically modified organisms. I have used an anonymous questionnaire survey to find out differences in the awareness about the issue among residents of the South Bohemian and Pilsen regions. The total number of distributed questionnaires was 100, i.e. 50 for each of the regions. The return rate of the questionnaires was 100 %. The respondents were selected at random. I have formulated 4 basic hypotheses in my research work. The first: The awareness of GMO is very low. This hypothesis has been confirmed. The second: The prevailing opinion among the respondents is that GMO are harmful. This hypothesis has been confirmed because most of the respondents (67 %) believe that GMO are harmful to health. The third: Most of the respondents do not primarily focus on the composition and origin of foodstuffs when they do the shopping. This hypothesis has not been confirmed because this type of information plays an important role for an ever increasing number of people. The fourth: When respondents do the shopping the price of foodstuffs is more important than the quality. This hypothesis has been rebutted because most of the respondents (74 %) do their shopping primarily based on the price and quality ratio. The results of this thesis may be further used for public education about GMO issues within a public discussion about the topic.eng
dc.date.accepted2011-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŘehout, Václav


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam