Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorVyskočilová, Andrea
dc.date.accessioned2021-12-03T12:47:17Z
dc.date.available2021-12-03T12:47:17Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20551
dc.description.abstractTeoretická část práce pojednává o funkční anatomii a patologii ledvin a močových cest, dále o infekcích močových cest, jejich etiopatogenezi, epidemiologii a rozdělení. Další popisovanou problematikou je dietoterapie v nefrologii, konkrétně obecné zásady dietních opatření, diety u akutních a chronických infekcí či prevence poživatinami. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem. Sběr dat byl proveden metodou dotazování za pomoci techniky dotazníku. Výsledky výzkumu zachycují, zda ? li jsou respondenti, tedy pacienti s recidivujícími IMC, obeznámeni o složení diety a jaké znalosti mají o pitném režimu, vhodných a nevhodných druzích tekutin či o složení jídelníčku a pokrmech jež je doporučeno z jídelníčku vyloučit. Na základě údajů získaných vlastním výzkumem, byla prokázána nedostatečná znalost pacientů s recidivujícími IMC o složení dietních opatření a hlavní hypotéza byla vyvrácena.cze
dc.format70 s.
dc.format70 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdietní opatřenícze
dc.subjectinfekce močových cestcze
dc.subjectledvinycze
dc.subjectprevencecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectvýživová doporučenícze
dc.subjectthe dietary measureseng
dc.subjectthe infections of the urinary tracteng
dc.subjectkidneyseng
dc.subjectpreventioneng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectthe nutrition guidelineseng
dc.titleZásady správné výživy a dietních opatření u recidivujících infekcí močových cest a ledvin.cze
dc.title.alternativeThe Rules of a Healthy Diet and the Dietary Measures for Dealing with Relapsing Infections of the Urinary Tract and Kidneys.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag26559
dc.description.abstract-translatedThe theoretical part of the thesis presents the current knowledge about functional anatomy and pathology of kidneys and the urinary tract, infections of the urinary tract, their etiopathogenesis, epidemiology and classification. The thesis also describes the issue of the diet therapy in nephrology, namely the general principles of dietary measures, a diet to deal with acute and chronic infections, and prevention through diet. The practical part deals with a quantitative research. The data were collected by the method of inquiring, using a technique of questionnaires. The research results show whether the respondents, i.e. patients suffering from relapsing infections of the urinary tract, are aware of the appropriate dietary regimen and of the fluid intake, suitable and unsuitable kinds of fluids, as well as the diet composition and the meals that are recommended for exclusion from the diet. The data obtained in the actual research demonstrated insufficient knowledge of patients suffering from infections of the urinary tract about dietary measures, and disconfirmed the main hypothesis.eng
dc.date.accepted2012-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHána, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam