Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorPechušková, Pavlína
dc.date.accessioned2021-12-03T13:23:19Z
dc.date.available2021-12-03T13:23:19Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21142
dc.description.abstractAkutní pankreatitida neboli akutní zánět slinivky břišní není příliš častým onemocněním. Slinivka břišní je pro život nepostradatelný orgán, který se podílí na důležitých trávicích procesech a jeho postižení může mít pro člověka fatální důsledky. Pacienti s akutní pankreatitidou tvoří přibližně 1-2 % pacientů hospitalizovaných na chirurgických odděleních (Dobiáš, 2012). Nejčastějšími etiologickými faktory akutní pankreatitidy jsou cholelithiáza a nadměrný konzum alkoholu (Havel, 2004; Lukáš, 2007; Kasper, 2009; Svačina, 2010; Šimek, 2005; Špičák 2005). Podle výše uvedených zdrojů jsou tyto dva faktory příčinou vzniku akutní pankreatitidy v 80 % případů. Nejčastěji je uváděn poměr 3:1 ve prospěch cholelithiázy. Mezi vzácnější příčiny se řadí poranění dutiny břišní, vývojové anomálie pankreatu, léky, hyperparathyreóza a urémie. Tato bakalářská práce se zabývá výživou, stravovacími zvyklostmi a dalšími faktory, které mohou být důvodem propuknutí akutního záchvatu slinivky břišní. Cílem této práce je zhodnotit stravovací návyky pacientů s akutní pankreatitidou a posoudit, zda se nadměrná konzumace alkoholu podílí významnou měrou na vzniku tohoto onemocnění. Na základě uvedených cílů jsem stanovila dvě hypotézy: Hypotéza 1: Pacienti s akutní pankreatitidou dodržovali před vypuknutím onemocnění zásady zdravého stravování. Hypotéza 2: Většina respondentů konzumovala nadměrné množství alkoholu před tím, než onemocněli akutní pankreatitidou. V teoretické části práce je popsána a definována nemoc akutní pankreatitida, je objasněn její výskyt, prokázané i předpokládané příčiny, klinický obraz nemoci a průběh léčby. V této části jsou podrobně popsána dietní opatření, která jsou zavedena u pacientů s akutní pankreatitidou a dále jsou zde přiblíženy zásady pankreatické diety a její rozdělení na jednotlivé stupně. Na závěr je vylíčen vliv stravovacích zvyklostí a vhodná preventivní opatření pro toto onemocnění. V praktické části práce jsou prezentovány výsledky výzkumu, který byl zaměřen na zhodnocení stravovacích zvyklostí pacientů s akutní pankreatitidou před vypuknutím onemocnění, na konzumaci alkoholických nápojů a přítomnost dalších onemocnění či rizikových faktorů, které by mohly být příčinou pro vznik akutní pankreatitidy. K vypracování výzkumné části své bakalářské práce jsem zvolila metodu kvantitativního výzkumu. Výzkum jsem realizovala pomocí dotazníkového šetření na lůžkových odděleních pěti různých nemocnic. Výzkumný soubor tvořilo 27 pacientů obou pohlaví a různých věkových skupin s diagnózou akutní pankreatitida. Cílem šetření bylo zhodnotit pravděpodobné rizikové faktory pro vznik akutní pankreatitidy a to, jakou roli při vzniku tohoto onemocnění hraje způsob stravování a konzumace alkoholu. Výsledky ukázaly, že Hypotéza 1 se nepotvrdila. Pacienti nedodržovali zásady zdravého stravování před tím, než onemocněli akutní pankreatitidou. Hypotéza 2 se rovněž nepotvrdila. Většina pacientů nekonzumovala více než tolerované množství alkoholických nápojů za den. V porovnání s ostatními faktory se však alkohol může významnou měrou podílet na propuknutí akutní pankreatitidy. Z výsledků je rovněž možné usoudit, že rizikovým faktorem pro akutní pankreatitidu je cholelithiáza neboli přítomnost žlučových kamenů ve žlučníku či žlučových cestách, ať již v minulosti, či současnosti. Dalším zajímavým zjištěním bylo, že Body Mass Index pacientů není v přímé korelaci s jejich stravovacími návyky. Práce přináší poznatky především o příčinách vzniku akutní pankreatitidy, o vlivu stravovacích zvyklostí a o vlivu nadměrné konzumace alkoholu. Pokud jsou jasné příčiny onemocnění, dají se snadněji zavést preventivní opatření. Na základě výsledků by bylo možné stanovit výživová doporučení pro obyvatele, a tím přispět k redukci počtu nových případů tohoto onemocnění.cze
dc.format58 s.
dc.format58 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAbúzus alkoholucze
dc.subjectAkutní pankreatitidacze
dc.subjectCholelithiázacze
dc.subjectPankreatická dietacze
dc.subjectSlinivka břišnícze
dc.subjectStravovací návykycze
dc.subjectVýživacze
dc.subjectAlcohol abuseeng
dc.subjectAcute pancreatitiseng
dc.subjectCholelithiasiseng
dc.subjectPancreatic dieteng
dc.subjectPancreaseng
dc.subjectEating habitseng
dc.subjectNutritioneng
dc.titleVýživa jako rizikový faktor pro akutní pankreatitiducze
dc.title.alternativeNutrition as a risk factor for acute pankreatitiseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag34158
dc.description.abstract-translatedAcute pancreatitis or acute inflammation of the pancreas is not one of the most common diseases. Pancreas is a vital organ involved in many important digestive processes and its infliction may be fatal. Patients with acute pancreatitis represent 1-2 % of patients hospitalized at surgical departments (Dobiáš, 2012). The most common ethiological factors of acute pancreatitis are cholelithiasis and excessive consumption of alcohol (Havel, 2004; Lukáš, 2007; Kasper, 2009; Svačina, 2010; Šimek, 2005; Špičák 2005). These factors together make up 80 % of the causes. Most often stated ratio is 3:1 in favor of cholelithiasis. Among rarely occuring causes are abdominal injuries, developmental anomalies of pancreas, drugs, hyperparathyreosis and uremia. This bachelor´s thesis deals with nutrition, eating habits and other factors that might cause acute inflammation of the pancreas. The aim of the thesis is to valorize eating habits of patients with acute pancreatitis and to evaluate how much is the excessive alcohol consumption involved in causing the desease. I set two hypotheses to achieve these goals: Hypothesis 1: The patients with acute pancreatitis followed principles of healthy diet before getting ill. Hypothesis 2: The majority of respondents consumed excessive amount of alcohol before getting ill. Acute pancreatitis as a disease is described and defined in the theoretical part of the thesis. Then its occurence is cleared up, proved and suspected causes, clinical picture and process of treatment of the disease are elucidated. Dietary measures recommended for the patients are described in detail. I also delineate the principles of pancreatic diet and its phases. In conclusion the influence of the eating habits and suitable precautions are described. The results of my research are presented in the practical part of the thesis. The research was to evaluate eating habits of the patients with acute pancreatitis before the disease outbreak. Moreover the consumption of alcoholic beverages, the presence of another illnesses and the probable risk factors causing acute pancreatitis were eximined. I have chosen quantitative research method. The research was conducted by the means of questionnaire survey at the wards of five different hospitals. The research sample consisted of 27 patients, both sexes and different ages, with the diagnosis of acute pancreatitis. The aim was to evaluate probable risk factors causing acute pancreatitis and the role of diet and alcohol consumption. The results showed that the Hypothesis 1 was not confirmed. The patients didn´t follow the principles of healthy diet before getting ill. Hypothesis 2 was not confirmed too. In most cases the patients didn´t consume more than the tolerated amount of alcohol per day. However, in comparison with the other factors, alcohol can significantly contribute to the onset of acute pancreatitis. Futhermore, it was found that another risk factor for acute pancreatitis is cholelithiasis, the presence of gallstones in the gallbladder or bile ducts, either currently or previously. Another interesting finding was that Body Mass Index of the patients is not directly correlated with their eating habits. The thesis brings knoledge about the causes of acute pancreatitis, about the eating habits´ influence and about the impact of excessive alcohol consumption. If causes are clear, prevention measures can be set easily. Nutritional recommendations based on the results could be set down for residents and it could thereby contribute to the reduction of occurence of the disease.eng
dc.date.accepted2013-06-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeZimmelová, Petra


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam