dc.contributor.advisor | Smitková, Dagmar | |
dc.contributor.author | Prokůpková, Šárka | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T12:47:54Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T12:47:54Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20569 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce pojednává o informovanosti studentů o poruchách příjmu potravy a částečně o jejich způsobu stravování. Zaměřena je především na děti a rané adolescenty.
Teoretická část popisuje základní druhy poruch příjmu potravy, kterými jsou mentální anorexie, mentální bulimie a záchvatovité přejídání, ale i méně časté a to drunkorexii, bigorexii a ortorexii. Dále pojednává o jejich historii, prevalenci a incidenci. Zmíněny jsou i rizikové faktory, které mohou mít vliv na vznik nebo také na průběh poruch příjmu potravy.
Druhá polovina teoretické části se zabývá energetickou bilancí, stručným popsáním Body mass indexu, zdravotními komplikacemi, klinickou praxí, léčbou a terapií. Závěr teorie je věnován problematice poruch příjmu potravy v dětství a rané adolescenci ? definici a diagnóze, somatickým aspektům, terapii, školnímu vzdělávání a následkům v dospělosti.
V praktické části jsem využila výsledky zpracovaných anonymních dotazníků, které byly vyplněny studenty Středních odborných učilišť a Gymnázií ze Žatce a z Loun. Výsledky jsou v práci prezentovány v přehledných grafech.
Bakalářská práce ukazuje nedostatečnost informovanosti studentů, i když se jich problematika poruch příjmu potravy přímo dotýká. Velmi důležitá je prevence a proto by se neměla v tomto směru podceňovat. Děti a adolescenti ve svém věku často s výživou experimentují a neuvědomují si, že to pro ně může mít fatální důsledky. | cze |
dc.format | 75 s. (94 158 znaků) | |
dc.format | 75 s. (94 158 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Poruchy příjmu potravy | cze |
dc.subject | Mentální anorexie | cze |
dc.subject | Mentální bulimie | cze |
dc.subject | Studenti | cze |
dc.subject | Body Mass Index | cze |
dc.subject | Eating disorders | eng |
dc.subject | Anorexia nervosa | eng |
dc.subject | Bulimia nervosa | eng |
dc.subject | Students | eng |
dc.subject | Body Mass index | eng |
dc.title | Informovanost studentů Středních odborných učilišť a Gymnázií v Žatci a v Lounech o poruchách příjmu potravy | cze |
dc.title.alternative | Informedness of High school and Gymnasium students in Žatec and Louny about eating disorders | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 26600 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis deals with students´ awareness about eating disorders and partly about their eating habits. It is focused mainly on children and early adolescents.
The theoretical part describes the basic types of eating disorders, which are anorexia nervosa, bulimia nervosa and binge eating disorders, but also the less frequent drunkorexia, bigorexia and orthorexia. It also deals with history, prevalence and incidence of the eating disorders. Risk factors that may affect the development or the course of eating disorders are mentioned as well.
The second half of the theoretical part deals with energetic balance, briefly describes the Body Mass Index, health complications, clinical practice, treatment and therapy. The conclusion of the theory section is devoted to the issue of eating disorders in childhood and early adolescence - definition and diagnosis, somatic aspects, therapy, school education and consequences in adulthood.
In the practical part, I used the findings obtained from anonymous questionnaires filled in by students of Secondary vocational schools and Grammar schools in Žatec and Louny. The results are presented in well-arranged graphs.
The bachelor study shows an insufficient awareness of students, despite they might be directly affected by eating disorders. Prevention is very important and therefore this should not be underestimated in this respect. Children and adolescents at their age often experiment with food and do not realize that this may have fatal consequences for them. | eng |
dc.date.accepted | 2012-06-12 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Ochrana veřejného zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Veřejné zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Nosková, Marie | |