Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNosková, Marie
dc.contributor.authorPrůchová, Štěpánka
dc.date.accessioned2021-12-03T12:47:57Z
dc.date.available2021-12-03T12:47:57Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20570
dc.description.abstractTato práce se zabývá problematikou školního stravování a to především problematikou nabízeného sortimentu ve školních bufetech. Teoretická část definuje zdraví a s ním související pojmy jako jsou determinanty zdraví, prevence nebo podpora zdraví. Popisuje zásady zdravé výživy u dětí, včetně výživové pyramidy, desatera zdravé výživy, denního rozložení stravy, pitného režimu a jednotlivých výživových složek potravy. Dále se věnuje problematice školního stravování, které zahrnuje školní jídelny, školní bufety a také stručně popisuje projekty Mléko do škol a Ovoce do škol, jejichž cílem je zvýšit konzumaci důležitých potravin u dětí. Praktická část byla vypracována pomocí dvou výzkumných metod. V kvalitativním výzkumu byly položeny otázky provozovatelům školních bufetů s cílem zmapovat nabízený sortiment. Odpovědi na dané otázky byly zařazeny do klasifikační stupnice a u každého bufetu, na základě vypočteného indexu hodnocení, vyjádřena průměrná hodnota vhodnosti nabízeného druhu sortimentu jednotlivých dotazovaných zařízení. Druhý kvantitativní výzkum byl proveden formou dotazníků se 14 otázkami, které byly rozdány žákům druhého stupně na ZŠ s cílem zjistit stravovací návyky dětí v rámci sledované školy. Z výsledků je patrné, že nabídka potravin ve školních bufetech není optimální pro zdravou výživu dětí. V nabízeném sortimentu převažují potraviny bohaté na jednoduché cukry a obsah soli, které přispívají ke vzniku civilizačních onemocnění. Z výsledků kvalitativního výzkumu lze konstatovat, že s rostoucím věkem dětí se stravovací návyky zhoršují a také se zvyšuje frekvence využívání služeb školního bufetu.cze
dc.format86 s. (97 300 znaků)
dc.format86 s. (97 300 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectZásady zdravé výživy dětícze
dc.subjectškolní stravovánícze
dc.subjectškolní bufetcze
dc.subjectPrinciples of healthy eating in childreneng
dc.subjectschool canteenseng
dc.subjectschool cafeteriaseng
dc.titleProblematika školních bufetů ZŠ v okrese Písek z hlediska vhodnosti nabízeného sortimentucze
dc.title.alternativeProblems of School Bufettes in the Elementary School in the District of Písek from the Assortment Offered in Terms of Suitabilityeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag26601
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the issue of school meals, especially with the assortment offered in school cafeterias. The theoretical part gives a definition of health and related terms such as determinants of health, prevention or health promotion, it describes the principles of healthy eating in children, including a food guide pyramid, ten commandments for healthy eating, daily food layout, drinking regime and individual nutritional food components. It also discusses the issue of school meals, which includes school canteens, school cafeterias and it also briefly describes the projects called Milk to Schools and Fruit to Schools, the purpose of which is to increase the consumption of foodstuffs important for children's diets. In the practical part two research methods were used. In the qualitative research, operators of school cafeterias were interviewed in order to survey the offered assortment. Answers to the questions were organized into a classification scale, and for each cafeteria, based on the calculated evaluation index, the average suitability value of the offered assortment was stated in individual surveyed facilities. The other, quantitative research, was conducted through interviews using questionnaires with 14 questions, which were distributed among pupils of the second grade of primary schools to determine children's eating habits in the surveyed school. The results have shown that the offer of food in school cafeterias is not optimal for healthy nutrition for children. In the offered assortment, foodstuffs rich in simple sugars and salt content prevail, which contributes to the rise of civilization diseases. The results of the qualitative research have also proved that with the increasing age children´s eating habits worsen and also the frequency of shopping in the school cafeteria rises.eng
dc.date.accepted2012-06-12
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeProvazníková, Hana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam