Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHrušková, Martina
dc.contributor.authorLapešová, Miroslava
dc.date.accessioned2021-12-03T12:51:08Z
dc.date.available2021-12-03T12:51:08Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-05-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20663
dc.description.abstractDiplomová práce "Sociologie jídla - vegetariánství jako specifický fenomén" se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na základní informace týkající se sociologie jídla a životního stylu. Následující kapitoly se věnují vegetariánství. V praktické části jsou prezentovány dosažené výsledky. Pro sběr primárních dat byl použit kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazník. Dotazník byl distribuován zejména prostřednictvím internetu ve spolupráci s diskuzními fóry zdravé výživy a fóry vegetariánství. Rovněž byl rozšiřován v rámci systému Jóga v denním životě do všech Jógacenter v České republice. Dále byl dotazník rozšiřován v prodejnách se zdravou výživou a ve zdravé jídelně v Českých Budějovicích. Výzkumný soubor tvořili vegetariáni a vegetariánky z celé České republiky bez ohledu na věk, pohlaví či jiné kritérium. K výzkumu bylo celkově navráceno 421 dotazníků, avšak 74 jich nemohlo být použito pro nesprávné nebo nedostatečné vyplnění údajů či nečitelnosti. K výzkumu bylo tedy použito 347 dotazníků, tj. 82,4 %. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jak fenomén stravování ovlivňuje životní způsob vegetariána. Následně byly vytvořeny dva dílčí cíle. Dílčí cíl 1: Zmapování problematiky vegetariánství v rámci České republiky z pohledu vegetariánů. Dílčí cíl 2: Popis současných trendů v oblasti vegetariánského stravování. Zhodnocení kladů a záporů tohoto stravování. Domnívám se, že cíle práce se podařilo splnit. V souvislosti s cílem práce byla stanovena hypotéza: Vegetariánství jako volba stravování je současně i volbou specifického životního stylu (například styl bydlení, trávení volného času, tzv. životní filozofie apod.). Tato hypotéza byla ze zjištěných výsledků potvrzena. Výsledky diplomové práce mohou sloužit pro další výzkum a širší probádání této oblasti. Dále budou sloužit pro potřeby vegetariánských center a díky šíři výzkumného souboru mohou být určeny k publikaci v odborném periodiku.cze
dc.format101 s.
dc.format101 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAlternativacze
dc.subjectJídlocze
dc.subjectVegetariánstvícze
dc.subjectZdravícze
dc.subjectŽivotní stylcze
dc.subjectAlternativeeng
dc.subjectFoodeng
dc.subjectVegetarianismeng
dc.subjectHealtheng
dc.subjectLifestyleeng
dc.titleSociologie jídla - vegetariánství jako specifický fenoméncze
dc.title.alternativeSociology of Food - Vegetarianism as a Specific Phenomeneng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag25498
dc.description.abstract-translatedThe Diploma Thesis "Sociology of Food - Vegetarianism as a Specific Phenomenon" consists of a theoretical and practical part. The theoretical part aims at the basic information relating to the sociology of food and the lifestyle. The consequent chapters deal with vegetarianism. The practical part brings the presentation of the results reached. The primary data collection utilized the quantitative research, the questioning method and the questionnaire technique. The questionnaire was distributed, in particular, via the Internet, in collaboration with the discussion forums of healthy diet and the vegetarianism forums. Also, within the Yoga system, in a daily life it was spread into all the Yoga Centres in the Czech Republic. Furthermore, the questionnaire was spread in the healthy diet shops and in the healthy canteen in České Budějovice. The research set was made up by vegetarians from all over the Czech Republic regardless of age, sex or any other criteria. In total 421 questionnaires were returned to be utilized for the research, however, 74 of them could not be used at all due to the incorrect or insufficient data completion or illegibility. Thus the research utilized 347 questionnaires, i.e. 82.4 %. The aim of the Diploma Thesis was to ascertain how the phenomenon of nourishment influences the lifestyle of a vegetarian. Consequently, other two goals were set. Partial goal 1: Monitoring of vegetarianism within the Czech Republic from the point of view of vegetarians. Partial goal 2: Description of contemporary trends within vegetarian nourishment. Evaluation of positives and negatives of such nourishment. I assume the goals of the Thesis have been fulfilled. In connection with the goal of the Thesis the hypothesis arose: Vegetarianism as the choice of nourishment is simultaneously a choice of a specific lifestyle (e.g. the style of housing, leisure time, so-called life philosophy, etc.). This hypothesis was acknowledged from the results ascertained. The Diploma Thesis results can serve for the further research and a wider exploration of this field. Furthermore, they will utilised for the needs of the vegetarian centres and, thanks to the scope of the research set, they can be intended to be published in professional periodicals.eng
dc.date.accepted2012-06-21
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRehabilitační - psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniorycze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programRehabilitacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSuchanová, Eva


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam