Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKotalíková, Miluše
dc.contributor.authorJurová, Iveta
dc.date.accessioned2021-12-03T13:23:11Z
dc.date.available2021-12-03T13:23:11Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21138
dc.description.abstractPro zpracování mé bakalářské práce jsem si vybrala téma: Výživa těhotných a kojících matek - přání a realita. Hlavním cílem bylo zjistit, zda těhotné a kojící ženy dodržují obecná doporučení. Jednotlivé kapitoly popisují výživu pro tato období, dále rozebírají vybrané vitamíny, minerální látky a stopové prvky. V každém období jsou shrnuta obecná doporučení pro ženu. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu. Pro zjištění informací sloužil polostrukturovaný hloubkový rozhovor. Každý rozhovor byl jinak dlouhý, záleželo na náladě ženy a na tom, do jaké hloubky měla každá z respondentek chuť vyprávět o svém stravování. Pro výběr respondentek byla použita metoda "sněhové koule". Navázala jsem kontakt s první respondentkou, pomocí níž jsem se dostala k dalším jedincům. U čtvrté respondentky bylo usouzeno, že rozhovory jsou dostačující pro můj výzkum a proces hledání končí. Rozhovory se konaly v místě bydliští respondentek, pocházejících z oblasti Příbramska. Respondentky neuváděly svá jména a byly označeny pod písmeny A - D. Každá žena souhlasila s poskytnutím rozhovoru pro můj výzkum a s nahráváním na diktafon. Nahrávky byly posléze přepsány. Rozhovor byl zaměřen na tematické okruhy: základní údaje (věk, bydlení, počet dětí), pojem zdravá výživa, potravinové doplňky, stravovací návyky (jednotlivá jídla během dne / popis předchozího dne), pitný režim, rizikové faktory, výběr potravin, přání změny jídelníčku. Každou oblast zastupuje kód a bylo vytvořeno dvanáct barevných kódů. Pro splnění výše zmíněného cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jak těhotné a kojící ženy dodržují obecná doporučení pro těhotné a kojící ženy? Jakým způsobem by si těhotné a kojící ženy přály, aby vypadal jejich jídelníček? Otázka číslo 1: Každá žena pojem "zdravá výživa" zná a byla dostatečně informována o výživě během těhotenství nebo kojení. Každá z respondentek se získanými informacemi nakládá jinak. Respondentky se podle možností snaží dodržovat obecná doporučení. Popis nejčastěji konzumovaných jídel během dne a popis předchozího dne vystihuje každou respondentku. Výsledky ukazují, že se výživa jednotlivých žen v mnohém liší. Největší rozdíl se nachází mezi nejmladší a nejstarší respondentkou. U každé respondentky nalezneme jisté nedostatky, avšak respondentce "A" se připisuje nepřeberné množství. Respondentky se při výběru potravin zaměřují na kvalitu. Otázka číslo 2: Respondentky znají své nedostatky ve výživě. Do svého jídelníčku by zařadily více ovoce a zeleniny. Jedna z respondentek také uvádí, že by si přála konzumovat více ryb. Pro změnu jídelníčku si ženy přejí více peněz a pevnou vůli. Pouze jedna respondentka je se svým jídelníčkem spokojená. Bakalářská práce může posloužit těhotným a kojícím ženám, které budou vyhledávat odborné informace, dále studentům nutriční terapie, porodním asistentkám vedoucí předporodní kurzy. Na základě získaných poznatků jsem se rozhodla vytvořit edukační materiál. Doporučila bych distribuci tohoto materiálu do ordinací a čekáren gynekologů a pediatrů.cze
dc.format68 s. (93 966 znaků).
dc.format68 s. (93 966 znaků).
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkojenícze
dc.subjecttěhotenstvícze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectženacze
dc.subjectpregnancyeng
dc.subjectbreastfeedingeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectwomeneng
dc.titleVýživa těhotných a kojících matek - přání a realitacze
dc.title.alternativeNutrition of pregnant and breastfeeding mothers - wish and realityeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag34151
dc.description.abstract-translatedFor my bachelor thesis, I have selected the following subject: Nutrition for pregnant and breastfeeding mothers - wishes and reality. The main objective of the thesis is to determine whether pregnant and breastfeeding women follow the general recommendations. Individual chapters describe the nutrition recommended for the above periods while selected vitamins, minerals and further trace elements are analysed. Each period includes a summary of the general recommendations for women. The practical part was processed using qualitative research. A semi-structured interview was used as the source of information. Each interview varied in length, depending on the respondent´s mood and willingness to disclose details of their eating habits. Respondents were selected using the "snowball sampling" method. I established contact with the first respondent through whom I obtained further contacts. After interviewing a fourth respondent, I established that sufficient information had been collected for the purpose of my research so the process of looking for further respondents finished. The interviews took place at the respondent´s homes in the Příbram region. The respondents did not disclose their names and instead were allocated letters A - D. Each woman agreed to give an interview for my research which was recorded on a dictaphone. The recordings were later transcribed. The interview focused on the following topics: Basic information (age, accommodation, number of children), the concept of healthy nutrition, food supplements, dietary habits (individual meals during the day / description of the previous day),fluid intake, risk factors, choice of food, desire to change diet. Each topic was allocated a code while a total of twelve colour codes were created. Two research questions were set to achieve the aforementioned objective. How do women observe the general recommendations for pregnant and breastfeeding women? What do pregnant and breastfeeding women wish for in terms of diet? Question number 1: Every woman knows the concept of a healthy diet and was well informed about nutrition during pregnancy and breastfeeding. Each of the respondents treats the information available to them differently. The respondents try to follow the general recommendations as much as possible. Their description of the most commonly consumed foods during the day and the description of the previous day characterized each respondent. The results show that each woman´s diet differs in many aspects. The biggest difference is between the youngest and the oldest respondent. We can find some drawbacks in each of the respondents diet, however respondent "A" is attributed with many. The respondents focused more on the quality of the purchased food instead of the price. Question number 2: The respondents are aware of their deficiencies in their nutrition. They would like to incorporate more fruit and vegetables into their diet. One of the respondents also stated that she would like to consume more fish. To change the diet, the women wish for more money and stronger willpower. Only one respondent is satisfied with her diet. The bachelor thesis may be useful to pregnant and breastfeeding women, who will be searching for information, as well as to students of nutrition therapy and to midwives giving antenatal classes. Based on the findings, I have decided to create educational material. I would recommend the distribution of this material to surgeries and gynaecologist´s and paediatrician´s waiting rooms.eng
dc.date.accepted2013-06-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeStřítecká, Hana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam