Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠvábová, Veronika
dc.contributor.authorZelenková, Klára
dc.date.accessioned2021-12-03T12:18:04Z
dc.date.available2021-12-03T12:18:04Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/19875
dc.description.abstractKvalitní výživa v nemocničních zařízeních by měla být nedílnou součástí komplexní léčby, její opomíjení má však za následek snížení celkové kvality ošetřovatelské péče. Komplexní ošetřovatelská péče detekuje aktuální a potencionální zdravotní problémy, stanovuje si priority a definuje úlohy sestry při jejím poskytování. Pouze vysoce kvalifikovanou a plánovitou ošetřovatelskou péčí může sestra uspokojovat potřeby pacientů/klientů. Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit požadavky klientů hospitalizovaných v nemocničních zařízeních na změny v systému stravování, zmapování spokojenosti klientů s podávanou stravou a zjištění, zda-li strava podávaná v nemocničních zařízeních odpovídá potřebám klientů. Výzkum byl prováděn v Nemocnici Strakonice, a.s. na oddělení interním, chirurgickém a gynekologickém formou dotazníkového šetření. Stanoveno bylo šest hypotéz, z nichž pět bylo potvrzeno a jedna vyvrácena. První hypotéza posuzovala, zda by klienti hospitalizovaní v nemocničních zařízeních uvítali změnu skladby stravy. Na základě dotazníkového šetření byla hypotéza potvrzena. Hypotéza druhá posuzovala, zda-li by klienti hospitalizovaní v nemocničních zařízeních ocenili možnost výběru stravy. Dle výsledků je zřejmé, že tato možnost je klienty velmi vítána a hypotéza tedy potvrzena. Třetí hypotéza zjišťovala, jsou-li klienti spokojeni s podávanou stravou. Výsledky poukazují na fakt, že chuť, množství a zasycení jednotlivými jídly byla pro většinu respondentů nevyhovující. Výsledky spokojenosti s teplotou podávané stravy dokazovali, že pacientům/klientům vyhovuje. Hypotéza třetí byla potvrzena, jelikož větší část odpovědí dokazovala nespokojenost s podávanou stravou. Hypotéza čtvrtá, mají-li klienti rozdílné nároky na podávanou stravu dle věkových kategorií, byla po podrobném porovnání výsledků potvrzena a výsledky poukazují na jednoznačný rozdíl u starších a mladších respondentů. Hypotéza pátá posuzovala, zda-li klienti hodnotí podávanou stravu jako nedostačující jejich potřebám. Z výsledků vyplynulo, že spokojenost nad nespokojeností převyšuje, a proto byla hypotéza pátá nepotvrzena. Hypotéza šestá zjišťovala, mají-li klienti potřebu obstarávat si stravu mimo nemocniční zařízení. Z výsledků je zřejmé, že klienti opravdu mají tuto potřebu, a tak se hypotéza šestá také potvrdila. Získané výsledky předám hlavní sestře Nemocnice Strakonice, a.s. a společně se pokusíme o změny, které by zvýšily spokojenost pacientů/klientů se stravováním a výživou v této nemocnici.cze
dc.format77 s.
dc.format77 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectkomplexní ošetřovatelská péčecze
dc.subjectošetřovatelská péčecze
dc.subjectstravovánícze
dc.subjectdietní systémcze
dc.subjectnutriční screeningcze
dc.subjectsestracze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectcomplex nursing careeng
dc.subjectnursing careeng
dc.subjectboardingeng
dc.subjectdiet systemeng
dc.subjectnutrition screeningeng
dc.subjectnurseeng
dc.titleVýživa v nemocničních zařízeních jako součást komplexní ošetřovatelské péčecze
dc.title.alternativeNutrition in hospitals as part of comprehensive nursing careeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag21396
dc.description.abstract-translatedA nutrition of high quality should be an integral part of the complex therapy in all hospital facilities, disregarding these premises results in the decrease of the whole quality of the nursing care. A complex nursing care detects actual and potential health problems, determines priorities and defines the role of the nurse providing those. Nothing but a highly qualified and plan-based nursing care enables the nurse to satisfy the patients´ / clients´ needs. The purpose of this Bachelor thesis is to discover and determine the demands of the clients hospitalized in hospital facilities for alterations of the nutrition system, to map clients´ satisfaction with the food served and to find out , if the meals served in the hospital facilities complies with the clients´ needs. The research was realized in the Hospital Strakonice, inc.c. in the internal, surgery and gynaecological ward, in the form of a questionnaire inquiry. Six hypotheses have been determined, of which 5 were confirmed and one was refuted. The first hypothesis tested, whether the clients hospitalized in hospital facilities would appreciate an alteration in the nutrition composition. On the basis of a questionary investigation, the hypothesis was comfirmed. The second hypothesis estimated, if the clients hospitalized in hospital facilities would appreciate the possibility of the choice of the meals, according to the results, it is obvious that this possibility is welcomed by the clients and thus this hypothesis was confirmed. The aim of the third hypothesis was to find out, whether the clients are satisfied with the food served. The results point out to the fact, that for the most of the respondents, the taste, satiety and quantity of individual meals was inconvenient, the results concerning the satisfaction with the temperature of the served meals proved the patients´/clients´ satisfactuion. The third hypothesis was confirmed, because the larger part of the answers proved the dissatisfaction with the food served. The four hypothesis, whether the clients have different demands on the served meals according to their age categories was, after detailed comparison of the results, confirmed and the results point out to a definite difference with the older and with the younger respondents. The fifth hypothesis estimated, whether the clients evaluate the served food as inadequate to their needs. From the results it is obvious, that the sufficiency is superior to the insufficiency and therefore, the fifth hypothesis was not confirmed. The sixth hypothesis evaluated, if the clients have the need to provide themselves with the food outside the hospital facility, from the results it is evident that the clients really have this need and the sixth hypothesis was proved and confirmed. I will hand deliver the results achieved to the head nurse of the Hospital Strakonice, inc.c. and together we will try to realize these alterations that would increase the satisfaction of the patients/clients with the nutrition and meals in this hospital.eng
dc.date.accepted2011-06-03
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠedová, Lenka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam