Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchánek, Pavel
dc.contributor.authorDrdová, Martina
dc.date.accessioned2021-12-03T12:46:42Z
dc.date.available2021-12-03T12:46:42Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20534
dc.description.abstractDiabetes mellitus 2. typu je nejčastější získanou metabolickou poruchou vyznačující se relativním nedostatkem inzulinu, který vede v organizmu k nedostatečnému využití glukózy. Základní diagnostickou poruchou je nerovnováha mezi sekrecí a účinkem inzulinu v metabolismu glukózy. Každým rokem v České republice přibude 55 000 registrovaných diabetiků 2. typu. Hypertenzí neboli vysokým krevním tlakem dnes trpí každý čtvrtý dospělý člověk. U diabetiků 2. typu se hypertenze vyskytuje dvakrát častěji než u lidí, kteří diabetem netrpí. Rizikové faktory pro vznik vysokého krevního tlaku, jsou nezdravý životní styl, do kterého patří nedostatek pohybu, obezita, vysoký příjem soli a nasycených mastných kyselin v dietě, nadměrná konzumace alkoholu a kouření. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické práci se věnuji charakteristice diabetu mellitu 2. typu., léčbě diabetu mellitu 2. typu a edukaci diabetiků. Další část je věnována příjmu sodíku a hypertenzi v souvislosti s diabetem. V praktické části byl použit kvalitativní výzkum. Jako technika sběru dat byl použit sběr jídelníčků, rozhovor a pozorování. Výzkumu se zúčastnilo 13 pacientů ve věku 48 ? 69 let, mezi nimiž bylo 6 žen a 7 mužů. V práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, zda diabetici 2. typu dodržují diabetickou dietu, a druhým cílem bylo zjistit přijímané množství sodíku ve stravě diabetiků 2. typu a zda se shoduje s doporučenou denní dávkou. Byly položeny tyto výzkumné otázky: Jak diabetici 2. typu dodržují dietu? Jaké je množství přijímaného sodíku ve stravě diabetiků 2. typu? Jaký vliv má příjem sodíku na diabetiky 2. typu? Jaký význam má edukace pro diabetiky 2. typu? Oba cíle byly splněny a všechny otázky byly zodpovězeny. U většiny pacientů byl zjištěn zvýšený příjem sodíku, ale obsah minerálních látek v krvi mají všichni diabetici v normě. Přesto u osmi diabetiků byly naměřeny hodnoty krevního tlaku vyšší než 140/90, tj. hypertenze. Pacienti se snaží po většinu času dodržovat diabetickou dietu. Existují však vyjímky, které se opakují v pravidelných intervalech. Takovou situací jsou například Vánoce nebo nedělní návštěvy. Celou edukaci diabetiků bych zhodnotila jako částečně úspěšnou, ale po celou dobu na sledovaných a konzultovaných jídelníčcích nebyly zaznamenány statisticky významné změny.cze
dc.format72 s.
dc.format72 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdiabetes mellitus 2. typucze
dc.subjectdiabetická dietacze
dc.subjectedukace diabetikůcze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjectsodíkcze
dc.subjectsůlcze
dc.subjectType 2 diabetes mellituseng
dc.subjectdiabetic dieteng
dc.subjectdiabetes educationeng
dc.subjecthypertensioneng
dc.subjectsodiumeng
dc.subjectsalteng
dc.titleMožnosti dodržení doporučeného příjmu sodíku dle výživových doporučení u dospělých diabetiků 2. typucze
dc.title.alternativePossibilities of observanceof recommendet sodium intake in accordance with nutrition recommendation for adults with type 2 diabeteseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag26534
dc.description.abstract-translatedType 2 diabetes mellitus in the most common acquired metabolic disorder which can be characterised by the relative lack of insulin leading to the insufficient use of glucose in the organism. The general diagnostic disorder is the imbalance between secretion and effect of insulin in the glucose metabolism. Every year the registered number of people suffering from diabetes in the Czech Republic increases by 55,000. Nowadays, every fourth adult suffers from hypertension or high blood pressure. Hypertension with regard to the people with diabetes occurs twice as often as in case of healthy people. The biggest problem whitch is the main cause of high blood pressure is formed by unhealthy life style with the lack of physical activity leading to obesity, salty and fatty foods, excessive consumption of alcoholic drinks and smoking. The work is divided into the theoretical and practical part. The theoretical part describes the characteristics of type 2 diabetes mellitus, its treatment and education of people with diabetes. The second part deals with the issue of sodium and hypertension in connection with diabetes. The practical part is based on qualitative research. For collecting the appropriate data, the diets, interviews and observation are used. 13 patients in the age of 48 to 69 years, 6 women and 7 men, participated in the research. Two main objectives are set in this thesis. The first one determines whether the people with type 2 diabetes observe the rules of the specific diet. The second one detects received amount of sodium in food with regard to the people with type 2 diabetes mellitus and whether this amount complies with the recommended daily amount. Two research questions are thus posed: How the patients with type 2 diabetes follow the diet? What is the amount of received sodium in the food of the people with type 2 diabetes? What is the influence of received sodium on health of these people? What is the importance of education for the people with type 2 diabetes? Both objectives were accomplished and all questions were answered. The increased reception of sodium was detected in the majority of patients. On the other hand, mineral substances found in their blood were within the standarts. However, blood preasure reading measured in eight people with diabetes increased the amount of 140/90. All the patients try to follow the diabetic diet, with exceptions, such as Christmas or Sunday visits. The education of these people with regard to diabetes can be evaluated as partially successful because weight-loss was recorded in case of nine patients, however there were no radical changes in their diets.eng
dc.date.accepted2012-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam