Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVurm, Vladimír
dc.contributor.authorBrabencová, Věra
dc.date.accessioned2021-12-03T12:23:21Z
dc.date.available2021-12-03T12:23:21Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-08-17
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20040
dc.description.abstractPro zpracování diplomové práce jsem si vybrala téma ?Postoj zaměstnanců pohostinských zařízení k problematice pasivního kouření ? informovanost, zdravotní vlivy, regulace?. S kouřením spojené nemoci a úmrtí představují nejdůležitější problém veřejného zdravotnictví ve většině zemí, kde je kouření běžné. Riziko zdravotního poškození vlivem tabákového kouře není omezeno pouze na kuřáky, ale jsou mu vystaveni i ti, kteří vdechují kouř nedobrovolně ? pasivní kuřáci. Cílem této práce bylo zmapování problematiky a vlivu pasivního kouření v prostředí pohostinských zařízení v Českých Budějovicích. K naplnění tohoto cíle bylo využito kvantitativního i kvalitativního přístupu k šetření. Pro kvantitativní výzkum metodou dotazníkového šetření byly stanoveny tři hypotézy: ?Není významný rozdíl mezi informovaností o problematice účinků pasivního kouření mezi zaměstnanci kuřáckých a nekuřáckých zařízení?, ?Motivace podniků k setrvání u kuřáckého konceptu je primárně obava ze ztráty klientely?, ?Pracovníci - kuřáci začali kouřit vlivem práce v kuřáckém pracovním provozu?. První dvě hypotézy byly potvrzeny, třetí hypotéza potvrzena nebyla. Kvalitativní výzkum využíval technik strukturovaného rozhovoru. Pro tuto část výzkumu byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První se týkala informovanosti zaměstnanců o problematice pasivního kouření, druhá se zaměřila na to, zda je motivačním faktorem restauračního zařízení k prohlášení se za nekuřácký podnik starost o zdraví zaměstnanců. Po úspěšném provedení a vyhodnocení výzkumu byl stanovený cíl naplněn. Při tvorbě této práce jsem získala mnoho nových poznatků a myslím si, že by mohla být přínosem i pro praxi a sloužit jako výukový a informační materiál. Především proto, že stručně a jasně shrnuje základní poznatky o pasivním kouření a upozorňuje na aktuálnost a závažnost problematiky pasivního kouření nejen v prostředí pohostinských zařízení. Diplomová práce může být dále využita k publikaci výsledků výzkumu s cílem přispět ke zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců pohostinských zařízení upozorněním na škodlivost pasivního kouření, která je často podceňována a přehlížena.cze
dc.format86 s.
dc.format86 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectInformovanostcze
dc.subjectkouřenícze
dc.subjectpasivní kouřenícze
dc.subjectpohostinské zařízenícze
dc.subjectregulacecze
dc.subjecttabákový kouřcze
dc.subjectzdravotní vlivycze
dc.subjectAwarenesseng
dc.subjectSmokingeng
dc.subjectPassive Smokingeng
dc.subjectPubs and Restaurantseng
dc.subjectRegulationeng
dc.subjectTobacco Smokeeng
dc.subjectHealth Influenceseng
dc.titlePostoj zaměstnanců pohostinských zařízení k problematice pasivního kouření ? informovanost, zdravotní vlivy, regulacecze
dc.title.alternativeStaffs attitude to problems of passive smoking - knowledge, health impact, regulationeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag20681
dc.description.abstract-translatedThis Diploma Thesis bears the theme ?Attitudes of the Pub And Restaurant Employees to the Passive Smoking Problem ? Awareness, Health Influences, Regulation?. The smoking related illnesses and deaths constitute the most difficult problem of the public health care in most countries where smoking is a common habit. Health harm risk owing to tobacco smoke is not limited to smokers only, however even those are exposed to such a harm who inhale the tobacco smoke involuntarily ? ?passive smokers?. The aim of this Thesis was so map the problem and influence of the passive smoking in the environment of pubs and restaurants in České Budějovice. To reach this target, both quantitative and qualitative approach of investigation was used. Respecting the quantitative research via the questionnaire method there were three hypotheses to be defined: ?There is no significant difference between awareness of the passive smoking impacts between the employees of smoking and non-smoking pubs and restaurants?, ?The motivation of pubs and restaurants to keep the smoking concept is, primarily, the fear that they might lose their customers?, ?Employees ? smokers started to smoke owing to their work in the smoking environment?. The first two hypotheses were verified, the third one not. The quantitative research utilized the structured dialogue technique. This part of research included two research questions. The first referred to the employee awareness of passive smoking, the second aimed at fact whether the motivation factor of the pub or restaurant to be pronounced the non-smoking establishment is the care of the employee health. After the research had been completed and analysed, the set target was met. Working on this Thesis I obtained a lot of new findings, and I think that it could be a contribution even to practice and serve as an instructional and information material. In particular, as the Thesis brings brief and clear summary of basic findings concerning the passive smoking and it alerts to topicality and importance of the passive smoking not only in the pubs and restaurants. The Diploma Thesis can be also used to publish the research results in order to improve the working conditions of the pub and restaurant employees alerting them to the passive smoking harmfulness which is often underestimated and marginalized.eng
dc.date.accepted2011-09-20
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOdborný pracovník v ochraně veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHamplová, Lidmila


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam