Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchánek, Pavel
dc.contributor.authorKrálová, Kateřina
dc.date.accessioned2021-12-03T13:23:13Z
dc.date.available2021-12-03T13:23:13Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21139
dc.description.abstractNázev mé bakalářské práce zní Stravovací návyku u pacientů s diabetem mellitus 1. typu. Diabetes mellitus je chronické onemocnění, které je pro svůj vysoký výskyt v populaci pokládané za civilizační chorobu. Podle Mezinárodní federace diabetu je na světě asi 15 000 000 lidí s diabetem 1. typu, což je něco málo přes 7 % z celkového počtu diabetiků. Cílem bakalářské práce je prostřednictvím výzkumné části popsat stravovací návyky zjištěné u pacientů s diabetem mellitus 1. typu a zmapovat důvody, které vedou pacienty k nedodržování lékařem stanovené diabetické diety. Tedy odpovědět na výzkumné otázky: "Jaké jsou stravovací návyky diabetiků 1. typu?" a "Jaké mají pacienti důvody pro nedodržování zásad doporučené diety?". Výzkumná část práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor poskytlo celkem sedm diabetiků ve věkovém rozmezí dvacet tři až padesát let. Data byla získána od pacientů, kteří se léčí u diabetoložky MUDr. Lenky Dohnalové v diabetologické poradně v nemocnici v Českých Budějovicích. Rozhovory s těmito pacienty záměrně nebyly prováděny za přítomnosti sestry či diabetologa ve snaze zabránit znehodnocení odpovědí dotazovaných osob. Tedy proto, aby se respondenti nebáli říkat pravdu a získané informace byly co nejobjektivnější. Pacienti byli vstřícní a ochotní rozhovory poskytnout. Respondenti neuvádí svá jména a celý rozhovor je anonymní. Všichni souhlasili s poskytnutím rozhovoru a zároveň i s jeho nahráváním. Výzkumné otázky byly stanovené dvě. Byly zodpovězeny na základě anonymních rozhovorů. Výzkumná otázka číslo 1: 1. Jaké jsou stravovací návyky diabetiků 1. typu? Je patrné, že pacientům s diabetem bylo sděleno, že by měli mít přehled o počtu snědených sacharidů v potravě. K tomu využívá šest respondentů takzvané výměnné jednotky, kdy 12 gramů sacharidů odpovídá 1 výměnné jednotce. Jedna respondentka nepřepočítává obsah sacharidů ve stravě na výměnné jednotky, ale orientuje se pomocí gramů sacharidů. Překvapila mě odpověď ohledně zvláštní výživy, tedy výrobků dříve označovaných slovem "dia", neočekávala jsem, že je konzumuje pouze jedna respondentka. Mimo mé původní očekávání je také překvapivé zjištění, že ani jeden z respondentů si nehlídá u konzumované stravy glykemický index. Výzkumná otázka číslo 2: 2. Jaké mají pacienti důvody pro nedodržování zásad doporučené diety? Je patrné, že pacienti se snaží o dodržování režimu. Žádný z respondentů v současné době nemá problém se selfmonitoringem, aplikací inzulinu či konzumací stravy a nápojů ve škole nebo v zaměstnání. Jedna respondentka uvedla, že tyto problémy v zaměstnání měla, a proto je nyní v invalidním důchodu. Výsledky výzkumného šetření jsou přínosné pro zdravotnické pracovníky, kteří pečují o diabetické pacienty. Předpokládané využití práce v praxi: Publikace by měla prostřednictvím využití v diabetologických poradnách podpořit a zkvalitnit informovanost pacientů s diabetem o jejich nemoci.cze
dc.format59 s.
dc.format59 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdiabetes mellitus 1. typucze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectdiabetická dietacze
dc.subjectvýměnné jednotkycze
dc.subjectglykemický indexcze
dc.subjectglykemická náložcze
dc.subjectpitný režimcze
dc.subjectType 1 Diabetes Mellituseng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectdiabetic dieteng
dc.subjectreplaceable unitseng
dc.subjectglycemic indexeng
dc.subjectglycemic loadeng
dc.subjectfluid intakeeng
dc.titleStravovací návyky u pacientů s diabetem mellitus 1. typucze
dc.title.alternativeEating Habits of Type 1 Diabetes Mellitus Patientseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag34152
dc.description.abstract-translatedThe topic of my bachelor work is Eating Habits of Type 1 Diabetes Mellitus Patients. The Diabetes mellitus is a chronic illness, which is for its high incidence in the population regarded as disease of civilization. There are approximately 15 000 000 people with diabetes type 1. according to the International Diabetes Federation, which is little over 7 % of the total number of diabetics. The aim of the bachelor work is to describe, through the research, eating habits found at patient type 1 diabetes and to map the reasons that lead to noncompliance of diabetic diet set by physician. So to answer the research questions: "What are the eating habits type 1 diabetic?" and "What are the reasons for patient to not follow recommended diet?" The research part is elaborated in the form of qualitative research using semi-structured interview. Total of seven diabetic patient in the age range from twenty-three to fifty years, provided the interview. The data were obtained from patients who were treated at diabetes physician MD Lenka Dohnalová in the diabetes clinic at a hospital in České Budějovice. Interviewing these patients was not purposely carried out in the presence of nurses or diabetologist in order to prevent degradation of the answers of interviewed persons. As result, the respondents were not afraid to tell the truth and the information obtained was as objective as possible. Patients were helpful and willing to give interviews. Respondents did not mention their names so the entire interview is anonymous. Everyone agreed to provide an interview and also agreed on being recorded. Two research questions were set and answered on the basis of anonymous interviews. Research Question No. 1: 1st What are the eating habits of type 1 diabetes patients? It is obvious that patients with diabetes were told that they should keep track of the number of carbohydrates eaten in the food. Six respondents use replaceable units to achieve it, 12 grams of carbohydrate equals 1 replaceable unit. One respondent does not recalculate the carbohydrates in the food on replaceable units, but is familiar with using the grams of carbohydrates. I was surprised by the answer on the special diet, a product formerly known as "dia," I did not expect that it consumes only one respondent. Beyond my original expectations is also surprising fact that neither of the respondents check the glycemic index in their food. Research Question No. 2: 2nd What are the reasons not to comply the recommended diet? It is obvious that patients try to comply the regime. None of the respondents currently have a problem with self-monitoring, application of insulin or consumption of food and beverages at school or at work. One respondent stated that she had these problems at work, and she is now on a disability pension. The results of the research are useful for health professionals who take care of diabetic patients. Intended use of the work in practice: Issuing this in diabetes clinics should support and enhance awareness of patients with diabetes about their disease.eng
dc.date.accepted2013-06-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam