Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStřítecká, Hana
dc.contributor.authorChrtová, Libuše
dc.date.accessioned2021-12-03T13:23:08Z
dc.date.available2021-12-03T13:23:08Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21136
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky u dětí mladšího školního věku. Byl zde stanoven jeden hlavní cíl a to zmapování stravovacích návyků u dětí mladšího školního věku, zahrnující základní doporučené principy zdravého životního stylu - pravidelná strava, dostatečný a správně naplněný pitný režim, dostatečná konzumace ovoce a zeleniny a vzhledem k tomu, že se jedná o děti mladšího školního věku, tak i dostatečné množství mléčných výrobků. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení pojmů, poukázání na doporučená množství základních živin v jednotlivých stupních vývoje dítěte a výživovou pyramidu - složení jednotlivých pater a jejich naplnění. Je zde diskutována i otázka stravovacího režimu během dne, návštěvnost stánků rychlého občerstvení a kvalita i kvantita pitného režimu. V neposlední řadě jsou zde uvedeny i preventivní programy zaměřující se na zdravou výživu dětí, probíhající přímo v základních školách pod záštitou ministerstev zdravotnictví, zemědělství a školství, ale i soukromých subjektů. K vypracování praktické části byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, metoda hloubkového rozhovoru, konkrétně polo-strukturovaný rozhovor. Polo-strukturovaný rozhovor byl proveden na základních školách v Českých Budějovicích a v Lišově. Výzkumný soubor tvořilo 6 respondentů, tři chlapci a tři dívky ve věku 7-11 let. Každému dítěti bylo postupně položeno 10 základních otázek a podle potřeby jsem následně položila doplňující otázky pro dokreslení získaných informací. Z výsledků tohoto výzkumu vyplývá, že děti mladšího školního věku mají pravidelný stravovací režim, s občasným vynecháním snídaně. Bohužel naplnění jednotlivých jídel dne již zcela zásady zdravého stravování nesplňuje. Polovina respondentů pravidelně neobědvá oba chody oběda, tedy polévku a hlavní chod, a také nevyužívají možnost vzít si k obědu ovoce či zeleninu. Z výzkumu je také patrné, že u většiny dětí není součástí svačiny ovoce či mléčné výrobky, ale spíše jen pečivo. Dále je z odpovědí respondentů patrné, že u poloviny dotazovaných je pitný režim v pořádku jak po stránce kvalitativní, tak kvantitativní. Druhá polovina bohužel nejen že nedosahuje denní doporučené množství tekutin, ale ani složení pitného režimu u těchto dětí není vhodné, protože pijí samé slazené nápoje. Pozitivem v otázce pitného režimu bylo zjištění, že ani jeden z dotazovaných respondentů neuvedl, že v průběhu dne konzumuje různé stimulující nápoje, jako je například káva či energetické drinky ani kolové nápoje. Doporučené množství pěti kusů ovoce a zeleniny za den dosáhlo pouze jedno dítě z dotazovaných. Konzumace ovoce byla sice dostačující - alespoň 2 kusy denně, ale zároveň převažovala u všech nad konzumací zeleniny, což by mělo být podle doporučení obráceně. Ani jeden z dotazovaných nesplňoval denní doporučené množství zeleniny. Z výsledků dotazů na spotřebu mléka a mléčných výrobků vyplývá, že většina respondentů má alespoň mléko jednou za den. Denní doporučované množství mléčných výrobků pro děti v tomto věku nikdo nesplnil, ale zůstává otázkou, zda se skutečně jedná o neoblibu mléčných výrobků, špatný návyk z domova, nebo se zde projevila moje nezkušenost s vedením rozhovorů s dětmi v tomto věku. Do výzkumu jsem zařadila dvě otázky, které nebyly součástí hlavních výzkumných otázek, ale i přesto je pokládám za důležité pro dokreslení stravovacích návyků jednotlivých dětí. První se týkala preference masa a z výsledků se ukázalo, že dotazovaní preferují maso kuřecí. Nikdo neuvedl, že je vegetarián a ani nikdo neuvedl, že by preferoval maso rybí. Druhá otázka mapovala návštěvnost dnes velmi oblíbených fast foodů. Výsledky ukázaly, že u jednotlivých respondentů není tento typ stravování příliš vyhledávaný. Při závěrečném zhodnocení a porovnání svých výsledků jsem ve většině zkoumaných skutečností dosáhla obdobných výsledků, jaké jsou prezentovány i v jiných studiích zabývajících se podobnou problematikou- tedy stravováním dětí mladšího školního věku.cze
dc.format58 s. (96 329 znaků)
dc.format58 s. (96 329 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkonzumace ovoce a zeleninycze
dc.subjectkvalitativní výzkumcze
dc.subjectmladší školní věkcze
dc.subjectmléčné výrobkycze
dc.subjectpitný režimcze
dc.subjectpolo-strukturovaný rozhovorcze
dc.subjectconsumption of fruit and vegetableseng
dc.subjectqalitive research methodeng
dc.subjectyoung-school ageeng
dc.subjectdairy productseng
dc.subjectwater intakeeng
dc.subjectsemi-structured intervieweng
dc.titleStravovací návyky u dětí mladšího školního věkucze
dc.title.alternativeDietary habits of younger school childreneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag34147
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis is concerning dietary habits in young school-age children. There was set one major goal of the thesis, to find out more about dietary habits in young school-age children including basic recommended principles of healthy lifestyle - regular food intake, sufficient and balanced water intake, sufficient fruit and vegetables consumption, and regarding the fact that the subjects were school-age children, also sufficient intake of dairy products. Theoretical section explains terms, describes recommended dietary intake of nutrients in each stage of children´s development and contains food guide pyramid with all food groups and follows their satisfaction in children´s diet. There are also discussed topics as 1-day food intake pattern, visiting fast-food kiosks, and also quality and quantity of water intake. In the thesis are also listed preventive programs targeted on healthy eating in children taking place at basic schools under the sponsorship of Health, Agriculture, and School Ministries, and also of private organizations. To carry out practical section, there was chosen qualitative research method, method of low level interview, specifically semi-structured interview. Semi-structured interview was used in children at basic schools in Ceske Budejovice and at Lisov. The experimental group consisted of 6 participants, three boys and three girls from 7 to 11 years old. Each child was asked 10 basic questions and where necessary, I asked additional questions, to get more detailed information. Results showed that children of young school age have regular food intake with sometimes omitted breakfasts. Unfortunately, the compositions of daily meals do not meet the criteria of healthy eating. The half of respondents does not regularly eat for lunch two-course meal, i.e. soup and a main dish, and they also do not eat available fruit and vegetables with their lunch. The investigation also showed that most of the children do not have in snacks fruit or dairy products, but rather only pastries. From the participants´ answers is evident that half of respondents have sufficient intake of fluids qualitatively and quantitatively. Unfortunately, the other half of respondents do not drink enough fluids and also the composition is not adequate because of drinking only sweetened beverages. The positive finding was that no one of the experimental group indicated drinking some kind of stimulant beverages as for instance coffee, energy drinks, and cola drinks. Only one child out of all participants consumed recommended number of five pieces of fruit and vegetables. The intake of fruit was sufficient - at least two pieces a day, but it was also prevalent over vegetables intake, while recommendations suggest opposite ratio. No one of the participants has not eaten daily recommended amount of vegetables. The answers to the questions about milk and dairy products consumption demonstrated that most of respondents drink milk at least ones a day. No one´s intake met recommended daily amount of dairy products for children of this age, but the question is if the children really disliked dairy products or if that came of wrong dietary habits at home, or if I was inexperienced to interview children of this age. I also included two more questions that were not part of major investigative questions but seemed to me be important to have complete overview about dietary habits of each child. First question was about meat preference and the results showed that they all preferred chicken meat. No one was vegetarian and no one preferred fish meat. The second question was asking about visiting very popular fast foods. Results demonstrated that participants do not prefer this type of food. When I reviewed and compared results from my study with other studies concerning similar topic which was dietary habits in young school-age children we found similar results.eng
dc.date.accepted2013-06-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKukla, Lubomír


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam