Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMatoušková, Monika
dc.contributor.authorKulíšková, Eva
dc.date.accessioned2021-12-03T13:19:04Z
dc.date.available2021-12-03T13:19:04Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-08-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/20963
dc.description.abstractU pacientů podstupujících chemoterapii je výživa velmi důležitá. Často se u nich objevuje nádorová malnutrice, jejíž příčinou může být jak samotné nádorové onemocnění, tak i podávání cytostatik, která mají mnoho nežádoucích účinků ovlivňujících výživu pacienta, jako například nechutenství, zvracení, mukozitidy, ale i průjmy a zácpa. Podle závažnosti malnutrice stoupají rizika komplikací protinádorové terapie a zhoršuje se kvalita života pacientů. Již ztráta 5% hmotnosti má nepříznivý vliv na dlouhodobé přežívání onkologicky nemocných. Teoretická část práce se zabývá pojmem chemoterapie, způsoby podání cytostatik a jejich nežádoucími účinky. Dále je popsána patogeneze nádorové malnutrice, klinický obraz, role sestry při diagnostice a základní výživová opatření při výskytu nežádoucích účinků cytostatik. Prvním cílem bylo zjistit rozsah znalostí sester o problematice výživy pacientů, kteří podstupují chemoterapii. Druhým cílem bylo zjistit, zda pacienti znají možnosti ovlivnění nežádoucích účinků chemoterapie pomocí výživových opatření. Třetím cílem bylo zjistit, jestli sestry, které aplikují chemoterapii, poskytují pacientům informace o výživových opatřeních, kterými lze ovlivnit nežádoucí účinky chemoterapie. Pro splnění cílů byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. Praktická část bakalářské práce obsahuje výsledky kvalitativního šetření, které bylo uskutečněno pomocí hloubkového rozhovoru. Výzkumné šetření bylo provedeno v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Rozhovory byly uskutečněny v březnu 2013 se svolením náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a náměstkem pro vědu, výzkum a výuku. O spolupráci bylo požádáno celkem pět sester, které aplikují chemoterapii a pět pacientů, kterým je podávána. První výzkumná otázka: ?Mají sestry potřebné znalosti v oblasti výživy u pacientů podstupujících chemoterapii?? Z odpovědí vyplynulo, že sestry nemají úplné znalosti o výživových opatřeních při chemoterapii. Jejich odpovědi byly většinou strohé a neúplné. Všechny sestry se shodly, že je důležité mít správné znalosti v oblasti výživy při chemoterapii, ale pouze jedna sestra uvedla, že by uvítala vzdělávací kurz na toto téma. Druhá výzkumná otázka: ?Znají pacienti možnosti ovlivnění nežádoucích účinků chemoterapie výživou?? Zde byly odpovědi pacientů obdobné jako u sester. Pacienti většinou znali pouze základní opatření, celkově lze zhodnotit jejich znalosti jako nedostačující. Třetí výzkumná otázka: ?Informují sestry pacienty o možnostech výživy při aplikaci chemoterapie?? Zde sestry i pacienti shodně uváděli, že nejčastějším zdrojem informací je edukační brožura, ve které jsou jen základní poznámky. Většina pacientů uvedla, že jim byly poskytnuty dostatečné informace o výživě, což neodpovídá jejich znalostem. Čtvrtá výzkumná otázka: ?Znají pacienti možnosti, kde získat informace o výživě při chemoterapii?? Zde většina dotazovaných odpověděla, že by hledali odpovědi na internetu nebo by se dotázali sester na oddělení. Na otázku, jaké informační zdroje doporučují sestry pacientům, odpověděly všechny shodně, že pouze předají informační brožuru a kontakt na oddělení. Možností, jak dosáhnout zlepšení znalostí jak sester, tak i pacientů, by mohla být větší obsáhlost edukačních materiálů na téma ovlivnění nežádoucích účinků chemoterapie, popřípadě větší znalost i jiných zdrojů informací, jako například internetové odkazy či možnost kontaktu nutričního terapeuta. Výsledky této práce by mohly být použity jako informační materiály, které mohou pomoci zkvalitnit ošetřovatelskou péči o pacienty, kteří podstupují chemoterapii.cze
dc.format63 s. (112 174 znaků).
dc.format63 s. (112 174 znaků).
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectNádorová malnutricecze
dc.subjectchemoterapiecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectedukacecze
dc.subjectpacientcze
dc.subjectsestracze
dc.subjecttumour-associated malnutritioneng
dc.subjectchemotherapyeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjecteducationeng
dc.subjectpatienteng
dc.subjectnurseeng
dc.titleOšetřovatelská problematika u nemocných podstupujících chemoterapii, se zaměřením na výživu.cze
dc.title.alternativeNursing problems in patients undergoing chemotherapy with a focus on nutrition.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag33486
dc.description.abstract-translatedNutrition is very important for patients undergoing chemotherapy. Tumour-associated malnutrition often appears in them which can be caused both by the cancer disease, and the administration of cytostatics which have a lot of side effects influencing patient´s nutrition, such as the loss of appetite, vomiting, mucositis, but also diarrhoea and constipation. Depending on the seriousness of malnutrition, risks of complications of the anti-tumour therapy increase and the quality of patients´ life decreases. The loss of 5% of weight has an adverse effect on the long-term survival of the oncologically ill. The theoretical part of the thesis deals with the term of chemotherapy, methods of administration of cytostatics and their adverse effects. It further describes pathogenesis of tumour-associated malnutrition, a clinical picture, the role of a nurse in diagnostics and basic nutritional measures to be taken at the occurrence of adverse effects of cytostatics. The first goal was to determine the scope of nurses´ knowledge of the nutrition problems of patients undergoing chemotherapy. The second goal was to determine whether patients knew the possibilities for affecting adverse effects of chemotherapy by means of nutritional measures. The third goal was to determine whether nurses applying chemotherapy provided patients with information about nutritional measures which could influence adverse effects of chemotherapy. Four research questions were stated to meet the goals. The practical part of the Bachelor´s thesis contains results of the quality survey performed by means of an in-depth interview. The research investigation was carried out at the Masaryk Memorial Cancer Institute in Brno. The interviews were held in March 2013, with the consent of the Deputy for Nursing Care. Five nurses who apply chemotherapy and five patients who were receiving chemotherapy were asked for cooperation. Research question 1: ?Do nurses have necessary knowledge in the field of nutrition of patients undergoing chemotherapy?? The answers showed that nurses did not have complete knowledge of nutritional measures during chemotherapy. Their answers were usually brief and incomplete. All the nurses agreed that it was important to have correct knowledge in the field of nutrition during chemotherapy but only one of them stated that she would appreciate a training in this field. Research question 2: ?Do patients know the possibilities for influencing adverse effects of chemotherapy by nutrition?? Answers of patients were similar to those of nurses. Patients usually only knew basic measures; their knowledge can be assessed as insufficient in this field. Research question 3: ?Do nurses inform patients about the possibilities for nutrition during the application of chemotherapy?? Nurses and patients stated in agreement that the most frequent source of information is an educational brochure which only contained basic notes. The majority of patients stated they received sufficient information about nutrition, which did not correspond with their knowledge. Research question 4: ?Do patients know the possibilities where to obtain information about nutrition during chemotherapy?? The majority of respondents answered that they would look for the answers on the internet or they would ask a nurse at the ward. All of them answered in agreement the question ?What information resources do nurses recommend to patients?? they only hand over an information brochure and a contact to the ward. A possibility how to improve the knowledge of patients as well as nurses could be a wider content of educational documents on influencing adverse effects of chemotherapy, or higher knowledge of other sources of information such as internet links or the possibility to contact a nutrition therapist. Results of this thesis could be used as information documents which can help improve nursing care of patients undergoing chemotherapy.eng
dc.date.accepted2013-09-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHellerová, Věra


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam