Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPechan, Lýdie
dc.contributor.authorSkorupanová, Medina
dc.date.accessioned2021-12-03T12:47:13Z
dc.date.available2021-12-03T12:47:13Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20549
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá problematikou výživové hodnoty mléčných výrobků ve stravě předškolních dětí v mateřských školách. Byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním bylo určit mléčné výrobky, které jsou pro tuto věkovou kategorii vhodné, a ty, které jsou méně vhodné nebo nevhodné. Druhým hlavním cílem bylo edukovat o správné výživě v oblasti konzumace mléčných výrobků personál těch mateřských škol, kde by druh a množství podávaných mléčných výrobků byly nevyhovující. Teoretická část popisuje složení mléka a mléčných výrobků, podtrhuje především složky mléka, nad kterými je potřeba se zamyslet a zaměřit se na ně, a jejich význam pro lidský organismus. Dále popisuje význam mléka a mléčných výrobků pro předškolní děti, uvádí, které mléčné výrobky jsou pro tyto děti vhodné a které naopak nevhodné. V neposlední řadě uvádí také doporučené denní dávky těchto výrobků pro splnění spotřebního koše. Pro účely vypracování praktické časti byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, metoda pozorování, dotazování a práce s dokumentací. Techniku tvořil polo-strukturovaný rozhovor a hodnocení jídelních lístků v mateřských školách. Polo-strukturovaný rozhovor za pomoci dotazníku byl zajištěn přímým kontaktem. Výzkumný soubor tvořil personál 6 mateřských škol v Jihočeském kraji. Z výsledků práce vyplývá, že personál mateřských škol je dobře informován o problematice konzumace mléčných výrobků, ale přesto se mu nedaří naplňovat spotřební koš v oblasti mléka. Dle personálu se spotřební koš v oblasti mléka daří naplňovat ze 75% 4 mateřským školám z 6. Zbylé 2 mateřské školy dle personálu spotřební koš v oblasti mléka naplní pouze z 50%. Spotřební koš v oblasti mléčných výrobků se jim ale naplňovat daří, protože do svačin podávaných v mateřských školách jsou často zařazovány ovocné jogurty, tvarohy nebo různé druhy tvarohových pomazánek. Spotřební koš v oblasti mléčných výrobků je tedy v 5 z 6 mateřských škol naplněn až z 93%. V jedné mateřské škole se nedaří ani to. Kvalita mléčných výrobků podávaných v mateřských školách hodnocená dle obsahu energie, sacharidů, cukrů, tuků a bílkovin vzhledem k věku strávníků je průměrná, většinou se pověření členové personálu řídí při výběru cenou a složením mléčného výrobku. Někteří z nich jsou ovlivněni spíše cenou výrobku, pak přestává být kvalita důležitá, jiní se řídí spíše složením výrobku, a pro to, aby mléčný výrobek byl kvalitní, dělají maximum, což zahrnuje i možnost, že si jej vyrobí sami. Reklama při výběru mléčného výrobku nehraje žádnou roli.cze
dc.format65 s.
dc.format65 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectMlékocze
dc.subjectMléčný výrobekcze
dc.subjectVýživově doporučená dávkacze
dc.subjectKvalita mléčného výrobkucze
dc.subjectZnalost personálucze
dc.subjectMateřská školacze
dc.subjectSpotřební košcze
dc.subjectPředškolní děticze
dc.subjectMilkeng
dc.subjectMilk producteng
dc.subjectrecommended daily intakeeng
dc.subjectquality of milk producteng
dc.subjectknowledge of the staffeng
dc.subjectof nurseryeng
dc.subjectconsumption basketeng
dc.subjectof preschool childreneng
dc.titleProblematika výživové hodnoty mléčných výrobků ve stravě předškolních dětí v mateřských školáchcze
dc.title.alternativeProblems of nutritional value of dairy products in the diet of preschool children in nursery schoolseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag26556
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with the problems of the nutritional value of dairy products in the diet of preschool children in nursery schools. There were two main objectives set. The first objective was to determine the dairy products that are appropriate to this age category, and those that are less suitable or unsuitable. A second major objective was to educate on a proper nutrition in the area of dairy products the staff of those nursery schools, where the type and quantity of dairy products administered were unsatisfactory. The theoretical part describes the composition of milk and milk products, highlights especially the milk constituents over which it is necessary to think about and which should be focused on, as well as their significance for the human organism. It also describes the importance of milk and milk products for preschool children, indicates which dairy products are suitable for these children and which are on the contrary inappropriate. Last but not least, it states the recommended daily intake of these products to meet the consumption basket. In order to develop the practical part, a method of qualitative research, and a method of observation, interviewing and working with documents have been chosen. The technique has been formed by a semi-structured interview and assessment of menus in nursery schools. The semi-structured interview using a questionnaire was performed by means of a direct contact. The research file was constituted by the staff of six nursery schools in the South Region. As it results from the result of the work, the staff of nursery schools is well informed on the issue of consumption of dairy products, nevertheless it cannot meet the consumption basket in the milk area. According to the opinion of the staff, the consumption basket in the milk area is accomplished by 75% at 4 of 6 nursery schools. According to the staff of the remaining two nursery schools, the consumption basket in the area of milk can be filled in only 50%. The consumption basket in the area of dairy products can be filled, because the snacks served in the nursery schools are often completed by fruit yogurts, cottage cheese or different types of cottage cheese spreads. The consumer basket in the area of dairy products is therefore filled in 5 of 6 nursery schools to 93%. In one nursery school it fails to accomplish even such a value. The quality of dairy products served in nursery schools ranked according to the energy content, the content of carbohydrates, sugars, fats and proteins in respect to the average age of diners is moderate, the authorized staff members adhere by the selection to the price and composition of the milk product. Some of them are rather influenced by the price of the product, then the quality ceases to be of importance, others comply more with the composition of the product, and they are doing their best for the quality of the milk product, which includes even the possibility that they produce the product themselves. Advertising does not play in the selection of dairy product any role.eng
dc.date.accepted2012-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeStránský, Miroslav


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam