• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Hodnocení zdravotních rizik faktorů pracovních podmínek v zařízení na zpracování cukrové řepy

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.025Mb)
    Posudek vedoucího práce (447.5Kb)
    Posudek oponenta práce (517.4Kb)
    Průběh obhajoby práce (197.7Kb)
    Datum
    2013
    Autor
    Kůra, Tomáš
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit zdravotní rizika faktorů pracovních podmínek daného zařízení. Dalším cílem této práce bylo navrhnutí preventivních opatření na ochranu zdraví při práci a zařazení jednotlivých prací do kategorií. V zařízení na zpracování cukrové řepy se vyskytují dva rizikové faktory. Na zaměstnance působí rizikový faktor hluk a psychická zátěž. Byly stanoveny 3 výzkumné otázky: 1. Který z faktorů pracovního prostředí je dominantní? 2. Převažují rizikové práce v provozu? 3. Je úroveň faktorů pracovního prostředí nadlimitní? Bakalářská práce byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu, zejména metodiky sekundární analýzy dat, která čerpá ze studia odborné literatury, právních předpisů a odborných podkladů k této problematice. Dále byla využita metodika pozorování a to technika nezúčastněného a zjevného pozorování. V teoretické části jsem se zaměřil na rizikové faktory, které se v zařízení na zpracování cukrové řepy vyskytují a na hodnocení zdravotních rizik. Dále jsem přiblížil technologii výroby cukru. V praktické části jsem vyhodnotil zdravotní rizika vybraných faktorů pracovního prostředí. Hodnocení bylo provedeno podle postupů uvedených v nařízení vlády č. 272/2011 Sb. a v nařízení vlády č. 361/2007 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Výsledky měření jsem porovnal s hygienickými limity, které jsou uvedeny v nařízení vlády č. 272/2011 Sb., které stanovuje hygienické limity pro hluk a vibrace. Po porovnání s hygienickými limity jsem jednotlivé profese zařadil do kategorií podle vyhlášky č. 432/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Na základě praktické části byly zodpovězeny zmiňované výzkumné otázky. Dominantním faktorem pracovního prostředí v zařízení na zpracování cukrové řepy je hluk. Jedná se o hluk, který je proměnný. Zdrojem hluku jsou technologická zařízení. Rizikové práce se ve zmiňovaném zařízení vyskytují, ale v provozu nepřevažují. Úroveň faktoru hluku v pracovním prostředí je nadlimitní u některých pracovních profesí. Jsou to tyto profese: obsluha řepníku, obsluha kořínkové linky, obsluha praček, obsluha řezaček, obsluha odstředivek a vařič. Faktor psychické zátěže byl hodnocen podle stanovených kritérií. Vzhledem k tomu, že se jedná o sezónní práce v zimním období, převažují pozitiva nad negativními vlivy faktoru psychické zátěže. V současné době, kdy stoupá procento nezaměstnanosti, jsou lidé rádi za každou pracovní příležitost. Bakalářskou práci lze využít v praxi ke zvýšení informovanosti v oblasti zdravotního rizika působením pracovních podmínek v zařízení na zpracování cukrové řepy. Může sloužit jako zdroj informací pro zaměstnavatele i zaměstnance a být podkladem pro další výzkumy.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20872
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV